• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Endüstriyel Nitelikli Atıksu Gönderimi Hk.

hasan140715

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Şubat 2018
Firma
ENSATURK MÜHENDİSLİK
Arkadaşlar merhaba,

Bir konu hakkında yardımınızı rica edeceğim.

İstanbul Avrupa yakasındaki bir işletmemizde az miktarda endüstriyel nitelikli atık su oluşmakta. Kanalizasyona İSKİ izin vermiyor.

Lisanslı ve DİB belgesi olan bir yere vermemiz gerekiyor.

Lisanlı ve Deşarj İzin Belgesi olan Arıtma Tesisi bulduk, numuneyi incelediler ve arıtma tesisine alabileceklerini söylediler, bizlerde anlaşma yaptık.

İSKİ bende atık suyu arıtma tesisine götürecek araca ilişkin araç lisansı istemektedir. Arıtma tesisinde de yok. Miktar az olduğu için vidanjör desteği de alamadık.

Nasıl bir yol izleyelim, ne yapalım, nereden destek alalım?

Teşekkürler.
 
Merhaba, miktarınız fazla değil ise atık yönetimi yönetmeliğinde, faaliyetinize uygun atık kodu ile "endüstriyel atık" olarak bertaraf / G.K firmasına gönderimini sağlayabilirsiniz. Bu sayede hem lisanslı araç ile taşıma yaptırmış olur, hemde lisanslı bertaraf firmasına teslim etmiş olursunuz. ( Örn. Yıkama sıvıları vb. )
 
Merhabalar,
Atık suyunuzu IBC Tankların içine pompa yardımı ile doldurabilirsiniz.
Dolan IBC lerinizi lisanslı bir araç ile göndermek istediğiniz yere götürebilirsiniz.
 
@Orhan Eskicioğlu
Hocam,

İSKİ ile ilk görüşmelerimde İSTAÇ gibi lisanslı firmalara vereceğimi söyledim ama İSTAÇ ın da atık su deşarj belgesi yok. Aldığı suyu ara depolama yapıyor görünmekte. İSKİ de bunu kabul etmedi.

@gökhan arslan

Hocam,

Sistemi zaten o şekilde yaptık IBC Varil içerisinde su biriktiriliyor. Dediğiniz gibi bende o lisanlı aracı arıyorum :)
 
İSTAÇ'ta hangi işlem yapılacağı artık sizi ilgilendirmiyor. Sen tesisinde oluşan atığın yasal sürelerde gönderim işleminden sorumlusun. Bu kapsamda İSTAÇ'a verdiğin atık artık onun himayesindedir. Ara depolama yapsa bile belirli bir süre sonra atıklarını bertaraf etmek zorundadır. İSKİ'de İSTAÇ'ın yapacağı işleme karışma yetkisi bulunamaz. İlla atıksu deşarj belgesi olmak zorunda değil. Ayrıca ARI ARITMA firmasıyla görüşme sağlarmısınız?
 
@Orhan Eskicioğlu

Hocam,

Evet İSTAÇ ya da başka firmanın ne yaptığı bizi ilgilendirmiyor ama İSKİ den gelen yazıda;

Taşıma yapılacak arıtma, ön arıtma ve bertaraf tesisine ait Deşarj izin Belgesi ve Çevre İzin Belgesi sunulmaı gerekmektedir yazmaktadır. Telefonla görüşmemde de aynısı söylendi.
 
@Orhan Eskicioğlu

Evet onlarla görüştüm hatta onlarla sözleşme yaptım. Bu konuda hizmeti olmadıklarını söyledi ama Vidanjör ile yapılabileceğini söyledi. Başka firmaların vidanjörle yaptığını söyledi. Vidanjör ile görüşeceğim şimdi.
 
@hasan140715
Hasan bey ,

Bir vidanjör yaklaşık olarak 15-16 m3 alıyor diye biliyorum. 1 IBC 1 m3 atık su alır. 10 veya 15 IBC doldurun vidanjör gelincede IBC lerin içinden çekerek alıp götürsün. Aksi taktirde maliyetiniz çok çok artacaktır.
 
@İsrafil Yılmaz

Evet hocam maliyetli olacak. Fiyat aldım 1500 tl fiyat istedi vidanjör.

Para neyse vereceğiz ama bu seferde İSKİ vidanjörü kabul etmedi (Çalışma İzin Ruhsatı var) illa Taşıma Lisansı olacakmış. Taşıma lisansı olanlarda sadece kendilerine alabiliyorlarmış atık suyu. Kendine alınca da deşarj izin belgesi olmuyor tesisin.

Yani ne yolu denesem İSKİ nin istediği 3 belgeden birisi eksik kalıyor.
 
@Süleyman Doğan

Hocam,

Parametreler hakkında bilgimiz yok. İSKİ nin yaptığı analiz veya başka firmanın. Sadece arıtma tesisi ile sözleşme yapmadan önce numune istedi verdik, baktılar tamam tesisimize alabiliriz dediler fakat herhangi bir sonuç paylaşmadılar.

Hacim olarak çok bir miktar yok çünkü o su sürekli kullanılıyor ve bir zaman sonra değişiyor. Firmanın söylemi de şu 3-4 ayda bir 1 m3 lük IBC anca dolar.
 
@hasan140715


Firma olarak atıksu arıtımı yapmayı planladığımız için bilgi almak amacıyla sormuştum.
Danışmanlık firmasında çalışan arkadaşlar sizin derdinize çare olabileceklerdir... Teşekkür ederim.
 
@Orhan Eskicioğlu

Bu bilgiyi nerden aldınız? Oluşan atığınızdan atığın nihai bertarafına kadar sorumlusunuz, örneğin ara depolama tesisine verdiniz onlar da gitti bi araziye boşalttı, sizin ben ara depolama tesisine verdim daha napayim deme şansınız yok atığınız bertaraf edilene kadar o atıktan sorumlusunuz.
 
@hasan140715
Hasan bey , Arı Arıtma ile sözleşme imzaladınız problem yok. Söylediğim gibi 10-15 adet IBC tank alın bu tanklar senede 1 kez ancak dolar. Dolunca ARI ARITMANIN lisanslı vidanjörü gelip IBC lerin içinden çekerek alıp götürsün. Serkan beyin söylediği gibi atıklarımızdan nihai bertarafa kadar sorumluyuz.
 
@Serkan Çiçekay
Atık Yönetimi Yönetmeliğinde bakanlık ve il müdürlüğünün görevleri arasında "Atıkların oluşumundan bertarafına kadar yönetimlerini kapsayan tüm faaliyetlerin izlemesini, kontrolünü ve denetimlerini yapmakla yükümlüdür" ibaresi bulunmaktadır. Biraz daha açacak olursam, tesisimde oluşan atığı X firmasına talep oluşturdum, lisanslı araç ile gönderimini sağladım, sistemde kabulünün yapıldığını gördüm ve hangi kod ile işlem yapıldığını kontrol ettim. Bu süreçten sonra DX yada RX koduyla kabulü yapılan atık için ben tekrar tesise gidip, atığım gerçekten bu kodla işlem yapıldımı, atığımı nasıl bertaraf ettiniz, nerede depoladınız izletin diye sorular soramam. Zaten sorsam da bu kapsamda çoğu tesis yanıtsız bırakacaktır/sistemde görünen kodu söyleyecektir. Bu tesisin gizliliğini ihlal etmektir. Geri kazanım firmasında da çalıştım süreci,esasları biliyorum. Lütfen konuyu saptırmadan önce, söylenmek istenen amacı sorgulayın veya anlamaya çalışın. Zira orada yazdığım mesajda anlatmak istediğim gayet açıktı. Demek ki daha açıklayıcı yazmak gerekiyormuş: X firması Y firmasının bertaraf/gk yönetimine müdahele edemez, prosesine karışamaz. Ara depolama yapılan bir atık, depolama yapılan tesis tarafından belirli bir süre sonra bertaraf edilmesi gerekmektedir. Tesisindeki tehlikeli/tehlikesiz atığının gönderim sürelerini takip et,sistem üzerinden kabul takibini yap. X firmasına gönderdiğin atık, artık o firmanın himayesindedir. Hangi bertaraf/geri kazanım yöntemi uygulayacağına karışamazsın, tesisi yönetemezsin...
 
@Orhan Eskicioğlu
Orhan bey , nihai bertraaf bir kanalizasyon veya ormanlık alan olmadıkça sorun yok. Söylediklerimizde hem fikiriz. Ama gel gör ki TUZLA dan gömülü çıkarılan atıklar , kanalizasyona deşarj edilen ve bütün ilçeyi etkileyen atıklar için bu söylediklerinizi söyleyemezsiniz.
 
@İsrafil Yılmaz
Bu dediklerinizi söylemiş olsaydım, şuanda zaten çevre mühendisliği yapmazdım.
 
Arkadaşlar Merhaba,
Bi tesisimde yıllık 2-3 m3 endüstriyel nitelikli atıksular oluşacak. Fosseptik ile çekimi yapılması için lisanslı arıtma tesisi olan vidanjör firması arıyorum.Fakat konuştuğum çoğu firma endüstriyel atıksuları almıyor.
Sizin Tekirdağ bölgesinde bildiğiniz firmalar var mıdır? Bu konuda yardımcı olabilir misiniz?
 
minimalistMerhaba,

Vidanjör firmalarında atıksu arıtma tesisi olmuyor da benim bir firmam Veliköy'deki Bizim Emlak firması ile çalışıyor. Bizim Emlak da bir arıtma tesisi olan firma ayarlamış. Benden çektiği atıksuyu ayda 3 kez falan götürüyor. Onlarla görüşmenizi tavsiye ederim. Firma bulma konusunda sektörünüze göre yardımcı olabilirler. Bir de eğer bulamazlarsa; vidanjörü ayrı ayarlayıp atıksu arıtma tesisleri için OSB'ler ile görüşebilirsiniz (Muratlı OSB, Çorlu Deri OSB vb.).
 
Üst