ozgursaygi5Merhabalar,
Öncelikle yeni işiniz hayırlı olsun. Firma ne üzerine faaliyet gösteriyor ve bu faaliyete göre prosesi öğrenmenizde fayda var. Alınan atıklar proseste hangi süreçlerden geçiyor bunları çok iyi öğrenin. Firmada çevre dosyası mutlaka vardır. Alınan belgeleri belirli bir sıra düzeninde dosyaya yerleştirin ve dosya düzenine mutlaka önem verin. Çevre ile ilgili alınan belgelerin geçerlilik süresine dikkat edin. Bu belgeler; Çevre İzin/Lisans Belgesi, kapasite raporu, kanal bağlantı izin belgesi (varsa) ve benzeri belgeler. Firmada çalışanlara mutlaka çevre ile ilgili eğitimleri verin ve her ay düzenli olarak aylık faaliyet raporu hazırlanmasına özen gösterin. İç tetkik raporu hazırlamayı unutmayın. Bu raporlar firmanın genel işleyişi hakkında bilgiler içerir.
Bizim mesleğimizde bize yol gösterici mevzuatlar vardır. Bunları mutlaka oku ve bazı mevzuatları adın gibi bilmen gerekir. Bunlar;
1- Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği
2- Atık Ön İşlem ve Geri Kazanım Tesislerinin Genel Esaslarına İlişkin Yönetmelik
3- Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği
4- Atık Yönetimi Yönetmeliği
5- Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği
6- Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği
7- Sıfır Atık Yönetmeliği
8- Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik
Son olarak, bir arkadaşımız tarafından hazırlanan çalışmayı mutlaka incelemeni tavsiye ederim. Şimdiden kolaylıklar dilerim. Allah yolunu açık etsin.
Çevre mühendisi/danışmanı bir tesiste adım adım ne yapar?