• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ek 1 ve ek 2 olmayan tesisler için çevre izin süreci nasıl olmalıdır

Şiyar AKGÜL

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
20 Ağustos 2013
Firma
Diyarbakır Çevre Analiz Merkezi
EK-1 ve EK-2 listelerinde yer almayan işletmeler ile kuruldukları yerde bir yıldan az faaliyet gösterecek işletmeler ilgili mevzuatta belirlenen esas, hüküm ve sınır değerlere uymak zorundadır. uymadığı zaman idari cezaları nelerdir?
 
Merhaba kardeşim. Biliyorsundur İzin lisans yönetmeliği değişti. Yönetmelikte şu ifadeler yer alıyor;
Çevre iznine tabi olmayan işletmeler
MADDE 17 – (1) EK-1 ve EK-2 listelerinde yer aldığı halde, yetkili merci tarafından yapılacak
değerlendirme sonucunda alıcı ortama herhangi bir emisyonu olmadığı belirlenen işletmelere Çevre
izin muafiyeti düzenlenebilmesi için işletmelerin yetkili mercie başvurmaları zorunludur.
(2) Kuruldukları yerde bir yıldan az faaliyet gösterecek geçici işletmeler, bulundukları İlin Çevre ve
Şehircilik İl Müdürlüğüne çalışma süreleri ile ilgili bildirimde bulunmaları halinde çevre izni kapsamı
dışında değerlendirilir.
(3) EK-1 ve EK-2 listelerinde yer almayan işletmeler ile kuruldukları yerde bir yıldan az faaliyet
gösterecek işletmeler ilgili mevzuatta belirlenen esas, hüküm ve sınır değerlere uymak zorundadır.

Şimdi ek-1 ve ek-2 kapsamında değerlendirilmeyen tesisler sınır değerlere uymazlarsa çevre izin ve lisansına tabi tutulurlar.
 
@Ş.AKGÜL

merhaba,

Bu firmalar da diğer firmalar gibi bildirim yapma yükümlülüğündedir, yasal bildirimlerini yapmak ve yasal tüm mevzuata uymakla yükümlüdürler. Çevre izni kapsam dışı başvurunuzu yapıp, bu konuda 'Kapsamdışı ' yazınızı bağlı olduğunuz İl Çevre ve Şehircilik Md. den alarak bu konudaki yükümlülüğünüzü de yerine getirmiş olursunuz. Onun dışında yukarıda da belirttiğim gibi mevcut tüm yasal bildirimlerinizi yapmak ve gerekli tüm mevzuatın gerektirdiği uygulama ve düzenlemeleri firmanızda da uygulanır hale getirmekle yükümlüsünüz.

2015 yılı idari yaptırımları sizin için de geçerli, ekte bulabilirsiniz:
 

Ekli dosyalar

  • 2015 cezalar.pdf
    217.3 KB · Görüntüleme: 67
@Şenay Kırhan Sesler
Şenay hanım ek-1 ve 2 kapsamında yer almayan firmalar eğer sınır değerleri geçerlerse onlarda çevre izin ve lisansına tabi olurlar. Doğru değil mi?
 
@Olgaç Sürmelihindi

Olgaç Bey,
tabiki, örnek verirsek; Ek - 2 1.1.2 Gaz yakıtlı tesislerden toplam yakma sistemi ısıl gücü 2 MW ve daha büyük 100 MW’tan küçük olan tesisler. 'den 2 MW altı olanlar (başka ilave bir maddeye tabî değillerse) Kapsamdışı değerlendirilirler.
 
@deryaozyurt
Çevre yönetim hizmeti alma şartları
MADDE 5 – (1) Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-1 listesinde yer alan işletmeler; çevre yönetim birimlerini kurmak veya çevre danışmanlık firmalarından çevre yönetimi hizmeti almak zorundadır.
(2) Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-2 listesinde yer alan işletmeler; bir çevre görevlisini sürekli istihdam etmek veya çevre danışmanlık firmalarından çevre yönetimi hizmeti almak veya çevre yönetim birimi kurmak zorundadır.
(3) Belediyeler, il özel idareleri ve mahalli idare birlikleri veya bunların iştirakleri Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-1 listesinde yer alan işletmeler için birinci fıkrada, Ek-2 listesinde yer alan işletmeler için ise ikinci fıkrada belirtilen yükümlülükleri yerine getirmek zorundadır.
(4) Organize sanayi bölgesi, ihtisas organize sanayi bölgesi, endüstri bölgesi ve serbest bölge yönetimleri; çevre yönetim birimi kurmak veya çevre danışmanlık firmalarından çevre yönetimi hizmeti almak zorundadır.
(5) Sağlık kuruluşları ve hastanelerden, yatak kapasitesi 20 (yirmi) ve üzerinde olan yataklı ve günübirlik tedavi kurumları, en az bir çevre görevlisi çalıştırmak veya çevre yönetim birimi kurmak veya çevre danışmanlık firmalarından çevre yönetimi hizmeti almak zorundadır.
(6) Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-2 listelerinde yer alan ve mevsimlik veya dönemsel çalışan işletmeler, çalışma sürelerini çevre ve şehircilik il müdürlüğüne onaylatmaları durumunda, işletmenin sadece çalıştığı dönem içinde, bir çevre görevlisini istihdam etmek veya çevre yönetim birimini kurmak veya çevre danışmanlık firmalarından çevre yönetimi hizmeti almak zorundadır.
(7) İşletme sahipleri veya yetkilileri; bünyelerinde görev yapan çevre görevlisinin ayrılması, kurdukları çevre yönetim biriminin iptal edilmesi veya çevre danışmanlık firmasıyla yapmış oldukları çevre yönetimi hizmeti alım sözleşmesinin iptal edilmesi durumunda, iptal tarihinden itibaren en geç 30 (otuz) gün içerisinde başka bir çevre görevlisi istihdam etmek, çevre yönetim birimi kurmak veya çevre danışmanlık firması ile yeni bir çevre yönetimi hizmet alımı anlaşması yapmak zorundadır.
(8) ÇKAGİLHY’nin EK-1 ve EK-2 listelerinde yer almasına rağmen yetkili makam tarafından çevre izninden muaf olduğuna ilişkin görüş verilen işletmelerin çevre görevlisi bulundurmaları zorunlu değildir.
Tesis çevre izin ve lisans'tan muaf ise almaya gerek yok.
 
ek 1 ve ek 2 yer almıyorsa çevre görevlisi veya danışmanlık hizmeti almak zorunda değildir benm bildiğim kadarıyla
 
çelik Çelik Konstrüksiyon İmalatı yapan bir firma ile ilgili bende sormak istiyordum görüştüğüm kadarıyla ki bu telefonla oldu az bir üretim göstermekle beraber atıkları atıksuları bulunmamaktadır.BU firmanın çevre izni kapsam dışı olduguna dair bır yazı almam yeterli midir.
 
@sedeff

Proses / yakıt kullanımı - enerji olarak Ek 1 ve 2 listelerinde yoksa, evsel atıksuyunu da ya anlaşmalı bir tesise veya OSB - kanalizasyona veriyorsa, kapsamdışı evraklarını hazırlayarak bildirim yapabilirsiniz.
 
Ek-2 listesinde bulanan bir tesisiz ancak şuanda üretime ara verdiğimiz için danışmanlık almak istemiyoruz. İl çevreye dilekçe yazdım ve çalıştığınız dönemleri gösteren taahhütnameyi doldurup dilekçenin ekine koymamız gerektiğini söyledi.
Ancak yönetmeliğin ekinde böyle bir taahhütname göremedim. Yardımcı olabilir misniz?
 
@cigdem_
Merhaba,
Yönetmelikte böyle bir taahhüt yer almıyor.
Siz tesisinizin "...dönem arası faaliyet gösterip, ... dönemlerde faaliyet göstermeyeceğini" belirtir bir taahhütname hazırlayın. Yeterli olacaktır.
 
Üst