Merhaba,
Her şeyden önemlisi burası bir hukuk devleti. Hukuk devleti kanunla, mevzuatla yönetilir. Her vatandaş bu kanunlara uyar, uymak zorundadır. Sevmediğin, istemediğin bir kanun varsa "ben sevmiyorum o yüzden uymayacağım" diyemezsin. Çok temel düzeyde bir giriş oldu ama bunu bağlayacağım nokta şudur:
Bu madde zaten tartışmayı bitiriyor. Çevre Mühendisi olarak bir yerde çalışacaksanız üye olmak
zorundasınız.
Aşağıdaki ifadeleri duyabilirsiniz:
1) Arkadaşım Cengiz üye olmadan 23 yıl çalıştı?
2) Eltim ÇMO'da muhasebeci o diyor ki "Üye olmayın bir şey olmuyormuş"
3) ÇMO ne işe yarıyor ki üye olalım?
4) Çok pahalı, bizi kazıklıyorlar.
1) Cengiz üye olmadan çalıştıysa o onun ve odanın problemi. Kanun koyucu kurallara uyulup uyulmadığını iyi denetlememiş. Gizli gizli hırsızlık yapabiliyorsak yapalım mı yani?
2) Eltin fikrini kendine saklasın. Eltin yukarıdaki Madde 33'ü okumuş ama anlamamış. Eltinin muhasebede çalışması da bir problem gibi duruyor.
3) ÇMO bence de pek işlevsel değil şu sıralar; ama bu durum kuralı değiştirmiyor. Kaldırıma ya da yaya geçidine park eden dağ ayılarına "Buraya aracınızı park edemezsiniz" diye uyarı yapıyorum bazen. Bana cevap olarak "Kimseyi engellemiyorum, işimi halledip çıkacağım." diyorlar. Aklıma bu geldi nedense.
4) Çok pahalı ise (bence de öyle.) bunu düzeltmek için çalışmalıyız. Bunun itiraz yeri de oda toplantılarıdır. Forumlarda birlik olup, organize olabiliriz.
Esprili bir dille "Odaya üye olmayacağım" gibi bir şeyin hukuken mümkün olmadığını anlatmak istedim.
Yarın, mevzuat değişir üye zorunluluğu kalkarsa bilemeyiz. 25.08.2023 tarihi itibari ile durum budur.
Not: "İSG ya da başka bir alanda çalışıyorum, üye olmalı mıyım?" gibi konularda fikrim yok. Odadan görüş alabilirsiniz.
Biz, yeni mezun taze canlar gelmeden odadaki "doğru" insanların sayısını nasıl artıracağız? O yüzden sadece oda yönetimini değiştirmek için bile her mezun hızlıca üye olmalı. Biz üye olmazsak zaten odada sevmediğimiz kararları alan kişilerin sayısı çok olduğu apaçık ortadayken komik bir duruma düşmüş oluruz. Odaya üye olmadan söz söyleme çoğunluğunu nasıl alabiliriz?
Meslek hayatınızda başarılar.