• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Evsel atıksu arıtma tesisi kütle denkliği

  • Konuyu başlatan Anonim (c6e2)
  • Başlangıç tarihi
A

Anonim (c6e2)

evsel atıksu arıtma tesisi kütle denkliği nasıl hesaplanr? elimde debi, BOİ,TN,TP,AKM yükleri var ama denklik nasıl hesaplanmaktadır?
Akış şemasıda bulunmakta mantık gire ile çıkanın denk olması mıdır?
 
Evet kısmen doğur dediğiniz.

Sisteme giren yük = Sistemde biriken yük ( arıtılan )+ Deşarj edilen yük

mantığı düşünülebilir.

Giren Toplam Azot = Arıtılan Toplam Azot + Deşarj edilen toplam azot gibi.
 
Kutle derken camuru kastediyorsunuz sanirim. Gunluk camur tahliyesi (C+P) * Camur yasi. Bunu mu kastettiniz?
 
KubilayDumanTesis Karbon + Fosfor giderimi esnasinda camur olusturur ve bu camuru sectiginiz camur yasi suresince tesiste tutarsiniz. Diyelimki camur stabilizasyonunu aritma tesisi icerisinde yapacaksiniz ve bu yuzden camur yasini 25 gun sectiniz. Bahsedilen kutle yada biomass dengesi ise gunluk olusan camur ile secilen camur yasinin carpimindan elde edilir. Cok basit bicimde bir evsel atiksu aritma tesisinde karbon gideriminden meydana gelen camur miktarinin giris BOD yuku kadar olmasi beklenilir. Fosfor gideriminden olusacak camur ise Karbon gideriminden olusacak camurun yaklasik 10% u kadardir. Yani budurum soyle cok yuzeysel bir hesap yapilabilinir

Tesisteki camur miktari = 1.1 * Giris BOD Yuku * Camur yasi.
 
İlk yorumunuzdan anlaşılmamıştı tam olarak,

Doğrudur ama sistemdeki çamuru deşarj ve sistemdeki mevcut çamuru da düşünürsek şöyle yazmak daha mantıklı

Tesisteki çamur = ( Giriş BOİ kon. - Çıkış BOİ kon. ) x Debi + ( Giriş TP kon. - Çıkış TP kon. ) x Debi + MLSS x Debi ( Sistemdeki çamur ) - Sistemden çekilen dekantöre giden fazla çamur
 
Üst