• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Doğalgazın kalorifik değeri

Mehmet-KORKMAZ

Kayıtlı Kullanıcı
Firma
enerji
İyi günler bana doğal gazın kalorifik değerin sıcaklıkla yani gazın sıcaklığıyla orantılı olup olmadığı konusunda yardımcı olur musunuz.

İyi çalışmalar..

yanma kimyasal bir reaksiyondur. Açığa çıkan enerji maddenin yapısıyla ilgilidir (karbon sayısı, yanma verimi vb). Bu mantıkla odunu kömürü de ısıtınca daha çok enerji açığa çıkması lazım öyle bir şey mümkün değil hatta açıkçası bu komik bir soru olmuş.

not: doğalgazın kalorifik değeri 1 atm (1013 mbar) basınçta ve 15 derecede ölçülür. Eğer ölçümünüzde sıcaklıkla ilgili farklar çıkıyorsa bu standart yöntem uygulamamanızdan ve haliyle standarda göre ölçüm yapan cihazın yanılmasından kaynaklı olabilir

Brüt kalorifik değerin QH=8100xC+34000xH+2500xS olduğundan sıcaklığın bir etkisi olmadığı anlaşılıyor zaten sorum bu kadar basit değil. Yanlış sordum galiba yanma verimine nasıl bir etki yarattığı hakkında kaynaklı bir bilgiye ihtiyacım var.

İlginiz için teşekkürler...

Yada şöyle sorayım kapalı bir çevrime doğal gazı kaç derecede verilmesi gerek doğal gaz sıcaklığın bu çevrime nasıl bir etki yaratır?

yani siz "doğalgazı ısıtırsam kazanda daha yüksek sıcaklık elde eder miyim?" ya da "doğalgazı ısıtırsam daha az harcayarak aynı değerlerde buhar elde eder miyim?" şeklinde bir şey mi öğrenmek istiyorsunuz?

içten yanmalı motorlarda hava yakıt karışımında ki havanıın sıcaklığı önem arz eder bu sıcaklık aynı şekilde yakıt içinde düşünülebilir mi diye sorayım

doğalgaz santralinde çalışmıştım kısa bir süre. Böyle bir konu hakkında düşünmemiştik ama kimya mühendisi olarak söyleyeyim ısıtmak pek güvenli değil. Ayrıca gaz genleştiği için aynı hacimde daha az metan içerecektir. Kazana giriş yaptığı noktada direk alev haline dönüştüğü için zaten siz ısıtsanız da soğutsanız da alev sıcaklığı neyse o sıcaklıkta olacaktır. 10-20 derece bu konuda çok bir etki etmeyecektir muhtemelen. Ben yine de akademik araştırmalara bir bakayım sizin için

burada 9. sayfaya bir göz atabilirsiniz

Ekli dosyalar

• Boiler Efficiency Guide.pdf
    296.7 KB · Görüntüleme: 6
yolladığınız kaynakta gaz sıcaklığının etkisinden bahsetmiyor. dediğim gibi ortam hava sıcaklığının etkili olduğunu söylüyor ama ben her hangi bir kaynağın gaz sıcaklığı konusunda bir yazıya rastlamadım genede sağ olun.