• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Hastane sivi atiklar

Yagiz2014

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
19 Aralık 2016
Firma
Saglik Bakanligi
Merhaba arkadaşlar cevre muhendisi degilim.belki tabirlerim yanlis olabilir saglik personeliyim ve gerekli yerlerden cevap alamadigim icin yardiminiza ihtiyacim var ve goz gore gore cevrenin ve bizim sagligimizi tehlikeye atmaya hem vicdanen hem gozgore gore tehlikeye atmaya icim elvermiyor.hastanede sivi atiklarin lavaboya dokulmesine nasil bir cozum bulabilirim ;noturulazasyon tanklari haricinde bulunabilecek cozum.var mi ?patolojinin ve biyokimyanin sivi formal atiklarina cozum ariyorum bunun icin bir cozum ve dokuman var midir?noturulazasyon tabletleri ne dercede ise yarar bu konuda yardimlariniz icin Teşekkürler
 
Merhaba bende henüz mezun değilim ama bildiklerim çerçevesinde yorum yapmak istedim tıbbi atıklar patolojik atık (ameliyathaneden çıkan atıklar) ve enfeksiyöz atıklar (yara bandı,pamuk,kontamine olmuş atıklar, diyaliz atıkları) olarak 2ye ayrılıyor. Bunların ayrı ayrı toplanıp muamele görmesi gerekmektedir. Tıbbi atıklar tehlikeli atık olarak sınıflandırıldığı için bu amaçla belediyeler tehlikeli atık yönetim planı hazırlamak zorundadır. Bu yüzden belediye ile iletişime geçip onlara bu sıvıların ne yapılması gerektiği hakkında danışabilirsiniz. Hastanelerde genellikle poşetle toplanma sağlanıyor sanırım ama depoların altına talaş koyulup sıvının tutulmasını da duydum, eğer depo bu tarzsa buna başvurabilirsiniz ya da sıvıları ayrı depolayıp teslim etme imkanınız varsa ona da başvurulabilir.
 
kısa süreli danışmanlık tecrübemden hatırladığım kadarıyla sıvılarda tehlikeli ibaresi yoksa kontamine olmamışsa yada nötralizasyon yapılabiliyorsa lavaboya dökülmesinde bi mahsur yok ama bunlardan biri ise biz bunlar(bahsettiğiniz atık sıvılar için) için özel küçük lavabolar hazırlamış ve lavabodan sıvı toplama tanklarına birer boru indirerek tehlikeli atık olarak topluyorduk.tabi tanklar yine tehlikeli atık deposu gibi kilitli sızdırmaz ve tüm uyarı levhalarını içerecek nitelikte olmalı. çevre danışmanlık firmanızdan bu konuda yardım isteyebilirsiniz yada enfeksiyon hemşirenizle sıkıntıyı paylaşabilirsiniz. atıklara özel bi toplama işlemi yapılması hem atık maliyetinizi artıracaktır hemde personeli kontor altında tutmanız zorlaşacaktır.umarım yardımcı olabilmişimdir ve yanlış bi cevap vermemişimdir :)
 
patoloji atık-sıvılarını xylen, alkol ve formaldehit 60 lık plastik bidonlarda biriktirin 6 ayda bir bertaraf firmalarına gönderirsiniz ücret karşılığında. Diğer sıvı atıklar için belediyeye başvurun belediyenin deşarj limitlerine uyarsa sorun yok.
ksilen ve alkol için belki geri dönüşüm firmaları da bulabilirsiniz istanbul ankara izmir gibi
 
@Yagiz2014

halihazırda hastanede çalışan çevre mühendisiyim. Biyokimyadan çıkan tehlikeli sıvılarınızı ve patolojiden çıkan formaldehitlerinizi kesinlikle lavaboya dökemezsiniz. Tehlikeli atık firmasıyla sözleşme yapmalı ve onların size verdiği kelepçeli varillerde biriktirmelisiniz. Bu atıkların da atık kodu 18 01 06'dır.
 
@Gizem Sunar
Hastanenizden çıkan hiçbir şeyi lavabo dahil sağa sola dökemezsiniz. Tıbbi atıklarınızı toplayan firma ile iletişime geçin onlardan bilgi alın. Bu yeterli gelmez ise Çevre -Şehircilik İl müdürlüğü ile görüşün. Hiç bir şey olmadı ise (ki olmaz) üst yöneticinize topu atın. Ayrıca üstte Gizem hanımın söylediklerinide görüşmelerinizde kullanın.
 
@Gizem Sunar

Yeni çıkan tıbbi atıkların kont. yönetmeliğini şiddetle okumanızı tavsiye ederim.
Patolojiden kaynaklı olan bütün kimyasal atıklar artık tıbbi atık olarak kabul ediliyor ve yanlızca YAKMA tesisine gönderilmesi isteniyor.

Hastaneden çıkan genel atıklar

18 01 06( alkol - formaldehit-ksilen-boya-mikrobiyoloji-diğer kimyasalla kont. olmuş sıvılar şeklinde genel olarak yazılabilir)
*patolojiden kaynaklı atıklarda bu grupta idi ancak yeni yönetmelikle tıbbi atık olarak değerlendirmeye alındı çok şükür.

18 01 08( kemoterapi kaynaklı atıklar (katı ve sıvı ayrı ayrı) )

18 01 09(kullanım ömrü dolmuş ilaçlar)

20 01 21 (Atık flüoresan)

08 03 17 (Kartuş-toner)

Hastane de röntgen gibi görüntüleme cihazları varsa ve bunlardan çıkan atıklar ise;

09 01 07(Gümüş veya da gümüş bileşenleri içeren fotoğraf filmi ve kağıdı)
09 01 04(Sabitleyici solüsyonlar)

Genel olarak atık kodları bunlardır. Her cihazın atık kapasitesi farklı olacağından dolayı 30lt,60lt Çemberli bidonlarda biriktirmeniz tavsiye edilir. Hem çalışan kişinin de kimyasal madde ile teması engellenmiş olur. Daha küçük alanlar da ise hastanelerde içi boş küçük bidonlardan 30lt ve 60 lt bidonlara boşaltanlarıda gördük pek tavsiye edilmez.
Saygılar.

Yeni yönetmeliği okumanızı tavsiye ederim.
Evet hastane atıklarının hiçbiri kanala doğrudan deşarj edilmemeli. Kaynaktan ayrı toplanaması sağlanıp tıbbı atık olan ayrı tehlikeli atık olan ayrı toplanmalı
Yeni yönetmeliği okumanızı tavsiye ederim.
Evet hastane atıklarının hiçbiri kanala doğrudan deşarj edilmemeli. Kaynaktan ayrı toplanaması sağlanıp tıbbı atık olan ayrı tehlikeli atık olan ayrı toplanmalı
 
Üst