• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Gunde 50 ton kapasiteli plastik gdt

serhanmaden

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Mart 2011
Şehir
İstanbul
Firma
SADAM
Merhabalar, temiz pe ve pp yi granul yapacak gunluk 50 ton kapasiteli bir tesis icin neler gereklidir. Yaklasik maliyet ve nelere dikkt etmelidir. Sektorde tecrubesi olan arkadaslar yrdimci olursa sevinirim.
 
Serhan Üstadım Merhaba,

Bu konuyu 2 şekilde ele alalım. Ambalaj atığı ve tehlikesiz atık geri kazanım granül elde etmek... Hem ambalaj atığı hem de tehlikesiz atıktan granül elde edebilirsiniz. Bu tür tesisler entegre olarak değerlendirilir. Her iki durumda da fiziksel şartların sağlanması gerekir. Neden fiziksel şartlar sağlanması gerekir? Çünkü il müdürlüğü uygunluk yazısının alınması için. Gerekli fiziksel şartlar sağlandıktan sonra eçbs üzerinden gerekli bilgi ve belgeler yüklenerek il müdürlüğü uygunluk yazısına başvuru yapılır. İl Müdürlüğü tarafından herhangi bir eksiklik bulunmaz ise 1 sene geçerli olmak üzere il müdürlüğü uygunluk yazısı alınır ve akabinde geçici faaliyet belgesine başvuru yapılır. Ambalaj ve tehlikesiz atık geri kazanım işi yapacak tesislerde kapalı alan ve zeminin beton malzeme ile kaplı olması gerekir. Bir de kapalı alan içerisinde yıkama sularının tahliyesi için ızgara ve kanal olması gerekir. Aşağıda ambalaj ve tehlikesiz atıklar için sağlanması gereken fiziksel şartlar dosyası yer almaktadır.En önemli noktayı unutmamak gerekir. İnşaat ve faaliyete başlanmadan önce ÇED görüşünün alınması gerekir. ÇED'de en önemli husus; metal,kağıt ve plastik atıklarının geri kazanılması sonucu elde edilen granül işlemleri "ÇED Muaf" yazısı alır. Ancak tekstil atığı geri kazanım işi yapılacaksa yetkili bir firmaya proje tanıtım dosyası hazırlatılarak "ÇED Gerekli Değildir" kararının alınması gerekir. (Kaynak: ÇED Yönetmeliği, Ek-2 Listesi 2. maddenin (ç) fıkrası (Değişik:RG-26/5/2017-30077) Tehlikeli, tehlikesiz ve/veya özel işleme tabi atıkların fiziksel yöntemlerle geri kazanıldığı tesisler, (Ömrünü tamamlamış lastiklerin, kabloların kırma ve parçalama işlemleri, tehlikesiz atık niteliğinde olan metal, kağıt, plastik atıkları toplama, ayırma, kesme, parçalama, öğütme ve granül elde etme işlemleri ile solar kurutma işlemleri hariç) )

Ambalaj atıkları ve tehlikesiz atıkların geri kazanılması işlemlerinde makine ve ekipman aynı diyebiliriz.Bunlar;

1-) Kırma Makinesi
2-) Agromer
3-) Budinazör (Granül Makinesi)

Bunların yanında granül elde edilmesi işlemlerinde ortamdaki buhar ve toz gibi emisyonların toplanması için havalandırma yapılması gerekir. granül imalatı yapan tesisler hava emisyon konulu çevre iznine tabidir.

Ambalaj Atığı Geri Dönüşüm Tesislerinin Sağlaması Gereken Kriterler:

1) Ambalaj atıklarının işlenerek asıl kullanım amacı ya da diğer amaçlar doğrultusunda ürünlere, malzemelere ya da maddelere dönüştürüldüğü geri dönüşüm tesislerinin;

a) Atık Yönetimi Yönetmeliği ile atık işleme tesislerine getirilen yükümlülüklere uyması,

b) Faaliyet gösterilen açık ve kapalı alanlarının zeminin beton olması,

c) Tamamen kapalı alanları haricindeki alanlarının etrafının tesis güvenliğini sağlayacak şekilde kalıcı yapı malzemeleri ile çevrili olması,

ç) İnternet bağlantılı uzaktan erişim imkânı veren kantar programının bulunması,

d) Tesise uzaktan erişim imkânı veren kamera sisteminin bulunması,

e) Yıkama işlemi sonrası oluşan atık sular için toplama kanalları ve ızgara sistemine sahip olması, toplanan atık suların ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak bertarafının sağlanması,

f) Gelen, geri dönüştürülen ve elde edilen ürünlere/malzemelere ait bilgilerin kaydedildiği veri kayıt sisteminin bulunması,

g) Ambalaj bilgi sistemine kayıt olması, tesise giren ve tesisten çıkan malzemeler ile bunların alındığı ve verildiği yerleri ambalaj bilgi sistemi üzerinden bildirmesi,

ğ) Geri dönüşüm sonucunda elde edilen malzemenin nihai ürün olmaması halinde malzemenin kullanımına yönelik talebin sürekli olduğunun ve malzemenin ekonomik değere sahip bir ürünün üretim prosesinde ihtiyaç duyulan hammadde niteliğinde olduğunun malzemeyi talep edenin taahhütü ile belgelemesi ve geri dönüştürülmüş malzeme ile yapılan üretim sonucunda elde edilen nihai ürünün ürün standardını bozmadığının belgelenmesi,

zorunludur.

(2) Bu tesislerin faaliyet konusuna, proseslerine ve bu proseslerden elde edilen malzemelere göre sağlaması gereken teknik kriterlere ilişkin ilave hususlar Bakanlıkça ayrıca belirlenir.

(3) Bakanlık ve/veya il müdürlüğü birinci fıkrada yer alan hususlara ilişkin ve/veya ilave bilgi veya belge isteyebilir.

Tehlikesiz Atık Geri Dönüşüm Tesislerinin Sağlaması Gereken Kriterler:

1) Geri kazanım tesislerinde;

a) Atıkların tesise girişte kontrolünün yapıldığı kabul ünitesi ve geçici stoklama sahası yer alır. Stoklama sahasının zemin geçirimsizliği, beton veya benzeri malzeme ile sağlanarak, yağmur ve yüzey sularının drenajı için tedbirler alınır.

b) Tesis genelinde oluşacak yağmur suları, yıkama ve benzeri atık sulardan ayrı toplanır.

c) Tesise kabul edilen atığın kaynağı, miktarı, taşınım türü ve geri kazanım yöntemi gibi bilgileri içeren veri kayıt sistemi oluşturulur.

ç) Gürültü, toz gibi kirleticilere karşı ilgili yönetmeliklerde tanımlanan sınır değerlere uyulur.

d) Tesis çevresi bu alana personel harici kişilerin izinsiz girmesini önleyecek şekilde çevrilir.

(2) Metal hurdaları parçalamak/boyutlarını küçültmek suretiyle kalitesini ve yoğunluğunu arttırarak (Mülga:RG-11/3/2015-29292) (…) hammadde niteliğine getirmek maksadıyla faaliyet gösteren metal hurda ıslah/geri kazanım tesisleri için birinci fıkrada belirtilen şartlara ilave olarak;

a) Kesme, presleme, ve/veya mekanik kırıcı-parçalayıcı-öğütücü ünitelerinin bulundurulması,

b) Stoklama ünitesinin bulunması,

c) Radyasyon kontrol sistemi ünitesi ve yeterlilik sahibi personel bulundurulması,

ç) Gerektiğinde drenaj kanallarına bağlı yağ tutucular bulundurulması,

d) Yağ ile veya başka malzemelerle kirlenmiş parçalar, akü, pil, metal dışı yabancı malzemeler için ayrı ayrı konteynır bulundurulması,

e) Yağ ile kontamine olmuş yüzeyi temizlemek amacıyla absorban malzemeler ile yağ çözücüler bulundurulması,

ı) 30/12/2009 tarihli ve 27448 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ömrünü Tamamlamış Araçların Kontrolü Hakkında Yönetmelik doğrultusunda çevre izin ve lisansı almış geçici depolama alanları tarafından arındırma ve söküm işlemleri gerçekleştirilmemiş olan ömrünü tamamlamış araçlar ve bunların parçalarının tesise kabul edilmemesi; bu tesislerde işlem gören araçların aynı Yönetmelikte düzenlenen Araç Kayıttan Düşme ve Bertaraf Formu ile tesise kabul edilmesi,

i) Öğütme işlemi sonrasında ortaya çıkan atıkların sınıflandırılması için, LAGA PN 98 standardı veya eşdeğer standartlara göre numune alınması, bu atıklarda poliklorlu bifenil tayini DIN 38414-20 standardına, hidrokarbon muhteviyatı ise TS EN 14039 standardına uygun olarak yapılması,

şartları sağlanır.

(3) Tehlikesiz atık geri kazanım tesislerinden kaynaklanan bakiye atıkların, çevre izin/lisansına sahip geri kazanım veya bertaraf tesislerine gönderilmesi zorunludur.

Kaynaklar: Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği-Bazı Tehlikesiz Atıkların Geri Kazanımı Tebliği

Ayrıca çalışanlardan kaynaklanacak olan evsel atıksular kanal hattı yardımı ile bağlı bulunan bölgenin arıtma tesisinde arıtılacak ise kanal bağlantı izin belgesi/deşarj kalite kontrol ruhsatı alınması gerekir.

Piyasayı iyi araştırmanız gerekir. Şuan plastik geri dönüşümü revaçta. bağlı bulunduğunuz ilde hangi atıklar ve ne kadar çıkıyor bunun araştırmasını iyi yapmak gerekir. Maliyet işine gelecek olursak; ben 2015 senesinde toplama ayırma ve geri kazanım sektöründe çalışmıştım ama sizin için araştırma yapacağım. Burada tecrübeli arkadaşlarımızda bulunmaktadır. Onlarda size yardımcı olacaktır. Şimdilik aklıma gelenler bu kadar. Yine bir şey olursa buradan yazarım. Kolay gelsin. İyi çalışmalar:)
 

Ekli dosyalar

  • Emisyon(1).pdf
    192 KB · Görüntüleme: 48
  • TehlikesizAtikGeriKazanimTesisi (1).docx
    18.4 KB · Görüntüleme: 55
  • ambalaj_atigi_geri_kazanim_tesisi_fiziksel_sartlar-20180123081700.docx
    17.3 KB · Görüntüleme: 36
Olgaç SürmelihindiOlgaç bey merhaba öncelikle bu kadar ayrıntılı bir anlatım yaptığınız için teşekkürler. Benim de konuya dair birkaç sorum olacak. Öncelikle plastik granülden poşet üreten bir tesis için yıkama hattı kurmak istiyoruz fakat ön işlem için gerekli yönetmeliklere baktığım zaman konuyla ilgili fiziksel şartları ve daha sonrasında ne yapılması gerektiğini bulamadım ya yanlış yönetmeliğe bakıyorum yada yönetmelikte yıkama hattı için bir standart yok. Daha önce çapak yapan bir firmanın danışmanlığını yapmıştım. atıksu analizi yaptırmıştık diye hatırlıyorum. konuyla ilgili yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. teşekkürler.
 
Hem tehlikesiz hem ambalaj olacak Hammadde tedarigi sıkntısı yok daha cok isletme ve ilk kurulum maliyetleri onemli lisanslandirmada ciddi bir maliyet ??
[automerge]1587906936[/automerge]
Bilgiler icinde tesekkur ederim ??
 
Serhan Üstadım Merhaba,

Geri kazanım için tahmini fiyat araştırması yaptım. Makine ve kapasite raporu fiyatları Gaziantep'e göre baz alınmıştır. İlden ile değişiklik gösterebilir. Lisans ücretleri ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yayımlamış olduğu 2020 yılı döner sermaye fiyat listesinde yer almaktadır.

Kapasite Raporu:2.500 TL
Kanal Bağlantı İzin Belgesi (Çalışanlardan kaynaklı oluşacak atıksular kanal hattına verilecek ise ):1.200 TL
Geçici Faaliyet Belgesi (Ek-2 Tesisleri):1.500 TL
Çevre Lisansı (Ek-2 Tesisleri): Ambalaj atığı Geri Kazanım:5.650 TL-Tehlikesiz Atık Geri Kazanım:5.650 TL
Çevre İzni (Ek-2 Tesisleri-Hava Emisyonu):3.600 TL
Geri Kazanım Sonucu Elde Edilen Granül Ham Maddesinin TSE Analizi (2015 yılında analiz yaptırdığımda deney ücreti 445 TL idi. %10'luk artış yapılarak 2020 yılı hesaplanmıştır. Deney ücretleri için TSE'den bilgi alınabilir):718 TL
Emisyon Ölçümleri (Toz+VOC): 5.000 TL ( Baca sayısına göre ücret değişebilir. Ücret tahmini yazılmıştır)
Kırma Makinesi:85.000 TL
Granül Makinesi:450.000 TL
Agromel Makinesi:50.000 TL
Taşıyıcı Helezyon:2.000 TL

Dediğim gibi bu fiyatlar tahmini olarak yazılmıştır. Diğer arkadaşlarımızda size yardımcı olacaktır. Şimdiden hatamız olduysa affola. Hayırlı ramazanlar :)
 
Üst