• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Geçici atık depolama alanı - geçici depolama izni - endüstriyel atık yönetim planı

Bilgilendirme açıklayıcı mı, sizce yararlı mı?


  • Kullanılan toplam oy
    21

Tarık Can

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Aralık 2008
Şehir
Manisa
Firma
Cançed Çevre Danışmanlık ve Mühendislik San. Tic. Ltd. Şti.
Bildiğiniz üzere 01.04.2016 tarihinde "TEHLİKELİ ATIKLARIN YÖNETİMİ" başlığıyla Geçici Atık Depolama Alanı ile ilgili standartlar getirilmiştir.

GEÇİCİ ATIK DEPOLAMA ALANI YAPMA ZORUNLULUĞU

Öncelikle şunu belirtmek isterim. Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği kapsamında EK-1, EK-2 listelerinde yer alıp almamanız önemli değildir. Firmanızda atığın oluşması "Geçici Atık Depolama Alanı"nı yapma zorunluluğu getirmektedir. Sektörde de atığı oluşmayan firma yoktur. Atığım oluşmuyor diyen firma sahiplerine itibar etmeyiniz. :D

Geçici atık depolama alanı'nı yapmadan önce firmadaki oluşan/oluşacak atık kodlarını belirleyin. Sonrasında atık alanını ona göre planlayın. Yoksa sonrasında atık alanınız yetersiz gelebilir. Levhalarınızı sürekli değiştirme vs. zorunda kalırsınız.

İlan aşağıdaki gibidir;

Geçici Depolama
Tehlikeli atıkların yönetiminde Atık Yönetimi Yönetmeliği’nde yer alan hükümlere göre iş ve işlemler yürütülmeye devam edecektir. Bununla birlikte, Atık Yönetimi Yönetmeliği’nin 13’üncü maddesinin yedinci fıkrasında “Geçici depolama alanlarına ilişkin esaslar Bakanlıkça belirlenir.” hükmü yer almaktadır. Bu hüküm doğrultusunda, ayda bin kilogramdan daha az tehlikeli atık üreten atık üreticileri, tehlikeli atıklarını geçici olarak depoladığı/depolayacağı alanları/konteynerleri için geçici depolama izninden muaftır. Ayda bin kilogram veya daha fazla tehlikeli atık üreten atık üreticilerinin tehlikeli atıklarını geçici depoladığı alanları/konteynerleri için il müdürlüğünden geçici depolama izni almaları gerekmekte olup alınacak olan geçici depolama izni süresiz olarak verilmektedir. Geçici depolama alanında değişiklik olması halinde geçici depolama izninin yenilenmesi gerekmektedir. Atık miktarına bakılmaksızın geçici depolama alanlarına ilişkin bilgilerin Endüstriyel Atık Yönetim Planı içerisinde belirtilmesi gerekmektedir. Ayrıca, tehlikesiz atık geçici depolama alanları için izin alınmasına gerek görülmemektedir. Tehlikeli atıklar geçici depolama alanında en fazla 180 gün süreyle geçici olarak depolanır. Tehlikesiz atıklar ise geçici depolama alanında en fazla 1 yıl süreyle geçici olarak depolanır. Belirtilen süreler dolmadan atıklar lisanslı atık işleme tesislerine gönderilir. Geçici depolamaya ilişkin esaslar ve geçici depolama alanlarında aranan şartlar sol menüde “Güncel Belgeler > Atık Yönetimi” bölümünde yer almaktadır.

Firmalar "Geçici Atık Depolama Alanı"nı yaparken ekteki kriterlere göre yapmalıdırlar;
Kısaca özetlersek;
Geçici Depolama Alanının Özellikleri
1. Geçici depolama alanı üstü kapalı ve her türlü dış etkenden atıkları koruyacak şekilde oluşturulur. İl müdürlüğünce uygun görülmesi halinde, tehlikesiz atık geçici depolama alanının üstünün kapalı olması şartı aranmayabilir.
2. Geçici depolama alanının zemini geçirimsiz malzemeden teşkil edilir.
3. Geçici depolama alanında sızma veya dökülmelere karşı absorban malzeme bulundurulur.
4. Geçici depolama alanının sızma ve dökülmelere karşı etrafı ızgarayla çevrelenir. Izgarada biriken sıvılar toplanarak uygun yöntemle geri kazanım/bertarafı sağlanır, alıcı ortama deşarj edilmez.
5. Geçici depolama alanında yangın gibi her türlü acil duruma karşı güvenlik tedbirleri alınır.
6. Geçici depolama alanı dışarıdan izinsiz şekilde girişe izin vermeyecek şekilde teşkil edilir.
7. Geçici depolama alanında atıkların tehlikelilik özelliğine göre uygun bölümlendirme yapılır. Atıklar atık kodlarına göre ayrı ayrı depolanır. bu benden :) "Geçici Atık Depolama Alanı" levhasını atık alanının ortasına ve ayrıca tehlikesiz atıkların bulunduğu yere "Tehlikesiz Atık Ara Depolama Alanı"; tehlikeli atıkların bulunduğu bölmeye de "Tehlikeli Atık Ara Depolama Alanı" yazdırmanız işinizi kolaylaştıracaktır.
8. Geçici depolama alanı olarak konteynır kullanılabilir. Konteynır kullanılması halinde konteynır geçirimsiz zemin üzerine yerleştirilir, konteynırın etrafı ızgara ile çevrelenir, sızma ve dökülmelere karşı absorban malzeme bulundurulur.
9. Geçici depolama alanından/konteynırından sorumlu bir çalışan belirlenir. Sorumlu çalışan geçici depolama alanına/konteynırına giren ve çıkan tüm atıkların kayıtlarını tutar ve izinsiz giriş ve çıkışa engel olur. Sorumlu çalışanın iletişim bilgileri İl Müdürlüğüne bildirilir. (Atık Yönetim Planı'nda belirtmeniz yeterlidir.)
10. İl müdürlüğünce gerek görülmesi halinde talep edilecek ilave tedbirler alınır.

GEÇİCİ DEPOLAMA İZNİ ALINIP ALINMAYACAĞI HK.
Bu kriterlere göre atık alanınızı yaptıktan sonra, izin alıp almayacağınız önemlidir. Bu da
"2. Ayda bin kilogramdan daha az tehlikeli atık üreten atık üreticileri, tehlikeli atıklarını geçici olarak depoladığı/depolayacağı alanları/konteynerleri için geçici depolama izninden muaftır. Ayda bin kilogram veya daha fazla tehlikeli atık üreten atık üreticileri tehlikeli atıklarını geçici depoladığı alanları/konteynerleri için il müdürlüğünden geçici depolama izni alır. Geçici depolama izni İl Müdürlüğü tarafından süresiz olarak verilir. Geçici depolama alanında değişiklik olması halinde geçici depolama izni yenilenir." burada belirtilmiştir. Kısaca ayda oluşan atık miktarının 1 tonu geçiyorsa Geçici Depolama İzni almanız gerekmektedir. Bunun için hazırlayacağınız 3 yıllık "Endüstriyel Atık Yönetim Planı (ektedir)" sunarken Geçici Depolama İzni'ni dilekçenizde belirtmeniz yeterlidir.

ENDÜSTRİYEL ATIK YÖNETİM PLANI HAZIRLIĞI
Endüstriyel Atık Yönetim Planı'nı sunmadan önce;
1. Ekteki formata göre hazırlamış,
2. Geçici Atık Depolama Alanı kriterlerinin uygunluğunu kontrol etmiş,
3. Atık miktarına bakılmaksızın Tehlikeli Atık Mali Sorumluluk Sigorta Poliçesi'ni yaptırmış olmanız,
4. Geçici Atık Depolama Alanı'nınızdaki atıkların Etiketlendirilmiş olduğunu kontrol edin.

Çünkü yapılacak denetimde bunlar kontrol edilecektir.

Herkese kolay gelsin, iyi çalışmalar...


Not: Unuttuğum konu olursa eklenerek konu güncel tutulacaktır. ;)
 

Ekli dosyalar

  • Geçici Atık Depolama Alanları Standartları.docx
    14.7 KB · Görüntüleme: 565
  • endustriyelatikyonplan (2).docx
    16.3 KB · Görüntüleme: 305
Merhaba Tehlikesiz atık depolama alanına ait nace kodunu bulamıyorum. 38.21.01:Tehlikesiz atıkların ıslahı ve bertaraf edilmesi ve bertarafı için depolama alanlarının işletilmesi bu madde var ama tam karşılamıyor sanki. Yardımcı olabilir misiniz ?
 
Merhaba arkadaşlar, yeni kurulan bir tesise ne kadar süre içerisinde atık yönetim planı hazırlanmalıdır?
 
@jn6zo

Belli bir süre yok zannediyorum en kısa sürede yapmanızı tavsiye ederim
 
@Serkan Çiçekay
Tesiste oluşacak atık miktarları hakkında yorum yapabilmem için ve atıkları gönderdiğim firmaların belirlenmesi vs. için 6 ay gibi bir süre beklesem en azından geç mi olur?
 
İlk kez yapacağınız için atık miktarları saten tahmini olacak o yüzden miktar anlamında bu süreç çok uzamaz. Verileceği yerlerin tespiti vs konular için ise 6 ay fazla bence
 
@Serkan Çiçekay
Üretim yeni başlayacağı için atık oluşumu zaten ilk aylar pek fazla olmayacaktır. Proses kaynaklı atıklar dışında örneğin bakım faaliyetlerinden kaynaklanacak atıkların 1-2 ayda oluşması beklenmez. Zaten bir süre geçici depolama yapılacaklardır atıkları oluştuğu anda sevk etmiyoruz neticede, bu süre de en fazla 6 aydı sanırım. O nedenle 6 ay olarak düşünmüştüm. Yorumunuz için teşekkür ederim.
 
@jn6zo Merhaba,
Yönetmelik çerçevesinde maksimum altı ay geçici depolama yapabilirsiniz tabi, ama atık yönetim planı için bu kadar süre beklememenizi tavsiye ederim. Tahmini miktar yazın, hatta mümkünse yüksek tutun rakamlarınızı. Onayınızı alın ki herhangi bir denetimde sıkıntı yaşamayın. Altı yedi ay sonra baktınız miktarlarınız, onay aldığınız rakamları aşıyor, yeniden sunarsınız. Kısacası AYP Onayı önemli:)
 
Merhabalar,
Tehlikeli atık geçici depolama alanlarında tehlikeli sıvı atıkların konulduğu alanda kör kuyu yapıldıysa eğer yine de ızgaralı kanal yapmaya gerek var mıdır? Izgaralı kanal yapılması gerekiyorsa eğer sadece sıvı atıkların olduğu bölmenin önüne yapılması yeterli olur mu yoksa geçici depolama alanın çevresini kaplayacak şekilde mi yapmak gerekir? Konu hakkında yardımlarınızı bekliyorum.
Şimdiden teşekkür ederim.
 
@Şule Pekbak
Şule hanım merhaba, geçici depolama alanında herhangi bir atığın dökülmesine karşı kör kuyu ve ızgara yapılmak zorunda. Tüm alan için geçerli değil tabi
 
Merhabalar,

Sıvı atıklar için tehlikeli atık geçici depolama iznini sızdırmazlık raporu olduğu zaman yer altına (fosseptik tankı gibi) alabiliyor muyuz?
Geçici depolama alanında olması gereken özellikler üstü kapalı, sızdırmasız olmalı vb. maddeler halinde yazılmış, fakat yer altına olabilir yada yer altına olmaz yazılmamış.
Bu konuda bilgisi olan yada izin almış olan var mı acaba?
 
arkadaşlar burda muhakkak olması gereken konular olması ile birlikte farklı illerdeki çevre müdürlüklerinin farklı uygulamaları da var. o yüzden siz yapabildiğinizin en iyisini yapın ve ayp için başvurun. denetime gelince eksiklik varsa eksiklik verirler tamamlar tekrar başvurusunuz, böylece şehrinizdeki çevre müdürlüğü hangi detaylara takiliyor daha iyi anlarsiniz. mesela antalyada kör kuyu olayına bakmıyorlar, sıvılar sızdırmaz havuzdaysa ve kapı da sızıntıyı önleyecek eşik vb. varsa yeterli oluyor.
 
ARKADAŞLAR GÜNADIN,

5000m2 lik bir tip 1 tesisim var 3000 m2 ile genişletmek istiyorum. Ama kapı numarası değişeceği için yenilemeye tabi olabilir ve yine ruhsatlandırma yapmak gerekiyor. ama bana geçici depolama izninden yürüyebilirsin dediler. Ama burada anlamadığım geçici depolama izni sadece bu Eayp kapsamında kendi bünyemizde oluşan atıklar için değil mi? Benim için önemli olan balyalı malzeme stoklayabilmek o alanda. Bilmiyorum ama benim kafa hiç açılmadı, bu mevzuda fikri olan var mı? Ben bu işi nasıl lisans koşullarımı etkilemeden nasıl yapabilirim. Ya da geçici depolama iznimi ben mi yanlış yorumluyorum.
 
MESELA ;
ATIK YÖNETİMİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK Madde 8 de böyle bir ibare var,
Ambalaj atıkları bu hükme tabi değil diyor ben mi yanlış anlıyorum. Ama peki 20 01 01 için düşünsek onun için balyalı şekilde bekletmek için geçici depolama izni mümkün müdür?

(4) Atıkların geçici depolanması işlemi atığın üretildiği tesis/kuruluş sınırları içinde yapılır. Tıbbi atıklar ile ambalaj atıkları hariç olmak üzere, tesis/kuruluş sınırları içinde uygun yer bulunmadığının il müdürlüğü tarafından tespiti durumunda üreticiye ait il sınırları içerisinde il müdürlüğünden uygunluk alınmış olan bir alanda güvenli bir şekilde geçici depolama yapılabilir. Bu alan için miktara bakılmaksızın geçici depolama izni alınır. Geçici depolama alanına atıkların taşınmasında lisanslı araç şartı aranmaz. Tıbbi atıkların geçici depolanmasında 22/7/2005 tarihli ve 25883 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği hükümleri uygulanır.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Ömer EsÜstad Merhaba,
Dediğiniz ifade yönetmeliğin 13. Maddesinde yer almaktadır. 😊

İlgili maddeyi açıklayacak olursak; ambalaj atıkları ile tıbbi atıkları biriktirme ekipmanlarında biriktirebilirsiniz. Buna tehlikesiz atık olan 20 01 01 atık kodunu da ekleyebilirsiniz. Eğer kapalı ve uygun bir yer varsa şerit çekerek ambalaj ve tehlikesiz atıkları depolayabilirsiniz.

Ancak tehlikeli atıklarda durum öyle değil. Tehlikeli atıkları almaya gelen lisanslı firmaların rahat girip-çıkabileceği, üretim prosesinden uzak bir yerde, yağmur almayacak şekilde etrafı ve üstü kapalı bir yerde depolanması gerekir. Eğer tesis sınırları içerisinde uygun bir yer yoksa ve bu durum il müdürlüğü tarafından tespit edilmesi halinde atık üreticisine ait il sınırları içerisinde başka yerde uygun bir şekilde depolama yapılabilir.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Olgaç SürmelihindiOLGAÇ bey benim kafama yatmayan ben bu malzemeyi ayıklama bandında ayıklayacağım sonra balyalı şekilde bekleteceğim bana o 3000 m2 lik alan bu yüzden lazım. Geçici depolama daki gibi kutuda biriktireceğim bir atık değil. Hadi diyelim topladığım karışık malzemeyi dökecek olsam ki zaten en fazla kancalı araç arkasına takılan büyük konteyner da biriktirip üstünü zaten örtmem gerekir, yanlış mı düşünüyorum.

Ayrıca evet 2 Nisan 2015 PERŞEMBE tarih 29314 sayılı yönetmelikte madde 13,

23 Mart 2017 PERŞEMBE tarih ve 30016 sayılı değişiklik yapılmasına dair yönetmelikte madde 8 4. bentte :)
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Ömer EsÜstadım, anladığım kadarıyla siz toplama ayırma işi yapacaksınız. Eğer öyleyse yukarıda bahsettiğimiz madde sizi kapsamıyor. Şöyle ki; proses sonucu oluşan atıklar için geçerli. Siz atık üreticisinden atık alacağınız için gerekli fiziksel şartları sağladıktan sonra depolama yapabilirsiniz.
 
Olgaç SürmelihindiAynen zaten biz 1. tip topalma ayırma tesisiyiz. 5000m2 alanımız var yan araziyi alıp 8000 e çıkarmak isityoruz, ortada duvar var onu yıkıp tümden bir alan ama dün memur bana yenileme talebi olabilir hem kapı numarası değişeceği için hemde ruhasata toplan alan işletilmeli dedi ve bunun üzerine ben senin yerinde olsam geçici depolama izninden yürürüm dedi ama ben kendime burda yürüyecek bir açık kapı bulamadım sorun orda.
 
Üst