• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre Mühendisinin Bilmesi Gereken Programlar

Fatih C.

Kayıtlı Kullanıcı
Firma
ÖZEL SEKTÖR
Biz Çevre Mühendisleri için öğrenilmesi gereken bilgisayar programları nelerdir? adı altında Mayıs 2012 tarihinde başlık açılmış, oraya yazmak istedim ama yetkilendirme sınırından ötürü yazamadım. Her ne kadar bilgilendirme amaçlı açılsa da o başlık, yazılanlar sadece geyik üzerine olmuş.

Şimdi sizlerden Çevre Mühendisliği öğrencisi olarak, çalıştığınız kurumda kullandığınız programların isimlerini ve hangi amaç için kullandığınızı belirtmenizi rica ediyorum.

Microsoft Office uygulamaları kullanıyoruz danışmanlıkta. Yeteneğiniz varsa Vaziyet Planı ve su hatlarını çizmek için AutoCAD iyi olabilir. Ben bunu Photoshop ile çözüyorum. Hangi alanda çalışmak istiyorsanız, hangi firmada çalışmak istiyorsanız durum değişiklik gösterebilir. Örneğin; Artemis artık AutoCAD'i sormuyor bile değil mi @hakanmaden Revit bilmenizi istiyorlar. Ya da kimisi çevre mühendisine ön muhasebe ve muhasebe işleri yaptırdığı için Logo veya Mikro falan bilmesini istiyor. Tamamen arz talep meselesi.

İş yeri dışında erişimi güç ama öğrenmesi epey kolay; QDMS. Entegre yönetim sistemleri alanında çalışmayı hedefleyen arkadaşların, en azından giriş seviyesinde bilgisi olursa iyi olur diye düşünüyorum.
Çevre mühendisliği yaparken hiç kullanmadım ama AutoCAD ve benzer işlevi görecek programları da öğrenmekte fayda var.
MS Office uygulamaları artık konuşmak kadar günlük bir ihtiyaç.
Bunlara ilaveten SAP'nin kullanıcı ekranları kısmıyla ilgili de fikir sahibi olmak, çalışma hayatınızda karşılaştığınızda size fayda sağlayacaktır.

Maalesef yeni mezunun işe girmeden önce alması gereken belgeler epey masraflı. İş verenlerin beklentileri de gerçekçilikten uzak.
Hem yabancı dili olacak, hem aktif şöför olacak hem de iş için kullanacağı programlara hakim olacak. Bunların hepsini birden inşa etmek çok zor.
Çalışırken daha iyi hissedeceğimiz alanları belirleyip önceliklerimizi buna göre sıralamamız gerekiyor.
Okurken verdiğimiz emeğin yanında bir de bu rozetler için emek vermemiz gerekiyor. Bu manevraların hepsi de maalesef masraflı.
Başlık kalıcı olacaksa eğer, bu başlıkta online olarak ücretsiz ve uygun fiyatlı eğitim imkanlarını da paylaşabilirsek iyi olur.

Bazı eğitimlere udemy.com üzerinden uygun fiyatlı olarak erişebilirsiniz.

Özellikle Office Excel programını ciddi manada öğrenmenizi öneririm. Ben katı atık yönetimi konusunda çalışıyorum, ama verilere dayalı analiz yapılması gereken her alanda bu program çok değerli. Öğrenciyken bu pratiği edinirseniz çalışma hayatınızda çok rahat edersiniz. Tabi yukarıda Cem Bey'in dediği gibi çalıştığınız firmanın hangi sektörde olduğu bu konuda esas belirleyicidir.

Ben de bu inşa etme işinin zorluk kısmını hep birlikte aşabileceğimize inandığım için böyle bir başlık açtım. Başlığın geçici ya da kalıcı olma durumu nasıl sağlanıyor pek bir bilgim yok. Ama bu başlıktan çok ekmek yiyecek kişi olduğunu düşünüyorum

bu konuya benzer bir başlık daha önce açıldıysa, epeyce paylaşım da yapılmıştır. o yüzden başlık kalıcı olursa diye sordum. yani bu konu geçmişte gündeme gelip bir arşiv yapıldıysa, oradan faydalanmak daha mantıklı. bu alandaki ilk başlık buysa, hayırlı uğurlu olsun :D

bu SAP kullanan firmalar genellikle hangi sektördeler? öğrenmek isteyen arkadaşlar için daha aydınlatıcı olabilir belki.

@fatihleg SAP içerisinde satınalmadan satışa, stok yönetiminden lojistiğe, arızalardan bakım modüllerine, faturalandırmalardan maaş ve bordrolamaya vb. şirket içi işleyişte aklınıza gelebilecek her türlü işlemi yapabildiğiniz, bunları arşivleyip geriye yönelik hangi malzemelere hangi fiyat tekliflerinin verildiği, ne fatura kesildiği, hangi ünitenin hangi makinasına bakım yapıldığı, bir sonraki bakımın ne zaman yapılacağı, bakımda değişecek parçaların listesi ve bu parçaların stokta olup olmadığı, malzeme alınırken kimlerin onay vermesi gerektiği ya da ne zaman onaylandığı, hangi modüllerde kimlerin görüntüleme yapabileceği, tüm giriş çıkışlar vb. bir çok dataya tek bir yerden ulaşabileceğiniz bir program.
Dünya çapında bir çok kurumsal firma bu programı kullanıyor. En güzeli de şirketinize özel bir modül kurmadıysanız tüm modüllerin kodları ve işleyişi dünyanın neresine giderseniz gidin aynı oluyor.
Sektör ve firma boyutu gözetmeksizin şirketler ihtiyaçları doğrultusundaki modüllere ve kullanıcı sayısına göre ödeme yaparak sisteme dahil oluyorlar.

SAP genelde ağır sanayi birimlerinin satın alma pazarlama vs. tüm bilgileri için kullanılan kayıt altına alma düzgün veri süzme işlemlerinin rahatlıkla yapılabildiği modülleri barındıran bir program. firmalar genelde tüm birimlerinde tek program kullanmaktan yana oldukları için herhangi bir SAP modülünü bilmen cv açısından yeterlidir.
qdms kalite yönetim sistemlerinin verilerini kayıt ve firma içindeki kalite sisteminin herkes tarafından kolayca takibinin yapılması ve veri ulaşımını kolaylaştırılması için kurulmuş program. bunları kullanabilmek için eğitim veya çalışmada direk görmen gerekir
Autocad de her firmada gerekmeyebilir. Üniversitede aldığın ders cv açısından yeterli. Word Excel ppt olmassa olmaz

evet, Revit'i bileni havada kapacağım.
Revit, kesit almalarda, envanter çıkarmada, görsellik anlamında ve revizasyonlarda aşırı kolaylıklar sağlıyor.

Autocad için de okula bağlı kalmayın, pratik kazanın.
Ms office basite almayın, cv'lere bile yansıyor bilgi. 40 video ile ileri seviye excel öğrenilebilir.
Mic Visio, Photoshop, Ms Project gibi programlar işlerinizi kolaylaştırır - sizlere ilham olur. Bunlar zaten iş hayatında kullanılacak prolar.

bunların hiçbiri için de kursa gitmenize gerek yok.
youtube - udemy - istanbulenstitü ücretsiz kaynaklar.
yetmediği noktada birikiminizi değerlendirin derim.