• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Hızlı karıştırma pedal hızı

cagatayucar

Kayıtlı Kullanıcı
Firma
Yıldız Teknik Üniversitesi
Merhaba, Koagülasyon ve nötralizasyonda pedal hızı 'v' olarak ifade ettiğimiz değeri hangi aralıklarda seçmeliyiz?

Bu biraz karmaşık bir konu ama sınavda isem cevap olarak "Tom Reynolds'a göre 0,09 ile 0,91 m/sn arasında seçilir" derim. Gerçek hayatta ise işler böyle yürümeyecektir. Çevre Mühendisliğinde Temel İşlemler ve Süreçler kitabında sayfa 170-200 arasına bakmanızı öneririm.

cagatayucarPardon ben de flokülasyon başlığından değer verdim. Notlarıma bakar biraz çalışır yardımcı olmaya çalışırım ama hatırladığım kadarıyla önce biz hız gradyanı tercih edip oradan karıştırıcı hızını bulacağız. Hız gradyanı için aynı kaynakta aralık belirtiliyor. Öyle ilerleyebibilir misiniz?

Çevre Mühendisliğinde Temel İşlemler ve Süreçler kitabında hızlı karıştırma ünitesinde pedal hızlarının 20-150 dev/dak arasında olduğu belirtilmiş. Veysel Eroğlu’nun Su Tasfiyesi kitabında hızlı karıştırıcıda pedal kullanımında boyutlandırmayı içeren örnek 288. Sayfada verilmiş, işlemde bütünlük olması için örneğin tamamının görüntülerini aşağıya ekliyorum.1691661797470.png
1691661820327.png
1691661833050.png