• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ek-2 tesise makine ve baca eklenmesi

mehmetreis

Kayıtlı Kullanıcı
Firma
Üni
Merhabalar,

Genel olarak ambalaj poşet üretim yapan bir Ek-2 tesisinin danışmanlığını yürütmekteyim. Bu firma bu ay içerisinde bir adet baskı makinesi almış, 2 adet de emisyon bacası eklemiş. Sanırım ÇİLY 11. madde gereği çevre izin sürecini yenilemek gerekiyor.

"ç) İşletmede insan sağlığı ve çevresel etkiler açısından iyileştirme yönünde değişiklik yapılması durumunda veya bu fıkranın (a) bendi kapsamı dışında kalan durumlarda yapılan değişikliğe ilişkin bilgi, belge ve raporlarla birlikte değişikliği takiben 30 takvim günü içerisinde yetkili mercie başvuru yapılır. İzin veren yetkili merci tarafından çevre izin ve/veya çevre izin ve lisans alma sürecinin yeniden başlatılmasına dair yapılan bildirimi takiben 90 takvim günü içerisinde yenileme başvurusunun gerçekleştirilmesi gerekmektedir."

Anladığım kadarıyla 30 gün içerisinde bir bildirimde bulunmam gerekiyor ve süreç il uygunluktan başlayacak gibi. Müdürlüğe yapılacak bildirim nasıl olmalı? Bir de kapasite raporunun yenilenmesi lazım ancak mart ayında yeniden makine-ekipman eklemesi yapılacak (baca eklemesi yapılmayabilir, baca eklenip eklenmemesi fark eder mi?) ve kapasite raporunun mart ayında bir kez daha düzenlenmesi gerekecek. Danışmanlık ve bu firmanın faaliyet gösterdiği sektörde yeni olduğumdan bu durumda süreci nasıl yürütmem gerektiği konusunda desteklerinizi rica ederim.

Bahsettiğiniz "ç" bendi eklenen baskı makinesi ve 2 bacayı kapsamayacağını düşünüyorum. Eklenen makine kapasiteyi ne kadar arttırıyor öncelikle bunun tespit edilmesi gerekmekte. Eğer 1/3 oranında daha fazla üretim kapasiteniz artıyorsa çevre iznini yenilemeniz gerek. Ve bunu kapasite raporunun çıkış tarihi -yani makine ekipman listesinin güncellendiği resmi olarak yapıldıktan sonra- itibari ile 90 gün içinde "İl Müdürlüğü Uygunluk Yazısı"ndan sürece başlamanız gerekmekte. Eğer mart ayında da aynı durum söz konusu olursa şuanda yapacağınız "İl Müdürlüğü Uygunluk Yazısı" başvurusunun ardından durumu il çevreye aktarıp mart ayında bir kez daha (yeni kapasite raporuyla) "İl Müdürlüğü Uygunluk Yazısı" başvurusu yapıp ardından çevre iznini güncellemeniz gerekir. Bu süreçte yeni çevre izninizi almadan önce 2 adet emisyon bacasının da ölçümünün yapılması gerekir.

Özgün Yağız ÖZGÖRENÖzgün Bey, öncelikle dönüşünüz için çok teşekkür ederim. ç bendi benim yanlış yorumlamam olabilir :) Dediğinize göre baca-ekipman eklenmesi, tek başına izin yenileme için yeterli olmayabilir.

Bu arada forumda baca eklemesi hususunun ne olursa olsun bildirilmesi gerektiğini okudum;
https://www.cevremuhendisleri.net/konu/baca-eklenmesi.17553/post-166695

Peki kapasitedeki artış 1/3'ün altında olursa ne yapmalıyım?

mehmetreisMerhaba üstad,

Daha önce çalıştığım yerde yeni bir makine alınmıştı ve emisyon bacası vardı. Kapasite raporunu değiştirip, ilk kapasite raporu ile kıyaslandığımda 1/3 oranını geçtiği için kapasite artışı yaparak çevre iznini güncellenmiştim. Yağız üstadın dediği gibi kapasite raporlarını kıyaslayın ve ona göre süreci yürütmenizde fayda var.​