• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Endüstriyel Simbiyoz Uygulamaları-Türkiye

superben

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Eylül 2011
Arkadaşlar;
Endüstriyel simbiyoz, döngüsel ekonomi yurt dışında AB ve USA'da yaygın olarak fonlanan ve ilgi gören bir konu. Taki mevzuatlara varana kadar...
Atıklardan kaynak geri kazanımı, Bir fabrika atığının diğer bir fabrikaya hammadde girdisi olarak kullanılması gibi etrafınızda bilinen örnekler var ise paylaşırsanız sevinirim.
Böylece herkes bölgesinde uygulayabilir, uygulattırabilir.
 
Devam ediyor mu?
Eskiden bazı Sanayi odalarının atık Borsası vardı, sanayiler atıklarını liste olarak yayınlıyor isteyen gidip alıp kullanıyordu
 
Evet doğru ! Atık yönetimi bu şekilde uygulanıyor. Endüstriyel Simbiyoz daha ileri bir uygulama. Endüstriyel Simbiyozun bir adım ilerisi ise "Döngüsel Ekonomi". Mevcut atık yönetiminde herkes tarafından bilenen atıkların geri kazanımı yapılıyor. Mesela kağıt, plastik, atık yağ, pil, floresan, elektrik elektronik atıklar vs.

Ama sektöre özgü olup çevresel problemleri olan atıklar var. mesela; Döküm sektörü döküm kumları, Krom madeni kromit kumu atıkları gibi.

Endüstriyel Simbiyoz tüm sektörlerde her alanda uygulanabilecek bir yöntem. Tercihen birbirine yakın olan firmalar arasında malzeme alış verişi olarak tanımlanabilir (enerji-su-atıksu-atık-lojistik vs. )

Böylece bir fabrikanın atığı diğer bir fabrikanın ham maddesi olarak değerlendirme fırsatı yakalıyor.
*Firmalar üzerine para ödediği bir atıktan gelir elde edebiliyor,
*Daha ucuz ham madde temin edebiliyor,
*Karbon salımını azalta biliyor...

Fırsatları çok hem Çevresel Hem Sosyal Hem de Ekonomik anlamda.
 
Merhaba arkadaşlar,

Ben de konu ile ilgilenmeye başladım az çok.

superben'in de dediği gibi üretim şekline veya ürüne bağlı olarak değişiklik gösteren spesifik atıkların diğer bir firmada işlenmesi ve kullanılmasının aslında önün açılması gerekmekte diye düşünüyorum.

Hurda atıklar vb. atıklar ile ilgili zaten bir sektör var. Ancak bunların da ötesinde olan mermer tozu , döküm kumları gibi atıklar diğer bir firma için hammadde olarak değerlendirilebilir. Değerlendirmek isteyen firmanın da önüne çevre izin ve lisans mevzuatı gelmekte ne yazık ki ..

Yanlış mı düşünüyorum ? Algıladıklarım bunlar benim.
 
Üst