• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Enerji verimliliği

A

Anonim (8c18)

Arkadaşlar merhaba,
Enerji verimliliği-kaynak kullanımının azaltılması ve iyileştirilmesi anlamında fabrika bazlı paylaşabileceğiniz hedefler var mı ?

Fabrikanın ne olduğuna bağlı olarak değişir çünkü her fabrikaya önerilecek çözüm ayrıdır. Örnek vereyim her odanın aydınlatması farklı özellikler ister. Çizim yapılan bir büro ile fabrikadaki hol aydınlatması ayrı ayrı değerlendirilir.

Genel olarak aydınlatmada LED ve sensörlü lambaların kullanımı, mümkün oldukça Elektrifikasyonun sağlanması, yine mümkün oldukça kayıp-kaçakların kontrol edilmesi önemli hususlar

Saygılarımla.

Ben olsam önce teorik hesaplamalarla başlardım. Her makinenin saatte ne kadar elektrik üreteceği üretici kılavuzlarında yer alır. Buna göre her makine için hesaplama yapardım ve daha sonra gerçekte olanla farkı ölçmeye koyulurdum. Tabi bundan önce toplam teorik elektrik tüketimi ile gerçekte olan arasında büyük fark varmı buna bakardım. Eğer büyük fark yoksa kayıp/kaçak konusunda odaklanmazdım ve yeni nesil ekipmanların temini konusunda araştırmalara başlardım. Eğer büyük fark varsa bu sefer fabrikaları bölgelere ayırır her bölge için şalter taktırır ve farkın nereden geldiğini bulmayı denerdim. Tabi bunu yaparken tesisat önemli. En önemlisi bunları bir elektrik mühendisine yaptırırdım ve takibini yapardım.

Merhaba, benzer bir soruyu ben de Su Tüketimi üzerinden sormak isterim. Temmuz ayı faturamız önceki aylara nazaran 2 katı kadar geldi. Üretim proseslerimizde su tüketimi yok. Yani suyu sadece evsel, bahçe sulama ve serinletme sistemleri için kullanıyoruz. Personel sayımızda artış çok büyük değil. Yani su tüketimini bu kadar etkilemez. Serinletme sistemi için tüketim hesabı yaptık ve 24 saat kesintisiz tam kapasite çalışması durumunda maksimum 20 m³ oynatıyor. Bizim aradaki farkımız yaklaşık 400 m³. Bakım şefimiz ile görüştüğümde kaçak olmadığından çok emin konuşuyor. Aklıma gelen kontrol noktalarını listeledim ve kontrollerini de sağladım. Başka ne yapabilirim? Ne gibi durumlar bu kadar büyük farka sebep olabilir? Bakım ile görüştük sayaç kontrolü sağlanacak. Böyle bir durum ile karşılaşan meslektaşlarım varsa nasıl yol izlediler? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkürler.

Ali Salih İncisoğutma sistemleri tam kapasite kesintisiz 24 saat çalıştığı durumda 20 m³ civarında sarfiyata sahip. buharlaşma oranı ile birlikte bile 400 m³ fark oluşturacağını düşünmüyorum. Ki sistem 24 saat çalışmıyor bile, ortalama 12-18 saat çalışma süresi var hava koşullarına bağlı olarak. Söylediğiniz gibi Bay-pass vanalarını bir kontrol edeceğim. Teşekkür ederim

Aslı Can TathanProseslerinizde su kullanmıyorsanız fark düşündürücü. Benim aklıma birkaç durum geliyor.
  1. Birileri mesai saatleri dışında bahçelerinizi göl olacak kadar suluyor olabilir :)
  2. Tesisatta kaçak vardır. Akustik dinleme yöntemleriyle kaçak tespiti yapan firmalar var, hizmet almayı düşünebilirsiniz.
  3. Faturayı kesen kuruluş yanlış kesti, önden para alalım itiraz eden olursa inceleriz sonra düzeltiriz bu sırada da parayı kullanırız diye düşünmüştürler.
  4. Yada biraz zorlama olacak ama mesai dışında birileri tanker tanker su kaçırıyordur sizin bahçeden.

Fatih Özcan1. ve 4. madde fikrinizi bizler de esprili bir şekilde dillendirdik :) OSB ile görüşüp fatura ve sayaç kontrolü yapılacak. O listede yer alıyor. Kaçak konusunda benim de en güçlü fikrim bu ancak bakım diretiyor sistemde kaçak yok diye anlamış değiliz. Acaba kendisi mi kaçırıyor tanker tanker suyu ? :D Çok teşekkür ederim ilgileriniz için.

Hafta sonu yani fabrikanın çalışmadığı günde sayaç kontrolü yaptınız ?
Birde bir ay sayacı izleyin her gün aynı saatte sayacı kontrol edip okuduğunuz değeri kaydedin pik yaptığı veya absürt tüketim gördüğünüz günde fabrikada hangi farklı faaliyetler olduğuna bakabilirsiniz.