• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

geri kazanım oranlarında hedeflediğimiz noktanın çok uzağındayız

serhanmaden

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Mart 2011
Şehir
İstanbul
Firma
SADAM
Bugün, geri kazanım oranlarında 10 yıl öncesine kadar nispi bir artış olsa da hedeflediğimiz noktanın henüz çok uzağındayız.

2015 yılında kağıt ve ahşap ambalaj gruplarının geri kazanımında yetkilendirilmiş kuruluş belgesi alan AGED, 2017 sonu itibarıyla bütün ambalaj atıklarında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirildi. Kâğıt ve ahşap geri kazanımında %10 temsiliyet oranını da yakalayan dernek, bundan sonra toplama/geri kazanım sisteminin daha etkin olarak işlemesine katkı sağlamak için çalışacak. AGED (Atık Kağıt ve Geridönüşümcüler Derneği) Genel Müdürü Osman Kaytan, "Bugün, geri kazanım oranlarında on yıl öncesine kadar nispi bir artış olsa da hedeflediğimiz noktanın henüz çok uzağındayız. 2017 sonu itibarıyla %45 seviyesinde olan kağıt geri kazanım oranını yakın gelecekte %75’in üzerine çıkarmak temel hedefimiz olmalı. Bu hedefe ancak büyük oranda ihmal edilen konutları, özellikle de düzensiz konutları, sisteme dahil ederek ulaşabiliriz. Diğer değerlendirilebilir atıkların geri kazanımında da iyi durumda olduğumuzu söylemek maalesef mümkün değil." dedi.

Osman Kaytan’ın belirttiğine göre, 2005 yılından günümüze piyasaya sürenler üzerinden sisteme aktarılan gelir yaklaşık 800 milyon TL ile 1 milyar TL arasında değişiyor. Bu tutarla, 1 - 1.5 milyon adet arası geri dönüşüm konteyneri yaptırmak mümkünken, mevcut durumda istisnaları hariç tutarsak hemen hemen hiçbir yerde kayda değer sayıda konteyner bulmak mümkün değil.

"Konteyner Koymakla İş Bitmez Ama..."
Konteyner yerleştirmekle işin bitmeyeceğini söyleyen Osman Kaytan, "Ama iş konteynerle başlar! Tiyatro oyunları, kapı kapı bilgilendirmeler, broşürler, kamu spotları... Peki, günün sonunda ne oluyor? Ambalaj atıklarını ayrı bir poşette biriktiren çocuklar(!) bunları nereye atacağını bilemez ve bulamaz halde ellerinde poşetle kalakalıyorlar. Konteyneri, geri dönüşüm alfabesinin ilk harfi A olarak düşünün. Bugün bizler daha A harfini tam olarak öğrenmeden Z’yi tartışıyoruz."

Osman Kaytan, önümüzdeki aylarda daha etkin geri kazanım gerçekleştirmek amacıyla, özellikle düzensiz konutların bulunduğu bir pilot bölgede önemli bir çalışma başlatacaklarını ilan etti. Kaytan, "Projemiz sadece geri kazanım oranlarını artırmakla kalmayıp, aynı zamanda toplama maliyetlerinin ortaya çıkmasını sağlayarak önemli bir boşluğu dolduracak. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak mümkün değil. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na öncelikle taslak olarak sunacağımız çalışma yaklaşık üç aylık bir süreci kapsayacak." şeklinde konuştu.

"Ölç, Kontrol Et, Yönet"
Peter Drucker’in "Ölçemediğiniz şeyi kontrol edemez, kontrol edemediğiniz şeyi yönetemezsiniz" sözlerini hatırlatan Osman Kaytan, "Yıllık 32 milyon ton evsel atık üreten günümüz Türkiye’sinde, çöpün içinde ekonomik değeri olan değerlendirilebilir atık miktarını tam olarak bilemiyoruz” dedi. “Sadece doğruluğu tartışılır veriler üzerinden birtakım tahminler yürütebiliyoruz. Bu tahminlerin ne kadar doğru olduğunu görmek amacıyla, AGED olarak KAKAD koordinasyonunda, İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep ve Diyarbakır’da beş üniversite ile birlikte gerçekleştireceğimiz bir atık karakterizasyon projesini yakında hayata geçireceğiz. Söz konusu projeyi birlikte gerçekleştirmek için Şişecam’a teklifte bulunduk. Kendileri projeye gayet sıcak baktıklarını ifade ettiler. Şişecam gibi saygın bir kuruluşla böyle bir projenin altına imza atmayı çok arzularız.”

AGED’in daha yeni yetki almış bir kuruluş olduğu için yılların biriktirdiği sorunların bir çırpıda çözülmesi beklentisinin yersiz olduğunu söylüyor Kaytan. “Bununla birlikte, temsil ettiğimiz kurumların köklü geçmişleri ve sektöre sağladıkları devasa katkılar dikkate alındığında, kalıcı ve önemli çalışmaların altına imza atacağımızdan emin olabilirsiniz” ifadelerini kaydetti.

Kaynak:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 

1- ....."Konteyner Koymakla İş Bitmez Ama..."

Kim sorumlu? belediye mi yoksa ilgili tüm kurumların baskısı mı gerekli.

2- Osman Kaytan, ....özellikle düzensiz konutların bulunduğu bir pilot bölgede önemli bir çalışma başlatacaklarını ilan etti.

Geç kalındı ama çok iyi olur.

3-"Projemiz sadece geri kazanım oranlarını artırmakla kalmayıp, aynı zamanda toplama maliyetlerinin ortaya çıkmasını sağlayarak önemli bir boşluğu dolduracak. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak mümkün değil.
Peter Drucker’in "Ölçemediğiniz şeyi kontrol edemez, kontrol edemediğiniz şeyi yönetemezsiniz"

çok çok iyi olur.

4-KAKAD koordinasyonunda, İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep ve Diyarbakır’da beş üniversite ile birlikte gerçekleştireceğimiz bir atık karakterizasyon projesini yakında hayata geçireceğiz.
 
Hocam baknalığın hedefleri ile yönetmelikler çelişiyor tespitiniz çok doğru hatta yeni yönetmelikte 2020 ye kadar %54 te sabit tutulmuş oranlar. Bunun gerekçesini gerçekten anlamış değilim.
 
Üst