• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Bölüm hakkında tavsiyeler

I

isilseyhun

Merhabalar, ben 1. sınıf çevre mühendisliği öğrencisiyim ve bu sene de neredeyse bitti. Fakat ben bölümü okurken dahi sürekli kafamda kuşkular ve şüpheler var. En büyük korkum işsizlik veyahut işsizlik dahi olmasa da asgari sayılarla hayatımın bir kısmını tüketmek. Daha 1. sınıf olduğum için de pek fazla bilgi sahibi değilim ve burada bu kadar tecrübeli insanlar varken en azından 1. sınıf birine verebileceğiniz tavsiyeleri ve bölüm bittikten sonra beni bekleyen şeyleri duymak isterim. Mezun olduktan sonra sıyrılmak için neler yapılmalı gibi, şimdiden teşekkür ederim.
 
Merhaba,

Öncelikle buraya kayıt olup, bu konuyu gayet açıklayıcı bir şekilde sorabiliyor olmanız bile sizi binlerce meslektaşımızın önüne atacaktır. Normalde bu konuyla ilgili çok mesajım var ancak aradan geçen yıllar görüşlerimde değişikliğe neden olmuş olabilir. Bu nedenle mezun olalı 9, çalışmaya başlayalı 7 yılı aşmış bir meslektaşınız olarak tekrar mesaj yazma ihtiyacı hissettim. 5 Yıl sonra görüşlerimin nereye gideceğini ben bile merak ediyorum :)

İşsizlik ve asgari ücret konusu: Son zamanlarda işsizlik ile boğuşan meslektaş duymakta zorluk çekiyorum. Özellikle danışmanlık ve ÇED firmalarına gelen asgari kişi şartı, sürdürülebilirlik alanında çevre mühendislerine güven duyulmaya başlanması, laboratuvarların sayısının artması gibi etmenler çalışma alanımızı genişletti. Ancak yine bu maddelerden ötürü maaş skalaları da değişiklik göstermeye başladı. Şöyle bir örnekle açıklayayım; 2022 yılının ortasında 4 kişi çalışmakta olan bir danışmanlık firmasına 2023 yılında 5. kişiyi çalıştırma zorunluluğu geldi. Müşteri portföyünde genişleme olmaz ise, diğer personellerin de maaşına gelecek zam oranları düşünüldüğü zaman yeni alınacak personel asgari ücrete yakın seviyelere gelir oldu. Öyle ki şu an yeni mezun bir mühendis 11 bin - 12 bin TL arası alırsa şaşırmıyorum.

Birinci sınıfı yeni bitirecek birisine verebileceğim çok güzel öğütler var. Şöyle ki ben de senin gibi korku ve endişe içinde birinci sınıfımı tamamladım. Mesleğe dair doğru düzgün bir şey öğrenememiş, acaba hangi maaşla nerede yaşayabilirim korkusuyla okuluma devam etmiştim. Benim hayatımı değiştiren, yapmış olduğum stajlar oldu. Bu stajlar benim mesleğimin aslında ne kadar eğlenceli olabileceğini, çalışma alanlarımızın ne kadar çok olduğunu gösterdi. Geriye maaş durumu kalıyor... Bunu da yıllar içerisinde kendimi geliştirebilmem sayesinde aştım. Şimdilerde benim mezun olduğum üniversitede "İşletmede Mühendis Eğitimi (İME)" isimli bir öğrenim metodu mevcut. Son dönemine giren öğrenciler haftanın 3 gününü işletmede (danışmanlık firmaları, proje firmaları, fabrikalar vb.) geçiriyorlar. Bu sayede sahada işimize ait detayları görüyorlar, hangi sektörde çalışıp hangisinde çalışmak istemeyeceklerine karar verebiliyorlar.

Burada size şahsi tavsiyem, zorunlu stajlar dışında gönüllü stajlar da yapmaya çalışın. Ne kadar farklı sektör görürseniz, gelecekte yönelmek istediğiniz alanı seçmek o kadar kolay olacaktır. Şu anda büyük çoğunluğumuz danışmanlık, proje ve atık firmalarına sıkışmış durumda. Ancak fabrikalarda kurulan sürdürülebilirlik birimleri, karbon piyasası gibi konular revaçta ve kendinizi bu alanlarda da geliştirebilmek diğer meslektaşlarınıza göre öne çıkmanızda rol oynayacaktır. Yabancı dil anlayabilmenizi ve ifade edebilmenizi de öneririm. Ben pre intermediate seviye İngilizce biliyorum. Hayatımda en son 11. sınıfta İngilizce eğitimi aldım. Ancak çeşitli çalışmalarım sayesinde şu an İngilizce yazılmış dokümanları anlayabiliyorum. Bu da spesifik konularda kendinizi geliştirme ve bilgi edinme anlamında öne taşıyor.

Anlatacağım, konuşacağım çok şey var ancak birçoğunu yüzyüze yapılan ÇMNet buluşmalarına saklıyorum :) Sizden ricam hangi sektörde çalışmak istediğinizi ya da kariyer hedeflediğinizi belirtirseniz bizler de belki daha kolay yardımcı olabiliriz.

Aramıza hoş geldiniz.
 
Cem YılmazMerhabalar, öncelikle vermiş olduğunuz yanıt için çok teşekkür ederim. Çevremde tanıdığım bir çevre mühendisi yok ve bölüm hocalarımla da bu sene içerisinde aradığım sorulara yanıt bulamadığımdan çok kaybolmuş hissediyordum. Toplumda da çevre mühendisliği ile ilgili negatif görüşler duyduğumdan iyice sıkıntı duyuyordum. Bu yüzden burada bana verilen her yanıt çok değerli.
Yanıtınız da aslında bir sorumu daha cevaplamış oldunuz, sanırım bugünlerde çok popüler olan sürdürülebilirlik alanına eğilmeye ve bu sektörde çalışmayı çok isterim fakat burada nasıl bir iş gücü var bundan emin olamamıştım. Daha tam emin olamasam da ileride bu yönde bir kariyer çok isterim.

Ayrıca bu yaz için nasıl geçirmemle ilgili bir tavsiyeniz varsa da duymak çok isterim. İngilizce konusunda bir sıkıntım yok, 2. bir dil öğrenmek istiyorum. Onun dışında yine bu yaz gönüllü staj yapmayı isterdim fakat bilgim kısıtlı olacağından staj bulamayacağımdan ve bunun yerine bazı çevre derneklerinde gönüllü olabileceğim ile ilgili tavsiye geldi. Mantıklı mıdır, bilmiyorum.
 
isilseyhunSitemizde bile, yıllardır bu işi yapıp ekmek yediği hâlde mesleğini kötüleyen çok olacaktır. Tıpkı 20 yıldır evli olup "sakın evlenme ha" diyen insanlar gibi :) Her mesleğin artıları ve eksileri olduğu için, bizim mesleğimiz de bu özelliklere sahip.

Açıkçası bilgisiz olduğunuzu düşünmeyin, zira okulu bitirdiğimizde öğrendiklerimizin %1'ini bile kullanmakta güçlük çekiyoruz çoğu alanda. Okul müfredatları çok eski sistemde kaldı. Çalışılacak alanlardaki bilgilere yönelmek yerine daha teorik bilgiler içeriyor. Bu da sahaya inip uygulamaya giriştiğinizde "e ben bunu görmedim ki" diye kendi kendinize çok söylenmenize neden oluyor. Maalesef kervan yolda düzülüyor.

Sizin için en büyük tavsiyem, bu yazı staj yapabilerek geçirmeniz olacaktır. Gönüllü stajyer alımı yapan yerler var. Yazı geçirebileceğiniz şehir neresi ise, forumda arayışa geçebilirsiniz. Her ne kadar okulun çok başında da olsanız, sektörleri öğrenebilmek adına 1-2 ayı danışmanlıkta geçirmek iyi olabilir.
 
Üst