kağıt sektöründe ithalat zorunlu bir durum. Bu kağıt üretimi yetersizliğinden değil. Hatta fazlasını üretip yurt dışına satan da var. Bu belirli tip kağıtların üretim şekli ve ham maddesinden kaynaklanmaktadır. Örneğin 1. hamur kağıt demek ya da kraft kağıt dediğinizde mekanik, kimyasal ya da termomekanik yöntemlerle hamur hazırlamayı gerektirir bu da direk yongadan üretilir. Ülkemizde yongadan selüloz üretimi bulunmamaktadır. Bunun sebebi ise ülkemizde ormanların gelişim hızı yavaş olduğu için enerji ormanları oluşturup ağaç kesmek sürdürülebilir ve uygulanabilir değildir. bu sebeple yurt dışından hazır 1. hamur selüloz alınır (sülfat ya da sülfit selülozu ihtiyaca göre) ve kağıt makinasında üreti yapılır. Pek karlı değildir o yüzden dışarıdan alınır genelde. En büyük örneği gazete kağıdı ve temizlik kağıdıdır.
ambalaj kartonu yapmakta kullanılan test liner, beyaz test liner, ve ondüle yapılan fluting kağıdı gibi kağıtlar ise atık kağıtların geri dönüşümünden yapıldığı için ülkemizde oldukça yaygındır hatta yurt dışına satılmaktadır.
Haliyle kağıt ithal eden bir ülkeyiz gibi bir yaklaşım yanlıştır. Her ülke, her ürünü üretmeye uygun yapıda değildir. Üretebildiğiniz üretir olmayanı mecburen satın alırsınız. Burada sizin hatanız her kağıda aynı muameleyi yapmaktır. Herhangi bir tip kağıt herhangi bir makinada üretilemez. Her makina spesifik bir aralıkta ürün üretir. Gramaj yükseldikçe ve kağıdın özelliği arttıkça git gide daha spesifik ekipmanlar kullanırsınız. Bir önceki yazıda da bahsetmek istediğim biraz buydu. Her kağıt farklıdır. 221 ton kağıt dediğinizde bu kağıdın yarısı dolgu malzemesi de olabilir örneğin. işleyince fire miktarı çok olur. Her kağıt tipi özgündür. Nasıl karton kutu kağıdıyla sigara paketi yapamıyorsanız, bir kağıt makinasıyla da her tip kağıdı üretemezsiniz. Haliyle önceden de dediğim gibi üretemediğinizi ya da az tükettiğinizi dışarıdan alırsınız.
Ayrıştırma kısmına da gelirsek sigara paketinde ayrıca naylon ve aluminyum da bulunur. Sigarayı kağıt kutusuna atsan bile yine ayrıştırma gerekir. Çöpe atılan şeylerin de endüstriyel olarak ayrıştırılması gerektiği gibi