• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Havalandırma Sistemi Emisyon Ölçümü

Özlem B.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
17 Mart 2017
Firma
Kendi işinde
arkadaşlar merhaba. tehlikesiz atık geri kazanımı gerçekleştirerek granül üreten bir firmam soğutmadan kaynaklanan kokunun giderilmesi için makinenin çatı çıkışına havalandırma sistemi yerleştirdi. sadece su buharı çıkışı oluyor haliyle. ölçüm yaptırmayı planlıyorum yönetmeliği inceledim 26. grup diğer tesisler kapsamında değerlendirilebileceğini ve toz ve toc parametelerine esas ölçüm yaptırmayı planlıyorum ama başka bakmam gereken husus veya atladığım durum var mıdır? görüşlerinizi bekliyorum.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
ozbermerhabalar kolay gelsin size bizde de aynı durumdan kaynaklı onarım ve iyileştirmeye tabi olduk. Çevre Denetim Yönetmeliği kapsamında;
-Agromel ünitesinden kaynaklanan hava emisyonları için bulunan davlumbazlı bacanın yeterli olmadığını
-Agromel ve granül hattından kaynaklanan emisyonların kontrol altına alınacak şekilde hava emisyon toplama sistemlerinin revize edilmesi gerektiği belirtilmiştir.
bende sizden ölçümü nasıl yaptığınızı , bu konulardaki görüşlerinizi bildirirseniz ve belirtilen konularda yardımcı olursanız sevinirim.
 
@SİBEL ELMAS üstad, ambalaj atığı ve tehlikesiz atık geti kazanım tesisleri hava emisyonuna tabi. Yukarıda bahsettiğiniz gibi agromel ve budinazör (granül) makinelerine davlumbaz yaptırmanız gerekir. Bacaların boyları için Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğinin ekini incelemeniz de fayda var. Bacanın çekme özelliği iyi olsun ki granülün içerisindeki tozu alabilsin. Bağlı bulunduğunuz ilde baca yapımı yapan yerler vardır. Onlar bu işi bilirler. Hatta ben size yönlendirme yapabilirim.

Screenshot_20200821-182843_Office.jpgScreenshot_20200821-182906_Office.jpg
 
@SİBEL ELMAS Üstad, geri dönüşüm tesislerine yapılacak havalandırma sistemi için örnek olabilecek görsel aşağıda yer almaktadır. İkinci resim ise toz toplama sistemidir. Granüllerin içerisinde yer alan tozları çekerek bir noktada toplar. Bu toplanan tozları ise başka bir geri kazanım tesisine ya da bertaraf tesisine gönderilmesi gerekir. Siz bu tür bir sistem yapabilirsiniz.

1598263381606.png

1598263450458.png

1598263903767.png

1598263999874.png
 

Ekli dosyalar

  • 1598263897941.png
    1598263897941.png
    5.8 KB · Görüntüleme: 2
@Olgaç Sürmelihindi Hocam sistem doğru ancak son uygulama kabul görmüyor bilgilendirmek isterim. Tozları toplamak için plastik ya da kumaş çuvalı kesinlikle reddediyor İl Müdürlükleri. Tekirdağ için konuşursam 2017'den beri metal ve sızdırmaz olmasını istiyorlar. Malum yırtılma riskini göze alamıyorlar. Diğer illerde de benzer çalışmalar yapıldığına eminim.
 
Merhaba arkadaşlar.
Bir konu hakkında görüşünüze ihtiyacım var. Çevre izni için geçirmiş olduğum bir denetimde, denetmenler arıtma tesisi yakma bacamı yanarken gördüler ve tutanağa metan gazının yakılıp yakılamayacağı ve emisyon iznine tabi olup olmaması gibi bir madde eklediler. SKHKkY ve Teknik usuller tebliğinde bu duruma açıklık getirecek bir madde bulamadım. Fakat ben bu bacaların geçici yakma bacası olduğu ve enerji üretimi için sistem kurulana kadar gazın bu bacada yakılabileceği gibi bir ifade bir yerde okumuştum yada aklımda öyle kalmış. Konu hakkında yardımcı olabilir misiniz ?
 
Sorum şu; yakma bacaları ile ilgili yasal bir döküman var mı? Yakma bacaları geçici diye biliyorum ama emisyon iznine tabi mi, ölçüm gerekli mi?
 
o bacalar FLARE bacası olarak geçmektedir. Metan gazını doğrudan atmosfere veremeyeceğiniz için yakara karbondioksite dönüştürmeniz gereklidir.
Gelen denetçilerin eksikliği olmuş.

Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği’nde tanımlar bölümünde,
Doğal gaz: Asal gazlar ve diğer içeriği hacimsel olarak % 20’sinden fazla olmayan, doğal yollardan oluşan metan gazını, şeklinde tanımlanmıştır. Doğalgaz ile aynı maddelere bakmanız gerekir. ;)
 
Üst