• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre mühendisleri odası

Burhan Aytar

Kayıtlı Kullanıcı
Firma
.
Arkadaşlar merhabalar, çmo'ya üye olmak mantıklı mı? Avantajları nelerdir bilgi sahibi olanlar yardımcı olursa sevinirim. Teşekkürler..

Merhaba

Aslında bu soruyu soruyorsan "üye olman mantıksız" anlamına gelebilecek bir çok cevap gelecektir

Aksine içinden üye olmak geçiyorsa, üye olmalısın.. Neden üye oluyoruz diye sorarsan, başlıca sebepleri mesleki olarak yetersiz kaldığımız konularda dayanışıp birlik oluşturmak, mesleki eğitimler, meslektaşlarla bir arada olup iş imkanları konusunda yardımcı olma gibi unsurlar sayabilrim.. Bu unsurları aslında sana ÇMNet de veriyor.. Odanın farkı ise, özellikle mesleki yetersiz kaldığımız konularda meclisle, vekillerle görüşüp kanun tasarısı çıkarttırabilecek seviyeye gelebilmek, daha önceki yönetimler bu seviyelere geldiler, ama şuanki yönetim bu konuda çok çok yetersiz kalıp, umrunda bile olmuyor

Özetle, mesleki konularda üst kademelerde bir şeyler değiştirelim, beraber birlik olalım, bende elimden geleni yaparım, odada kötüye giden şeyleri değiştirelim diyorsan üye olmalısın.. Ama ben uğraşmam diyorsan da üye olmana gerek yok ÇMNet sana yeter

Önceki cevapları görüntüle…
Baran UlutaşBaran Hocam Merhaba,

Odanın son yönetimi maalesef bazı konularda çok zayıf kaldı. Üyelerden zorla para istemesi, eğitim ve mesleki anlamda yeteri kadar bir şey yapamaması vb. konular...

Şu an herkes geçim derdine düşmüş durumda. Oda, üyelerine mesaj atarak zoraki para istemesi ayıp bir durum. Şöyle ki; bir deprem süreci atlattık ve psikolojik olarak bu durumu atlatabilmiş değiliz. Sevdiklerimizden kayıplar oldu. Allah bir daha yaşatmasın. Bir de işsizlik süreci yaşıyoruz. Kariyer sitesinden ilanlara bakıyorum ve Gaziantep şehrinde maalesef çok alım yok. Ankara, İstanbul, İzmir gibi şehirlerde arayan çok firma var ama şehir dışı çok pahalı olduğu için bırakıp gidemiyoruz.

O gün bir durumla karşılaştım. Bir inşaat firması eski bir yapıyı yıkmak için Belediye atık yönetim planının hazırlanarak Çevre Mühendisinin imzasını istemişler. Bu durum güzel. Ancak Belediye, Çevre Mühendisinin odaya kayıtlı olduğuna dair kayıt belgesi istemiş. Odaya borcu olan biri bu belgeyi alamaz ve alamadığı için işi yapamayacak. Bu tür sıkıntıların bir çözüme kavuşması lazım. İnşallah bir çözüm bulunur.

Son olarak şunu belirtmek istiyorum. Odaya üye ol veya olma diyen meslektaşlarımızı eleştirirken kırıcı bir dil kullanmayalım. Herkes düşüncelerini belirtebilir ama bunu belirtirken sevgi ve saygı çerçevesinde belirtmek gerekir. Yaşadığımız olaylardan sonra kırmanın ve üzmenin hiçbir anlamı yok.​

Olgaç SürmelihindiHaklısın bu konuda.. Zaten firma doğru olanı istemiş, yönetmeliğe uygun olarak istemiş olması son derece doğru.. İlbank olarak da Çevre mühendisi çalıştırılacak şantiyelerde, proje firmalarından da istiyoruz bu belgeyi.. Ama ben sırf bu yüzden üye olun aidat ödeyin diyemem kimseye.. Önce odayı üyelerin odası haline geri döndürmemiz lazım, ondan sonra gelin üye olun rahat olun diyebilmem lazım..

Eleştirmezsek seneye yine en pahalı aidatı veren bizim meslektaşlarımız olucak.. O yüzden Çmnet zaten şuan Çmo'nun açığını kapatıyor, burası varken Çmo'ya üye olmaya gerek olmadığını düşünüyorum

Göz önüne çok çıkmayan daha kötü olduğunu gösteren diğer unsurlar:

- 2 yılda bir Ulusal Çevre Kongresi yapılırdı, hatta son dönemlerde yabancı hocalarında katılımıyla Ulusal ve Uluslararası Çevre Kongresine dönüşmüştü.. Sonu tek sayılı yılın (2015, 2017, 2019) yaz aylarında herkes makalesini, posterini hazırlamaya başlar, komisyonlara sunardı, kabul edilirse Ekim gibi kongrede olurdu.. Hani bu sene noldu, niye hiç ses çıkmıyor, para mı yok, o zamanlarda da para yoktu, sponsorlar desteği vardı, şuan sponsorlar bile desteğini çekti.. Geçen seneden belliydi zaten, online yaptılar, saçmasapan bi şey oldu..

2- Kahvaltı, tanışma etkinliği gibi etkinlikler nerdeyse hiçbir şubede olmuyor. Sadece plaket töreni yapılıyor.. Çmnet olarak gönüllü arkadaşlar aracılığıyla da yapılıyor

3- Mesleki toplantılar, artık çoğu online yapılıyor.. Bu toplantılar Çmnet ve Çmo olarak ulaşabilen meslektaş sayısı aşağı yukarı aynı

Bonus: Çmo'da anonim insanlar yok, herkes gerçek 😅

Aklıma geldikçe eklemeler yapacağım

Şuan Çmnet Çmo'dan daha aktif maalesef.. Gözle görünür bir şekilde hemde

Son düzenleme:
Öncelikle şunu belirtmek isterim, biz tamamen ihtiyaçtan biraraya gelmiş bir topluluğuz. Amacımız hiçbir zaman odaya alternatif olmak olmadı. Forum kurulduğu yıllarda maalesef oda yapılanması çok çok daha kötüydü, internet ortamı bu kadar gelişmemişti ve ciddi bir iletişim problemi vardı. Bizim öncelikli amacımız bu oldu. Günümüz koşullarında üyelerimizin de beklentileriyle biraz daha evrildik ve yüz yüze tanışma toplantıları da yapmaya başladık. Buda bir nevi iletişim için aslında.

Konumuza dönecek olursak ÇMO bizim mesleki birleşme noktamızdır ve her çevre mühendisinin üye olması gerekmektedir ve bende şahsi olarak her zaman bu çağrıyı yaptım her fırsatta.

Odanın performansı yönetimin performansına bağlı olarak değişiyor, bu inkar edilemez. Ve odaya üye olduktan sonra çıkması da çok zor. Bu kapsamda herkesin oda hakkında yorumları okuyarak kendi değerlendirmesine göre karar vermesi en mantıklısı olacaktır. Hepimizin kendine göre haklı/haksız yorumları olacaktır ve bunların sizin karar sürecinizi etkilemesi doğru bir hareket olmayacaktır diye düşünüyorum.

Merhaba,

Her şeyden önemlisi burası bir hukuk devleti. Hukuk devleti kanunla, mevzuatla yönetilir. Her vatandaş bu kanunlara uyar, uymak zorundadır. Sevmediğin, istemediğin bir kanun varsa "ben sevmiyorum o yüzden uymayacağım" diyemezsin. Çok temel düzeyde bir giriş oldu ama bunu bağlayacağım nokta şudur:

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Bu madde zaten tartışmayı bitiriyor. Çevre Mühendisi olarak bir yerde çalışacaksanız üye olmak zorundasınız.

Aşağıdaki ifadeleri duyabilirsiniz:
1) Arkadaşım Cengiz üye olmadan 23 yıl çalıştı?
2) Eltim ÇMO'da muhasebeci o diyor ki "Üye olmayın bir şey olmuyormuş"
3) ÇMO ne işe yarıyor ki üye olalım?
4) Çok pahalı, bizi kazıklıyorlar.

1) Cengiz üye olmadan çalıştıysa o onun ve odanın problemi. Kanun koyucu kurallara uyulup uyulmadığını iyi denetlememiş. Gizli gizli hırsızlık yapabiliyorsak yapalım mı yani?
2) Eltin fikrini kendine saklasın. Eltin yukarıdaki Madde 33'ü okumuş ama anlamamış. Eltinin muhasebede çalışması da bir problem gibi duruyor.
3) ÇMO bence de pek işlevsel değil şu sıralar; ama bu durum kuralı değiştirmiyor. Kaldırıma ya da yaya geçidine park eden dağ ayılarına "Buraya aracınızı park edemezsiniz" diye uyarı yapıyorum bazen. Bana cevap olarak "Kimseyi engellemiyorum, işimi halledip çıkacağım." diyorlar. Aklıma bu geldi nedense.
4) Çok pahalı ise (bence de öyle.) bunu düzeltmek için çalışmalıyız. Bunun itiraz yeri de oda toplantılarıdır. Forumlarda birlik olup, organize olabiliriz.

Esprili bir dille "Odaya üye olmayacağım" gibi bir şeyin hukuken mümkün olmadığını anlatmak istedim.

Yarın, mevzuat değişir üye zorunluluğu kalkarsa bilemeyiz. 25.08.2023 tarihi itibari ile durum budur.

Not: "İSG ya da başka bir alanda çalışıyorum, üye olmalı mıyım?" gibi konularda fikrim yok. Odadan görüş alabilirsiniz.

Biz, yeni mezun taze canlar gelmeden odadaki "doğru" insanların sayısını nasıl artıracağız? O yüzden sadece oda yönetimini değiştirmek için bile her mezun hızlıca üye olmalı. Biz üye olmazsak zaten odada sevmediğimiz kararları alan kişilerin sayısı çok olduğu apaçık ortadayken komik bir duruma düşmüş oluruz. Odaya üye olmadan söz söyleme çoğunluğunu nasıl alabiliriz?

Meslek hayatınızda başarılar.

Anonim (4b06)yaa hepsini geçtim de yazdıklarınıza pek katılmasam da ne güzel belgelerler bilgilerle falan yazmışsınız yorumunuzu, neden anonim yazıyorsunuz abi? burada çekince nedir anlamadım. kendi düşüncenizin arkasında neden duramıyorsunuz? ne garip ya... ha bu arada şunu da belirteyim, gizli gizli hırsızlık yapma meselesinde, hırsızlık bir suçtur gizli yapılır ama burada odaya kayıt olmadan mühendislik yapanların en az 2-3 yerde mühendislik yaptığına dair kayıtlar var isteyen istediği gibi ulaşıp 2 sn içerisinde tespit edebilir bu uygunsuzluğu. yani hırsızlıkla alakası yok durumun. bu arada odaya üyeyim ve 1 tl bile borcum yok. belirteyim de sonra arıza çıkmasın.

Buranın bir hukuk devleti olup olmamasıyla ilgili derin çekincelerim var. O çok başka bir konu, ona sonra geliriz.
İnsanlar eskiden odanın politik tavrını eleştirirdi. Haklılık payı vardı ama o dönemki ana eleştiri konusu bu olurdu.
Artık öyle bir noktaya geldi ki, odanın açıklamaları ciddiye bile alınmıyor. Zaten kalitesiz tasarımlarla garip metinler yayınlıyorlar, üyeler arasında bile gündem olmuyor.
Etkisini ve görünürlüğünü çoktan kaybetti oda. 3-4 şubeden farklı eğitimler almış, farklı oda yöneticileriyle tanışmış biri olarak söylüyorum, iyi niyetle çabalayan ve değer yaratan yönetim kurulu üyeleri ve çalışanları vardı, muhakkak hala vardır.
Güzel mesleki sohbetlere de katıldım, çok şey öğrendim diyebilirim. Ama bunun sürekliliği hiç olmadı.
Memlekette hiçbir şeyin eski tadı yok. Oda konusunda yapılan tartışmalar politik olurdu dedim ya, onun bile entelektüel bir altyapısı vardı.
Şimdi aidat, icralar konuşuluyor.
Benim odaya üye olmayı düşünenlere tavsiyem yok. Bu çok kişisel bir tercih. Bağlı bulunacağınız şubenin etkinliklerine bir bakın, bana burası katkı sağlar derseniz üye olun. Ya da sık sık başka şehirlere de gidebilirim derseniz, tüm şubelere bir bakın.

Hukuk, kanun, adalet... Bence bu kavramları çok bilmiyoruz. Saat 22.00 sonrası alkol satışı yasak. Hukuken yasak, peki sizce bu doğru mu?
Dev şirketlerin vergi borcu bir kalemde KHK ile siliniyor. Sizce bu doğru mu?
Ek MTV geldi mesela bir KHK ile, sizce bu doğru mu?
KHK ile salıverilen katiller, tecavüzcüler., orman alanlarının imara açılması... Daha saymam gerekir mi?
Bunların hepsi hukuki.
Odaya üye olmama tercihini yaya geçidine park etmek ile aynı düzleme indiriyorsanız, bence hukuk bilgisinden daha büyük eksikleriniz var.
Odaya üye olmama gerekçeleri ne olursa olsun, üye olmayanları suçlayıcı bu tavrınız mesela hukuken hiç problem değil, ama mantıken ve vicdanen yanlış.

Valla bravo. Kiymetini bilelim boyle oda boyle yonetim ele gecmez. Mart ayinda aciklanir artik maaslar IMG_1858.jpeg

Moderatörün son düzenlenenleri:
Tolgay DoğanHiçbir şeyi becerememiş bir yönetimden bahsediyorsunuz.. Çevre kongresini 2 dönemdir online yapıyorlar, 2023te aşırı fazla zamdan sonra üye kayıpları ile karşılaşınca bu sene zam yapamadılar.. Üyeyi düşünmeyen, meslektaşını düşünmeyen yönetim Şubata kadar çalışmasa da olur.. Artık her çevre mühendisini ilgilendiren kararları, sonraki yönetime bırakmaları doğru olmuş