• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çed raporu hakkında osb nin görüşü

Çevrecimüh

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
8 Ekim 2015
Firma
Çevre
Merhaba arkadaşlar, Osb içerisinde bulunan bir tesis geri kazanım projesi için çed raporunu sisteme yüklemiştir. Bakanlıktan Osb müdürlüğüne İDK toplantısı yapılacağı ve İdk toplantısından önce osb nin görüşünün sisteme yüklenmesi gerektiğini söylemiştir.
Sisteme yüklenecek olan görüşün formatı var mıdır? ve İçeriği ne olmalıdır?
 
OSB uygulama Yönetmeliğine göre geri kazanım tesisi kurulmaz. Ancak YK kararı ile kurulabilir. Uygulamaları mevcuttur.
 
siteme yüklemeleri ÇED raporunu hazırlayan yetkili danışman firma yüklüyor diye biliyorum. osb hangi sisteme nasıl yükleyecek. diğer kurumlara sorulan bir görüş yazısı ise onu normal yazışma ile gönderebilir.
 
idk toplantısı sonucu, eksiklik ve nihai edilmesinde sakınca yoktur yazılarını idk'ya çağıran kurumlar e-çed üzerinden kendileri yüklüyor eğer bu sistemi kullanmayı bilmiyorlar ise kurum görüşlerini rapor sorumlusu bakanlığa fax yada mail atılırsa sorun çözülür.
 
OSB uygulama yönetmeliğine göre geri kazanım tesisi kurulabilir önü açıktır ancak ilk önce bağlı bulunulan OSB den yapılacak faaliyetle ilgili uygunluk yazısı alınır ÇEd başvurusuna eklenir
 
OSBUY:
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının olumlu görüşü doğrultusunda OSB tarafından kurulmasına izin verilen; kullanılmış yağın yeniden rafine edilmesi ve/veya başka bir ürüne çevrilerek tekrar kullanımı, metal, plastik, ahşap, naylon, lastik, kauçuk, kağıt, karton, cam, iplik ve benzeri atık ve hurdaları ara veya nihai ürüne çeviren tesisler hariç olmak üzere, her türlü atığın; geri kazanımı, ayrıştırılması, yakılması, gazlaştırılması, kimyasal yolla arıtılması, nihai ve/veya ara depolanması ve/veya araziye gömülmesine ilişkin tesisler.

Ancak OSB'nin görüşü önemlidir. OSB İsterse kurulumuna izin vermez ve tahsis yapmaz.
 
Merhaba. OSB Uygulama Yönetmeliğine göre kurulmaz. Fakat Yönetim Kurulu kararı ile kurulabilir. İstenen yazı Yönetim Kurulu Kararıdır.
 
kurulamayacak tesisler aşağıdadır;

DOKUZUNCU BÖLÜM
OSB’lerde Kurulamayacak Tesisler, Tesislerde Aranacak Nitelikler,
Arsa Tahsisleri ve Satışları
Kurulamayacak tesisler
MADDE 101 – (Değişik:RG-8/8/2012-28378)
(1) OSB’lerde, aşağıdaki tesisler kurulamaz:
a) Karma ve ihtisas OSB’lerde;
1) Ham petrol rafinerileri,
2) Kömür veya bitümlü şiştin sıvılaştırıldığı ve gazlaştırıldığı tesisler,
3) Sıvılaştırılmış petrol gazı dolum ve depolama tesisleri,
4) Çimento fabrikaları, beton santralleri, çimento klingeri üreten tesisler,
5) Nükleer güç santralleri ile diğer nükleer reaktörler,
6) Radyoaktif atıkların depolanması, bertarafı ve işlenmesi amacıyla projelendirilen tesisler ve benzeri radyoaktif atık tesisleri,
7) Nükleer yakıtların üretilmesi veya zenginleştirilmesi ile ilgili tesisler,
8) Endüstriyel nitelikli, sintine ve benzeri atık suların geri kazanım tesisleri,
9) Çevre ve Şehircilik Bakanlığının olumlu görüşü doğrultusunda OSB tarafından kurulmasına izin verilen; kullanılmış yağın yeniden rafine edilmesi ve/veya başka bir ürüne çevrilerek tekrar kullanımı, metal, plastik, ahşap, naylon, lastik, kauçuk, kağıt, karton, cam, iplik ve benzeri atık ve hurdaları ara veya nihai ürüne çeviren tesisler hariç olmak üzere, her türlü atığın; geri kazanımı, ayrıştırılması, yakılması, gazlaştırılması, kimyasal yolla arıtılması, nihai ve/veya ara depolanması ve/veya araziye gömülmesine ilişkin tesisler.
b) Karma OSB’lerde;
1) Parlayıcı/patlayıcı/yakıcı maddelerin üretildiği, depolandığı ve dolumunun yapıldığı tesisler,
2) Petrokimya kompleksleri,
3) Üretiminde kapalı proses, gaz veya sıvı yakıt ve toz kaynaklarında filtre sistemlerini kullanan tesisler hariç; tuğla ve kiremit fabrikaları, kömür yıkama kireç, alçı ve zımpara tesisleri,
4) Klor-alkali tesisleri, sülfürik asit, fosforik asit, hidroklorik asit, klor ve benzeri kimyasal maddeler üreten yerler, azot sanayi ve bu sanayi ile entegre gübre fabrikaları,
5) Zirai mücadele ilaçları için hammadde üretimi yapan tesisler,
6) Asbest, asbest içeren ürünlerin işlenmesi veya dönüştürülmesi yapılan tesisler,
7) Ham deri işleme, padok ve sadece hayvan kesimi yapılan tesisler,
8) Talk, barit, kalsit, antimuan ve benzeri kırma ve öğütme tesisleri.
(2) (Değişik:RG-18/11/2015-29536) OSB; karma OSB’lerde, OSB’nin kuruluş protokolü çerçevesinde kurulması planlanan sektörlerini veya mevcut sektör yapısını, tesisin faaliyetinden kaynaklanan çevresel etkilerini, altyapı ve atık su arıtma tesislerine etkilerini, herhangi bir olumsuzluk anında tetikleyici etkisini, insanların çalışma ve yaşam koşullarına etkisini dikkate alarak kurulmasında sakınca gördüğü diğer tesislerin kurulmasına ilişkin olarak üniversite ve konu ile ilgili kurumlardan alınacak raporlar çerçevesinde karar verir.
 
@Süleyman TAFLAN Geri kazanım tesisi niteliğine ve OSB'nin Yönetim Kurulu'nun kararına bağlı olarak OSB'lerde geri kazanım tesisi kurulabilir. Ülkemizde bununla ilgili pek çok örnek mevcut. Firma gerekli bilgileri yazılı olarak vererek OSB'den Yönetim Kurulu kararını talep edebilir ve kararı alıp ÇED dosyasına ekleyebilir.

E-ced sistemi üzerinden de Bakanlık OSB 'ye ÇED'in çeşitli aşamalarında Yönetim kurulu kararını soracaktır. OSB'ler E-ced sistemi üzerinden sisteme görüşlerini yüklemektedir. İDK toplantılarına da OSB'yi temsilen bir yetkili (genelde Çevre Mühendisi) katılmaktadır. Umarım yeterli olmuştur, kolay gelsin....
 
Üst