• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ek-5 ambalaj piyasaya süren beyanı nasıl yapılır?

Sattığı ürünü ambalajlayarak piyasaya sürenler
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
sistemi üzerinden piyasaya sürdükleri ürünlere ait ambalajların beyanını her yıl Ocak ile Mart ayları arasında yapmaktadırlar.
27.12.2017 tarih ve 30283 tarihli Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğine Göre Piyasaya süren beyanı yapılmaktadır. Bu yönetmelik Ek-1'ine göre ambalaj tanımına giren maddeler aşağıda verilmiştir:

Kriter-(1) Bir ürün, 4 üncü maddedeki ambalaj tanımını sağlıyorsa, ürünün ayrılmaz bir parçası olmayıp o ürünü ömrü boyunca içinde bulundurmak, desteklemek veya korumak için gerekli değilse ve tüm parçaları ile birlikte kullanılıp, tüketilip, bertaraf edilmiyorsa ambalaj olarak kabul edilir.
AmbalajAmbalaj değil
Şeker kutuları
CD kutusunu saran film
Katalog ve dergi poşetleri (içinde dergi veya katalog olan)
Kek/pasta ile birlikte satılan altlık
Satış yerinde bir ürünün sunumu için kullanılan etrafı esnek malzeme (ör: plastik film, alüminyum, kağıt) ile sarılı rulolar, borular
Bitkilerin satışı ve taşınması amacıyla kullanılan çiçek saksıları (bitkinin yaşam süresi boyunca bitki ile kalması amaçlanmayan saksılar)
Enjeksiyon çözeltileri için cam şişeler
CD ile birlikte satılan CD kapları (CD’leri muhafaza etmek için kullanılması amaçlananlar hariç)
Kıyafet ile birlikte satılan kıyafet askıları
Kibrit kutuları
Steril bariyer sistemleri (ürünün sterilizasyonunu korumak için gerekli olan poşetler, tepsiler ve malzemeler)
Kullandıktan sonra boşalan içecek makinelerine ait kapsüller (kahve, kakao, süt ve benzeri)
Yeniden doldurulabilir çelik gaz tüpleri (yangın söndürücüler hariç)
Bitkinin yaşam süresi boyunca bitki ile kalması amaçlanan bitki saksıları
Alet çantaları
Çay poşetleri
Peynirin etrafındaki balmumu tabakası
Sucuk, sosis, salam ve benzeri ürünlerin kılıf ve zarları
Kıyafetten ayrı satılan kıyafet askıları
Kullanıldıktan sonra içinde bulunan kahveyle birlikte atılan içecek makinelerine ait kahve kapsülleri, kahve poşetleri ve filtre kağıtları
Yazıcı kartuşları
CD, DVD ve video muhafaza etmek için kullanılan kutular (içinde bulunan CD, DVD veya video ile birlikte satılan)
CD kapları (boş satılan ve CD muhafaza etmek için kullanılanlar)
Deterjan/temizlik maddesi ile birlikte çözünen, eriyen deterjan poşetleri
Mum kapları
Mekanik el değirmenleri (yeniden doldurulabilir olanlar ör: doldurulabilen baharat değirmenleri)
Kriter-(2) Satış yerlerinde doldurulmak üzere tasarlanan ve bu şekilde kullanılan ürünler ve satış yerlerinde satılan, doldurulan ya da doldurulması tasarlanan ve bu şekilde kullanılan tek kullanımlık ürünler, ambalaj görevi görmeleri şartıyla ambalaj olarak kabul edilir.
AmbalajAmbalaj değil
Kağıt veya plastik torbalar
Tek kullanımlık tabak ve bardaklar
Yapışkan film,
Sandviç poşetleri,
Alüminyum folyo
Çamaşırhanede/ kuru temizlemede temizlenen kıyafetler için kullanılan plastik poşetler/folyolar
Karıştırıcılar
Tek kullanımlık çatal, bıçak, kaşık
Paketleme kağıdı (ayrı satılan)
Kağıt pişirme kapları (ayrı satılan)
Kek/pasta altlıkları (kek/pasta olmadan satılan)
Kriter-(3) Ambalajın bileşenleri ve ambalajda bulunan destekleyici, yardımcı parçalar bütünleşik oldukları ambalajın parçası kabul edilir. Bir ürüne doğrudan asılan ya da takılan ve ambalaj görevi gören bu parçalar o ürünün ayrılmaz bir parçası olmayıp, ürün ile birlikte kullanılıp, tüketilip, bertaraf edilmedikçe ambalaj kabul edilir.
AmbalajAmbalajın parçasıAmbalaj değil
Ürüne doğrudan asılan ya da takılan etiketlerKapağın bir kısmını oluşturan rimel fırçası
Ambalaja takılan yapışkan etiketler
Zımba
Plastik kılıflar
Deterjan kaplarında kapağın bir kısmını oluşturan doz ölçme araçları
Mekanik el değirmenleri (ürünle dolu, yeniden doldurulmayan, ör: baharat ile dolu baharat değirmenleri)
Radyo frekanslı tanımlama (RFID) etiketi
Bu kriterlere göre piyasaya sürdüğünüz ambalaj beyanını aşağıda verdiğim tabloya göre sistem üzerinden beyan ediyoruz:

EK-5 B1.JPG


Buradaki tanımlardan satış ambalajı: ürünün içine konulduğu ambalajı, ikincil ambalaj, ambalajlı ürünü veya ürünleri sarmalayan ambalajı, nakliye ambalajı ise adından da anlaşılacağı üzere nakliye sırasında kullanılan ambalajı ifade eder. Daha açıklayıcı örnek olarak: içine maden suyu konulan şişe-satış ambalajı, bu şişeleri 6'lı halde çevreleyen plastik-2. ambalaj, altılı şişelerin içine konulduğu karton kutu-nakliye ambalajıdır.

Ek-5 B2.JPG


Ambalaj kategorisinde piyasaya sürende yer alıp, atığı ambalaj atığı kapsamında sayılmayan ambalajların beyanları bu tablodan yapılıyor. Bunun örneği ise ANFO Torbalarıdır. ANFO'lar madenlerde kullanılan bir kimyasaldır ve patlayıcı niteliğindedir. ANFO ambalajları İç işleri Bakanlığı'nın yayınladığı tüzüğe göre yakılarak imha edilir. ANFO üreticileri piyasaya süren beyanlarını bu tablodan yaparlar. Başka bir örnek olarak tehlikeli kimyasal üreten ve ambalaj atığı tehlikeli atık kapsamında sayılan ambalajlar da bu tablodan beyan edilir.

EK-5 C1.JPG

Daha önceden yine CMNET'te yayınladığım Depozito Planı ve Depozito Bildirimi makalelerimde anlattığım üzere onaylattığınız Depozito Planı ve yaptığınız depozito bildirimlerine göre Ek-5 C beyanını gerçekleştiriyorsunuz. Yukarıda verdiğim görseldeki yere depozito planınızı yüklüyorsunuz. Aşağıda vermiş olduğum görselde de Depozito planı kapsamında piyasaya sürdüğünüz ve depozito bildirimlerinde sisteme işlediğiniz ambalajları sisteme işliyorsunuz.

EK-5 C2.JPG


Son olarak Piyasaya Sürdüğünüz Ambalajlara ait veriler (nereden temin edildiği, ithal mi vb olduğu) bu kısımdan işlenerek sisteme kayıt edilmektedir.
EK-5 D1.JPG

EK-5 D2.JPG


@Melih Coşar
 
Üst