• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre müh öğretim görevlisi sınavı hk

Oze

Kayıtlı Kullanıcı
Firma
Doğa çevre ve danışmanlık Şti
Arkadaslar Merhaba, daha önce üniversitelerin öğretim görevlisi seçme sınavına yada mülakatına girmiş birisi var mı ? Ne tarz soru sordukları hakkında bilgi verirseniz çok sevinirim

@Ozgebilgic6526
Merhaba, 2006 senesinde üniversitede Araştırma Görevlisiydim, sonra istifa ettim. 1-2 yıl önce başka üniversitelerin öğretim görevlisi sınavlarına girdim 1-2 defa. Yazılı sınav yapmışlardı. çok hatırlamıyorum ama aklımda kalanlar:
1. Bölüm afet yönetimi, acil durum gibi bir bölümdü, çevre mühendisi de alıyorlardı. o bölümün yönetmeliğinden sormuşlardı.
2. çevre mühendisliği hocası olsanız bir ders programı yapın vereceginiz dersleri ayrıntılarıyla içerikleriyle ve refranslarıyla açıklayınız.
3.yine o bölümle ilgili teknik terim açıklamaları. gibi gibi aklımda kalanlar.

İyi cevaplamıştım ama kazanamadım..Basarılar dilerim size....

@selaya
Cok Teşekkürler.
@üzeyir meral
Yıl ve okul nedir acaba ? Teşekkürler ayrıca

@Ozgebilgic6526
Anlayacağınız hangi bölüm öğretim görevlisi alıyorsa onunla ilgili sorular soruyorlar. Çalışmak lazim. Ben de aralıkta tapu kadastro bölümünün öğr. Gör. Sınavına gircem....

@Ozgebilgic6526
Anlayacağınız hangi bölüm öğretim görevlisi alıyorsa onunla ilgili sorular soruyorlar. Çalışmak lazim. Ben de aralıkta tapu kadastro bölümünün öğr. Gör. Sınavına gircem....

• Beğen
Tepkiler: Oze
@süleyman Doğan
Benim de bilgim yok. Ilani gördüm başvuru yapacağım. Mutlaka tezli yüksek.lisans mezunu olmak gerekiyormus. Bazı belgeler hazırladım. Onları yollayacağım. Böyle çok nadiren cevre müh uygun ilanlar cikiyor. Tapu kadastro bölümü. Meslek yüksekokuluna cevre müh yüksek lisans mezunu öğretim görevlisi aliyor. Ilanlari YOK un sayfasından takip edebilirsiniz. Ben de bu bölümden ilk defa sınava girecegim

Merhabalar,

Girmiş olduğum araştırma görevlisi sınavlarında çıkan soruları hatırladığım kadarıyla paylaşmak istedim. Konu dağılımının görülmesi açısından aynı sınavdakileri bir arada ekledim.
  • Kırılma noktası klorlamasının grafiği, kloraminlerin oluşumunun grafik üzerinde gösterilmesi
  • Atıksuda azot türleri nelerdir? Nitrifikasyon-denitrifikasyon, oksijen, karbon ve alkalinite ihtiyacı açısından karşılaştırınız.
  • Cr ve Cd konsantrasyonu belirli suda verilen reçine kapasitesine göre 5 m3 su için gereken reçine miktarı nedir?
  • Aktif çamur sistemi için havalandırma ve çöktürme tankı tasarımı
  • Düzenli depolama tesisi hacim hesaplaması (formülü verilmişti)
  • PM ölçümünde nozül çapı, hız ve süre verilerek PM konsantrasyonu hesaplaması
  • Yakma sonucu oluşan SO2 konsantrasyonunda nem, sıcaklık ve oksijen düzeltmesi yapılması
  • Atık gazlardan NOX oluşma mekanizmaları ve NOX giderme yöntemleri
  • Su temininde verilen h, Q, uzaklık ve boru çapı için pompa gücü hesaplaması
  • Alkalinite nedir, suda alkaliniteyi oluşturan nedir? Fotokimyasal yöntemler nelerdir? Ekolojik ayakizi nedir?
-----
  • Klor temas tankında reaktör cinslerine göre hacim ve temas süresi hesaplaması
  • Reçine kapasitesi ve reçine hacmine göre istenen giderim için rejenerasyon süresi hesaplaması
  • Hızlı karıştırma tankı tasarımı
  • Kompostlaştırma tesisi tasarımı (biyobozunur oranı, nem oranı, CH4/UKM oranı verilmişti)
-----
  • Yıllık faiz oranına göre hesaplama yapılarak alternatif seçilmesi
  • Titrasyon yöntemi ile alkalinite hesaplaması
  • Yağmur suyu debisinin rasyonel metod ile hesaplanması
  • Hava kirliliği ABAK kullanılarak konsantrasyon hesaplanması
  • DDT bileşenlerinin kesit olarak gösterilmesi
  • Biyolojik arıtımda çamur geri deviriyle alakalı kısa bir hesaplama
  • Sera gazları nelerdir? Sera gazı etkisi nedir?
  • Suda organik madde ölçmek için kullanılan parametreler
-----
  • William Hazens formülüyle yersel ve sürekli yük kayıplarını hesaplayınız. Su kotunu belirleyiniz.
  • a)Reynold sayısı nedir? Formülü ve akış ile ilişkisi nedir? b)Kavitasyon nedir? c) Santrifüj pompanın kısımları nelerdir? d) Bernoulli denklemiyle hesaplama (nozül çapı ve debi verilmişti)
  • Cd ve Zn konsantrasyonu verilen suda CdS kantitatif ayrılması (çöktürülmesi) için pH aralığı kaç olmalıdır?
  • Tam karışımlı reaktörde çıkış konsantrasyonu hesaplaması
  • Tesiste yakma sonucu oluşan emisyon miktarlarının emisyon faktörleri üzerinden hesaplanması
-----
  • Çamur yaşı, biyokütleye geçen Azot miktarı ve oksitlenen azot miktarı ve denitrifikasyon potansiyelini bulunuz.
  • Çamur oluşumunun hesaplanması, anaerobik çürütücü için oluşan metan ve biyogaz miktarının hesaplanması
  • Kireç soda yöntemiyle sertlik giderimi için gereken kireç, soda miktarları ve maliyetlerinin hesaplanması
  • TKR ve PAR için reaktör hacmi hesaplaması
  • a)SO2 max konsantrasyonu miktarı ve konumunun hesaplanması b) Verilen konum için rüzgar hızı ve konsantrasyon hesaplaması (ABAK ve stabilite tablosu verilmişti)

Bunların dışında girdiğim diğer sınavlardan karışık hatırladığım sorular var. Bunlar sertlik çeşitleri ve sertlik giderim yöntemleri, dezenfeksiyon ve dezenfektanlar, kuvvetli asit kuvvetli baz titrasyonu, zeta potansiyeli, hava kirliliğine sebep olan kirleticiler ve giderim yöntemleri, ötrofikasyon, göllerde tabakalaşma, konvansiyonel bir aktif çamur arıtma tesisinin ünitelerinin akım şeması, DDT ve yakma bertaraf yöntemlerinin karşılaştırılması, toprak kirliliği arıtım yöntemleri ve hava kirliliği kontrolünde kullanılan siklonlar (hesaplama) diyebilirim.

Konular her dönem ve her üniversitede değişiyor. Ön değerlendirme sonuçları açıklandıktan 4-7 gün sonra sınav yapılıyor. Bu süre tüm konuları çalışmak için yeterli olmuyor. Yolun sonuna gelmiş biri olarak yolun başındakilere vereceğim tavsiye ilan açıldığı gibi çalışmaya başlamanız (yaklaşık 1 ay) iyi olacaktır. Sınavda başarılı olan arkadaşlarımın hepsi herhangi bir işte çalışmıyorken kazandı. Eğer gerçekten araştırma görevlisi olmak istiyorsanız mezun olur olmaz yüksek lisansa başlayıp ALES ve yabancı dil puanını çok yükselterek bölüm derslerine ilan açılmadan çalışın. Aksi takdirde lisans not ortalamanız çok yüksek değilse hep geride kalıyorsunuz. Torpil söylemlerinin çok dolaşmasına rağmen hala çok çalışarak bunu başaranların olduğunu düşünüyorum. Başarılarınız daim olsun.​