• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Firma içi ceza sistemi

oknozkn06

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
5 Aralık 2016
Şehir
Ankara
Firma
Yeni Birlik
Merhabalar,

Şirket kendi çalışanlarına, ( atıkları atık deposuna götürmeme vb. koyulan kurallara uymaması durumunda) idari para cezası uygulayabilirmi? Uygularsa bunda kanunen bir para sınırı varmı? Eğer uygularsa bu kesilen para şirket içinde kullanılabilirmi yoksa isğdeki gibi devlete ait bir hesaba yatırmakmı gerekiyor? Böyle bi durula karşılaşan arkadaşlar varsa yardımcı olurlarsa sevinirim.
 
Merhaba,

Bildiğim kadarıyla hiçbir şirket çalışanlarına bu konuyla ilgili para cezası uygulayamaz.
Para cezasını uygulayabilecek tek mercii Çevre ve Şehircilik Bakanlığıdır.Bunu da yönetmeliğe dayanarak uygular.
Ha şirket bu dediğin durumlara uymayan işçilerini uyarı, ihtar vb. nitelikte cezai yaptırım uygulayabilir.
Belirli bir ihtar sayısına ulaşmış çalışanının işine son verebilir.
 
@Fatih Koçak
Herhangi bir yönetmelikte ceza uygulayabilir ya da uygulayamaz diye bir ibare de geçmiyor sanırım
 
@oknozkn06

Şöyle bir şey düşünülebilir; işe girişte çalışanlarla sözleşme imzalanıyorsa bu sözleşmeye eklenebilir. Yönetmelikte geçmiyor tabi ki ama Çevre Kanunu'na bağlayabilirsiniz. Örneğin; "2872 Sayılı Çevre Kanunu'nun 11. Maddesi hükmünce firma ve işletme sorumlu olduğundan ötürü, çalışan kaynaklı alınabilecek cezai yaptırımları çalışana yansıtabilir." tarzında bir ibare yazılabilir. Etik olarak doğruluğu tartışabilir ama yönetmelik olarak hiçbir yere oturtulamaz maalesef.
 
Firma sözleşmelerinde Alt iş verenin verdiği görev ve sorumlulukları yerine getirmek ibaresi gibi ibareler olabiliyor buda yaptırım için yeterli bir maddedir bence, bundan ötürü ceza uygulayabilir ama şunu da atlamamak lazım ödül sistemi de getirilmeli bunun yanında insanları teşvik eder
 
Şirketin insan kaynakları bölümü yok mu? Bunu onların değerlendirip bilgi vermesi gerekiyor. Şirket kafasına göre işçinin parasından kesemez bence. İşçi maddi zararlı hasar verirse (kanunca düzenlenmiş oranlarda) rücu edilebilir, ücretinde düşebilir ki bu durumda bile işçiden muvaffakatname almak gerekir. Ama şirket kendince para cezası uygulayamaz diye düşünüyorum. Uyarı, kınama, ihtar verir, gerekiyorsa haklı sebeple sözleşmesini feshedersiniz.
 
eğitimle, özendirici faaliyetle çözmeyi denediniz mi, emin olun çözülüyor. nasıl bir bilinçlendirme yöntemi para cezası, bunu da işçiler ödesin, herkes rahat uyusun!!
 
@ilk.ayy

Maalesef ne kadar eğitim verirseniz verin, çözülmeyen firma çok. "Bana bir şey olmaz" mantığıyla iş kazalarının yaşandığı ülkede, "ucu bana dokunmuyor" mantığıyla çevreyi kirleten çalışan sayısı %70'in üzerinde. Para cezasını bilinçlendirme amaçlı değil, caydırma amaçlı düşünmüştür konu sahibi.

IMG-20180208-WA0000.jpg
 
peki o zaman size kolay gelsin. kamera koyun tüm alana, kim yanlış kutuya çöp attıysa maaşından düşün. bir de bunları izleyen bir çevre mühendisi alınmalı işe. 3 yıl danışmanlık yaptım, 3 yıldır da 1000den fazla çalışanı olan bir firmada çalışıyorum; eğitimle, özendirici faaliyetle çözdüm bu güne kadar. ama mühendisimiz bile böyle düşünüyorsa işçimiz ne yapsın :) umarım başarılı olursunuz, iyi çalışmalar..
 
ceza kesmek işin kolay yolu bence de. onun yerine ödül vermek daha mantıklı olabilir. atıkları uygun ayıkladığı tespit edilen personele aylık ufak bir hediye vermek gibi.

eğitim kısmını anlatmama gerek yok zaten :)
 
Ceza vermek tabiki de çözüm yolu değildir. Ancak Çevresel önlemleri külfet olarak gören, Devletin sırf para kazanma amacıyla dayattığını düşünen işverenlerin olduğu firmalarda işçilere istediğiniz kadar eğitim verebilirsiniz. Ama bazen çözüm olmuyor eğitim. Çünkü herkesi verdiğiniz eğitimle bilinçli hale getiremezsiniz ki.
Bu tamamen insanların vicdanı ve düşüncesiyle alakalı olan bir konu.Dolayısıyla bazı zamanlarda ( özellikle güzel Türkiye'mizde ) yöntemler cezai yaptırımla caydırma veya ödül ile cezbetme şeklinde oluyor.
Tabiki de firmaların ceza kesmesi gibi bir durum kabul edilir değil. Ancak uyarı verme veyahut ihtar verme gibi durumları için ben mantıksız diyemiyorum. Hatta ve hatta destekliyorum da diyebilirim.

Ekmek yediği kaba pisleyen insan çok ...
 
çözümün nasıl olacağına inanıyorsanız o şekilde ilerleyin o zaman, ne diyeyim. ben böyle çözüme ulaşılacağına inanmıyorum, başka bir yol izliyorum. bu güne kadar da fabrikalarımın bu konuda gayet başarılı olduğunu düşünüyorum.
 
Sizi tebrik ediyorum bu konuda başarılı olduğunuz için daim olsun.
Umarım ilerleyen çalışma hayatınızda aksi türde insanlarla ve firmalarla karşılaşmazsınız :)

Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır ...
 
Yorum yapan herkese aryı ayrı teşekkür ediyorum. Yanlış anlaşılmalara mahal vermemek adına söyleme gereği duydum, tabiki kimsenin ceza alması çalışıp çabalayıp kazandığı paranın böyle şeyler için kaybetmesini istemiyorum ve bu ceza sistemi kurum tarafından istenilen bir şey. Bu güne kadar şirket içinde bu konuya çözüm bulamadıkları için artık para cezası uygulamak istiyorlar.
 
Üst