• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Evsel-Kentsel Atıksu Arıtma Tesisinde Azot-Fosfor problemi yaşamaktayım

Erol Mandacıoğlu

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
19 Mart 2018
Firma
Öğrenci
Öncelikle iyi günler.
2 ayı aşkın bir süredir tesisin işletmesine başladık ve azot- fosfor gideriminde problem yaşıyoruz.
AAT Akım şeması Izgaralar - Havalandırmalı Kum ve Yağ tutucu - Anaerobik Havuzlar - Aerobik Havuzlar ve Çökeltim Havuzları olarak dizayn edilmiş durumda.
Proje debimiz = 9590m3/gün Ortalama Debi= 5616m3/gün
Giriş BOİ ve KOİ = 200-500 mg/l aralığında değişmekte
Giriş TN = 50 - 60 mg/l ( 1-2 mg/l aralığında nitrat ve nitrit girişi mevcut kalan kısmı organik azot)
Giriş TP = 6-8mg/l
Giriş AKM 80-150mg/l
Ph=7-8 aralığına
Sıcaklık =Hava şartlarına bağlı olarak 16-24 derece aralığında
İletkenlik = 850 -1100 ms aralığında
Oksijen = 0.2 - 1 mg/l aralığında
İmhoff değerim 150- 200 ml/l aralığında (2 saatlik İmhoff gözlemlerimde çamur yüzeye hareket etmiyor dipte kalmaya devam ediyor ve 3 saatlik beklemenin ardından yüzeye çıkıyor)
SVI değerim 60-80 aralığında
Debimetrelerde problem yaşadığımız için giriş ve çıkış su miktarımız hakkında bilgi edinemiyoruz.
Çıkış BOİ = 6- 25 mg/l aralığında
Çıkış KOİ = 15- 40 mg/l aralığında
Çıkış AKM = 7- 20 mg/l aralığında
Çıkış TN =25-40 mg/l (yaptırdığım analizlerde çıkış organik azotum 5-10 mg/l)(TN'de geriye kalan kısmı nitrat ve nitrit formunda)
Çıkış O2= 5-6.5 mg/l
pH=7-7.5 aralığında
Sıcaklık=Hava şartlarına bağlı olarak 16-24 derece aralığında
Çıkış iletkenlik= 850-1100 aralığında
Anaerobik ve Aerobik havuzlarda pH değerim 6.9-7.5 aralğında
Anaerobik havuzunda oksijen değeri 0.1 ila 0.3 aralığında
Anaerobik ORP= -80 -120 aralığında
Aerobik Kısımda Oksijen değeri şuanda 1.3 mg/l blowerlar devreye girmekte ve 2.3mg/l de durmaktadır
Aerobik havuzunda MLSS =3250 mg/l
Kül fırınım olmadığı için mlvss ve F/M hakkında bilgi edinemiyorum.
Henüz dekantör devreye alınmadığı için sistemden çamur çekilmedi.
Geri devir debimetresi öngörülmediği için çamur çekimi ve giriş-çıkış debimetrelerinde problem olduğundan geri deviri gözleme dayalı olarak teleskobik vanalar ile ayarlamaktayım.

Azot-fosfor değerlerini Evsel-Kentsel nitelikli atıksuların arıtılması yönetmeliği tablo 2 yi sağlayamıyoruz ve bu yüzden geçici kabul döneminde problem yaşamaktayız.
Öngörülerinizi paylaşabilir misiniz ? Nerede nasıl bir yanlış yaptığımızı veya neyi eksik yaptığımızı bulamadık oksijen değerlerini değiştirdik, geri deviri arttırdık- azalttık farklı müdahalelerde bulunmaya çalıştık fakat müdahale sonrası analizlerde bir değişiklik sağlayamadık.
Eksik bir bilgi paylaştıysam uyarın lütfen.
 
Son düzenleme:
Anaerobik havuzlardaki ORP çok yüksek. Birden fazla biyo-P havuzunuz vardır. Geri devir suyunu ilk havuza alın. Ham suyu 2. Havuza alın. Böylelikle ORP’nin düşmesini hızlandırırsınız.

Havalandırma havuzlarınızın %kaçına oksijen veriyorsunuz? Gerçi tesis çok yeniymiş. Nitrifikasyon yapan mikroorganizmalar şu an pek verimsiz gibi görünüyor.

Analizlerinizi kim yapıyor? Yanlış bir şeyler olabilir mi?

Tesisi nasıl devreye aldınız? Aşılama yaparak mı? Proses A2O olarak mı planlandı?
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
apistofogluTesis ilk devreye alma aşamamızda , aşılama yaparak sisteme belirli miktarlarda ve sürelerde atıksu girişini sağlayarak aşılama ile birlikte bakteri üretmeyi planladık ve sistem bir süre sonra tam anlamıyla sürekli çalışma düzenine geçmiş durumda.
Proses A2O olarak planlanmış.
Analizleri elimde bulunan HACH kitler vasıtasıyla KOİ BOİ TN ve AKM tayinini kendim yapıyorum. Diğer verdiğim bilgileri ise belirli aralıklarda laboratuvara aldırdığım numune sonuçlarıdır.
Geri devir suyunu ayrı bir havuza yönlendirmem pek mümkün değil çünkü dağıtım yapısına giriş yaparak ham atıksu ile birlikte havuza giriş yapmakta.
Proje raporunda havalandırma havuzlarında 6122 m3 aerobik kısım ,1530 m3 anoksik kısım olarak öngörülmüş.
Bir havuz içerisinde 7 istasyon olmak üzere 7*5*7 = 295 adet difizör bulunmaktadır .
 
Erol MandacıoğluGeri devir suyu ile ham su nerede karşılaşıyor? Biyo-P havuzlarının önündeki gözde değil mi?

Azot durumuna göre aerobik ve anoksik alan oranı değiştirilebilir. Tesisler böyle tasarlanır. Çıkışta çok nitrat olmasının sebebi anoksik bölgenin %25 aerobik bölgenin %75 olması olabilir. %50-50 yaparak çıkıştaki nitrat ve amonyumu izleyip yazabilir misiniz? Havuzlar büyük olduğu için etki etmesi için az sabır gerekir.

Tahminimce paralel 2 havalandırma havuz sistemi var. Her birinde 2 havuz toplam 4 koridor var(toplam 8 koridor). Her havalandırma sistemi için havalandırma havuzuna suyun girdiği taraftaki havuza (2 koridor) oksijen vermeyin. Suyun çıkış yaptığı havuza (2 koridor) oksijen verin. 50-50 böyle sağlarsınız. Havuzlar arasındaki içsel sirkülasyon pompaları çalışıyor mu?
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
apistofogluH.Kum ve yağ tutucunun ardında anaerobik dağıtım yapısı mevcut sisteme giren su burada geri devir hattından gelen su ile birleşerek anaerobik havuzlara dağılmakta.
Havalandırma havuzlarında bahsetmiş olduğunuz durumu denemiştim 10 gün civarı analizleri kontrol ettiğimde bir değişim sağayamadık ve tekrar eski haline getirerek çalıştırmaya devam etmiştik.
İçsel sirkülasyonu her bir havalandırma havuzu için 2 adet olmak üzere toplam 4 adet muz kanatlı dalgıç karıştırıcımız mevcut .
 
Erol MandacıoğluNitratı denitrifikasyon yaparak gidermeniz lazım. Denitrifikasyon fırsatı vermek için oranı 50-50 yapın. Bekleyin.

Şundan emin olun 75-25 oranında tasarlandı diye bir şey yok. O oran azota göre ayarlanıyor. Tam oranını ayarlamak için kullanılan bir formül vardı onu da atarım bulursam. Siz suyun karakterine göre oksijenli bölge oranını değiştirmek ZORUNDASINIZ. Tüm A2O proseslerinde tesis böyle tasarlanır. 4 sıra havuzun 3 sırasına difizör konur ki işletmeci isterse 75-25 çalışsın. İsterse tam tersi 25-75 de çalışabilir. Vanaları kapatarak 30-70 de ayarlarsınız. Tesisi devreye alanlar her şey çalışıyor mu diye görmek için tüm difizörlere hava vermişlerdir.

İç sirkülasyon dediğim şu: Anoksik havuz ile aerobik havuz arasında bir kanal olmalı. Aerobik bölgeden anoksik bölgeye sürekli su akışı sağlar. Havuzun altında olur yüzeyden göremezsiniz. Bunlar çalışmazsa çıkış değerleri sapıtır. Havalandırma havuzundan bir fotoğraf atma imkanınız var mı?
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Muhtemelen prosesiniz simultane nitrifikasyon denitrifikasyon prosesi.Bu prosesi düşük BOİ yüksek TN değerlerinde işletmek için oksijen değerlerinizi 0.5-0.8 mg/lt civarlarınızda tutmanız gerekmektedir.
Siz havuzda nitrifikasyonu gerçekleştiriyor, denitrifikasyonu verimli yapamıyorsunuz.Geridevir çamuruyla anaerobik havuzunuza nitrat giriyor bu yüzden de P giderimini de gerçekleştiremiyorsunuz.
Yapmanız gereken olabildiğince az difüzör grubuyla çalışmak,difüzör çıkışında oksijeni 0.5-0.8 mg/lt de tutmaktır.Blower işletme stratejiniz az debide sürekli havalandırma olmalı.Bunun için blowerınızın inverterle devrini düşürebilirsiniz.İnverterle motor frekansının 25 Hz nin altına düşmesi, blower motorunun yanmasına neden olabilir,dikkat etmelisiniz.25 Hz civarlarında da oksijeni 0.5-0.8 mg/lt nin üzerinde görürseniz blower ve motorun kayış-kasnaklarını değiştirip blowerın devrini düşürebilirsiniz.
Bu anlattıklarımı başarı ile uygulayabilirseniz çok büyük ihtimal 15-20 gün içerisinde N,P değerlerini standartların altına çekersiniz.
İyi günler.
 
bir kaç soruyu cevaplayabilir misiniz. hiç azot arıtımı yapmıyor gibisiniz.

  1. tesis kaç aylık. imof biraz düşük.
  2. KOİ girişiniz biraz düşük karbon takviyesi yapıyor musunuz.
  3. çıkışta nitrit ve nitrat ölçümü yapıyor musunuz.
  4. çıkış oksijen değeri 5 mg/l ise bu işte bir biraz tuhaflık var. "Çıkış O2= 5-6.5 mg/l" havuz oksijen ölçümlerini nereden kontrol ediyorsunuz.
 
Mahmut Cimşit70 - 75 gün önce tesise atık su almaya başladık
Herhangi bir karbon takviyesi yapılmıyor
Çıkışta nitrit ve nitrat ölçümünü tesiste kitleri bulunmadığı için kendim yapamıyorum belirli sürelerde Analiz Laboratuvarına verdiğim numunelerden nitrit ve nitrat değerlerini takip edebiliyorum.
Çıkışta o2 değerini günlük aldığım numunelerden kendim seyyar ölçüm cihazı ile yapıyorum. Aynı şekilde havuzlar üzerinden de ölçüm yaparak kontrol ediyorum.(Kalibrasyonları yeni yapıldı)
 
Üst