• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Havalandırma havuzu oksijen miktarı hakkında

  • Konuyu başlatan Anonim (0793)
  • Başlangıç tarihi
A

Anonim (0793)

Merhabalar,
Tesiste 2 adet birbirine karışmayan uzun havalandırmalı havuz bulunmaktadır. 1600*2 den toplam hacmi 3200 m3'tür. Havuzların biri aeratörle diğeri blowerla havalandırılmaktadır. iki havuzdan ve iki havuzun birleştiği çıkış noktasından günde 3 kere oksijen ölçümü yapılmaktadır. Bu ölçümlerde blower olan havuzda 1,0-2,0 mg/l, aeratör olan havuzda 0,8-1,8 mg/l ve iki havuzun birleştiği çıkış noktasında 2,4-3,8 mg/l civarında çıkmaktadır. İki havuzda ki oksijen miktarı ile çıkıştaki havuzun arasında bu denli farklılık olması normal midir? Havuzlar için oksijen miktarı uygun mudur değilse kaç olmalıdır? Teşekkür ederim.
 
Merhaba,

Oksijen günde 2-3 defa değil sürekli ölçülse daha doğru olur. Bunun için oksijen probu + merkezi ünite almak gerekir. Büyük ihtimalle SCADA sistemi yoktur ama merkezi ünite üzerindeki ekrandan oksijeni sürekli manuel olarak okuyabilirsiniz.

Oksijenin "olması gereken değeri" pratikte bence yok. Nereden oksijen okuduğunuza göre değişir. Büyük ihtimalle siz seyyar bir prob ile oksijeni ölçüyorsunuz. Suyun yüzeyine yakın bir yerden ölçüyorsunuzdur. Elbette yüksek çıkacaktır. Literatürde 2-4 mg/L diyebilir. Kendi ideal seviyenizi işletme şartlarını görerek belirlersiniz. Kimi tesis 1,0 ile çalışır kimisi 0,5 kimisi 2,5. Rakamlara çok takılmayalım.

Blower olan sistemlerde yüzeye yakın, aeratör olan sistemlerde derin noktadan oksijen okumak daha doğru olur. Siz de havuzlarınızda buna dikkat ederek oksijen takibi yapabilirsiniz.

Benim size tavsiyem çöktürme havuzu çıkışında nitrat ve amonyum ölçümü yapmanızdır. Amonyum ve nitratın konsantrasyonuna göre havalandırma havuzunda işler iyi mi gidiyor kötü mü gidiyor anlarsınız. Sizin paralel 2 havuzunuz olduğu için ortalama bir yanıt ortaya çıkacak. Her havuzda ayrı ayrı da yapabilirsiniz. O zaman çöktürme havuzunu simüle edip her iki havalandırma havuzunun çıkışından aldığınız suyu imhoff hunisi gibi bir yerde çöktürmeye bırakın (buradaki süre çöktürme havuzunuzdaki hidrolik bekletme süresiyle aynı olsun) daha sonra üstteki temiz fazda amonyum ve nitrat ölçümü yaparak havuzların durumu hakkında bilgi edinebilirsiniz.

İki havalandırma havuzu büyük ihtimalle kot farkı olan bir noktada birleşiyordur. Oradaki düşümlü akıştan dolayı su zaten oksijen kazanacaktır. Sizin o noktada ölçüm yapmanız sizi yanıltır. Oradaki ölçümün pek bir değeri yoktur. Bence izleme stratejinizi değiştirin.

Bir de her iki havuz da aynı debi, aynı havalandırma sistemine sahip olsa bile havuzlardaki oksijen sonuçları farklı olabilir. Bunu problem olarak görmeyin. İki havuz aslında teknik olarak tamamen bağımsız ayrı iki sistem. Öyle davranabilirsiniz.
 
Üst