sanem25Mezun olalı beş sene oldu. Daha okul bitmeden dedim ki ya Devlet Kurumu ya da bu mesleği yapmam. Mesleğin bir değeri var. Diploma, AÖF'den de alınsa diplomadır ve size verdiği yetkiler vardır. Çevre Görevlisi belgesi Bakanlık'ın Çevre Mühendisi'nin vasfının olmadığını düşündüğü, bu işlerin herkes tarafından evet neredeyse herkes tarafından yapılabileceğinin düşünüldüğünün bir sonucudur. Fakat dünya gerçekleri var, bu belge başvurusu dönemi olunca belgeyi binlerce Çevre Mühendisi alıyor, diyorum ki almayın, alınca daha kötüsü olacak. Oldu. Her geçen gün yeni mezun ya da tecrübesizin alması gereken belge sayısı artıyor. Belge demek işsizlik demektir, Tıp Fakülteleri halen yüksek puanla öğrenci alır sebebi de diplomayı aldığınızda size bir iş garantisi verir. Nedir? Zorunlu hizmet, KPSS olmadan atanma gibi. Doğrudur 40 yaşında tam anlamıyla istediklerini alırlar, ama alırlar. Çalıştığınızın bir karşılığı vardır.
Başka alanda da başarılı olamadım. Ben aynı zamanda İlahiyat öğrencisiyim. Mezuniyetim yakıldı. Askerlikten geleceğim 28 yaşında ve elimde bir diplomayla tecrübesiz. İşe girebilir miyim? Hiç de kolay değil. Geçimimi yeri geldi taşımacılık yaparak, yeri geldi kantinde çalışarak kazanıyordum. Belirli bir yaştan sonra işe girmek daha zor. Bu bir gerçek. Ama belgeyi bugüne kadar almadığım için hiç pişman değilim. Belge için eğitime zorla para verdim, eğitimi de başardım, ama almadım. Yasa çıktı, ücretsize düştü, sadece imza parası veriyorsunuz falan. Ailemle bunun için yıllardır kavga ediyorum, evet kavga ediyorum. İş beğenmemezlik değil bu, alın AAT Belgelendirme geldi. Normalde bir X Mühendisin diplomasıyla yaptığı işler için Bakanlık'a haraç ödemek mecburiyetinde kalacağız, sanki diplomayı ve yetkileri Bakanlık verdi, 4 yıl boyunca Bakanlık'ın eğitmenlerinden eğitim aldık.
Meslektaşlarımız arasında iş birliği pek olmaz, bu eşyanın varlığına ters, çünki kontenjan az, mesleği yapabilecek alternatifler yaratılmış, bu işlere girebilmek için Bakanlık ne derse onu yapmanız gerekir. Dikkat ederseniz en güçlü örgütlenme Aile Hekimleri'nden çıkar, çünki adamların bir konfor alanları vardır. Aile Hekimliği tek çareleri değil. Ama onlar vazgeçilmez konumdalar. Sağlık her şeyden ötedir. Aslında o sağlık denen şeyi yani Aile Hekimi'ne muhtaç ettirmeyecek meslek sensin, senin mesleğinden ötürü insanlar ömürlerini uzattılar ama yok, siz İnşaat Mühendisleri'nden daha alçaktasınız. (Eski Müsteşar'ın sözüdür) Puanla meslek ya da program değeri ölçmeyi bırakmadığımız müdeetçe bu devam eder.
Velhasıl kelam, hiç boşuna destek istemeyin. Zaten işe yaramaz. Bu kalkışmalara en başta, 2010'da çıkılması lazımdı. 2014'de ciddi bir tepki verildi ama o tepkinin sonrasında Antalya'ya, Ankara'ya binlerce Çevre Mühendisi eğitime gitti. Sonuç ortada.