• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

ÇED Muafiyeti Geçerliği

Tunç Bozkurt

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
15 Aralık 2011
Firma
ÇEVSET MÜHENDİSLİK ÇEVRE BİLİMLERİ TİC. LTD .ŞTİ.
Arkadaşlar selam

broiler piliç çiftliğimizin 2013 yılında 28.500 adet/dönem olarak çed kapsam dışı görüşü mevcut. Görüşün alındığı tarihte ek-2 sınırı 30.000 adet/dönem. Aynı yıl yönetmelik değişikliğiyle sınır 20.000 adet/dönem olarak değiştirilmiş ve güncel yönetmelikte de aynı şekilde.

2013 yılında alınan görüşün güncelliği için il müdürlüğüne görüş sorduk ve kapasite hala 27.500. İl müdürlüğü görüşün alındığı tarihten itibaren üretime ara verilmediğini belgelememizi, aksi takdirde ptd hazırlanması gerektiğini söylüyor.

yönetmelikte bu uygulamaya ilişkin bir ibareye rastlamadım. Üretimin kesintisiz devam etmediğini belgelemek oldukça güç. Kaldı ki bir dönem maddi zorluk çekilip üretim yapılmamışta olabilir, herhangi bir inşaat veya kapasite artışı gibi bir faaliyette de bulunulmamış.

Kazanılmış hakkın korunumu kapsamında 2013 yılında verilen görüşün geçerliliğini sürdürmesi gerekmez mi?
 
Tunç Bozkurt
ÇED Kapsam Dışı görüşleri, aynı (ya da daha az) kapasite ile devam eden faaliyetler için geçerlidir. Üretime ara verildiyse, vazgeçildiyse kazanılmış hak kayboluyor.
Eğer faaliyetinize devam ettiyseniz bunu kapasite raporu, tarım il müd. vb. yerlerden aldığınız izinler/belgeler ile destekler ve 2013'den günümüze tüm kapasite raporları ile il müdürlüğüne başvuru yapınız.
 
Mantık olarak doğru ama mevzuattaki dayanağı nedir acaba? Yönetmelikte kapsamdışı görüşler için böyle bir ifadeye rastlamadım çünkü.
 
Ben de görüşü yenilemeye çalışıyorum. Ama tavuk çiftliklerine kapasite raporu düzenlenmediği için kesintisiz çalıştığını belgeleyemiyorum
 
Çed görüş yazısı dilekçe ekinde 'Varsa Kapasite Raporu ve Projeyi Tanıtıcı Diğer Belgeler' vardır. Kapasite raporu olmazsa olmaz değildir. bunun yerine firmayı projeyi tanıtıcı (detaylı) bir dosya hazırlayıp sunabilirsiniz diye düşünüyorum. Belgeleme konusunda da bir taahhütname hazırlanabilir.
 
Merhaba @Tunç Bozkurt Bey,
Geçen sene yumurta üretimi yapan bir firma için ÇED Kapsamdışı Görüşü aldım. Kapasite raporu yerine taahütname istediler ve kolaylıkla görüş yazıldı. Evrak konusunda zorlamadılar. Ancak yönetmelik değişmişse güncel yönetmelikte bir görüş almanız gerekmektedir. Kazanılmış hak diye birşey yoktur, mevcut yasal düzenleme neyse ona uyulmak zorundadır.
 
Kanuni kapsam dışı projeler

GEÇİCİ MADDE 3 –
(1) 23/6/1997 tarihinden önce kamu yatırım programına alınmış olup, 29/5/2013 tarihi itibariyle üretim veya işletmeye başlamış olan projeler ile bunların gerçekleştirilmesi için zorunlu olan yapı ve tesisler Çevresel Etki Değerlendirmesi kapsamı dışındadır.


Bu tarih itibari ile işletme faaliyette ise kapsamdışı değerlendirilebilir.


ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çevresel Etki Değerlendirmesi Yöntemi

Çevresel etki değerlendirmesine tabi projeler

MADDE 7 –
(1) Bu Yönetmeliğin;

a) Ek-1 listesinde yer alan projelere,

b) "ÇED Gereklidir" kararı verilen projelere,

c) Kapsam dışı değerlendirilen projelere ilişkin kapasite artırımı ve/veya genişletilmesinin planlanması halinde, mevcut proje kapasitesi ve kapasite artışları toplamı ile birlikte projenin yeni kapasitesi ek-1 listesinde belirtilen eşik değer veya üzerinde olan projelere,

ÇED Raporu hazırlanması zorunludur.
 
Tunç Bozkurt
1-) Hocam neden dolayı görüşü yeniletme ihtiyacı duydunuz? ÇŞİM 'ümü talep etti acaba ?
2-) Üretime şirket olarak ara verebilirsiniz. Tabii uzun bir süre olmadığı sürece. Aksi bir durum yönetmelik içerisinde yer aldığını görmedim.
3-) Kesintisiz çalıştığınızı belgelemek için; SGK ödemeleri, vergi ödemeleri, vb. resmi evraklardan yararlanabilirsiniz.

Ancak bence burada ÇŞİM 'nün sizden istemesi gereken belge kapasite raporu veya yerine geçecek evrak olması gereklidir. Çünkü sizin kapasiteniz herhangi bir değişme var mı onu kontrol etmesi gereklidir. Bunu da ben danışmanlık zamanında ekspertiz raporu ile sağlıyordum. Kapasite raporu gibi ticaret odasına başvurarak alınıyordu. Ancak ben alalı üzerinden baya süre geçti ve şu andaki prosedüre hakim değilim.
 
arkadaşlar merhaba. 24 m'ye kadar tekne imal eden firmama geçen sene çed gerekli değildir kararı aldım. firma kapasitede herhangi bir değişikliğe gitmeden satın aldığı yan parselde de faaliyetine devam etmek istiyor. benzer süreçle karşılaşan var mı? elinde örnek yazı vb. bulunan?
 
Merhaba, faaliyet alanı metrekare değiştiği için güncel yazı almanız gerekir. Kapasite artmamış bile olsa faaliyet alanı artıyor. Kapasite değişmediğinden dolayı yine aynı karar verilecektir ancak elinizde güncel kapsam yazısı olsa iyi olur.
İyi çalışmalar.
 
Üst