Merhaba,
Öncelikle buraya kayıt olup, bu konuyu gayet açıklayıcı bir şekilde sorabiliyor olmanız bile sizi binlerce meslektaşımızın önüne atacaktır. Normalde bu konuyla ilgili çok mesajım var ancak aradan geçen yıllar görüşlerimde değişikliğe neden olmuş olabilir. Bu nedenle mezun olalı 9, çalışmaya başlayalı 7 yılı aşmış bir meslektaşınız olarak tekrar mesaj yazma ihtiyacı hissettim. 5 Yıl sonra görüşlerimin nereye gideceğini ben bile merak ediyorum
İşsizlik ve asgari ücret konusu: Son zamanlarda işsizlik ile boğuşan meslektaş duymakta zorluk çekiyorum. Özellikle danışmanlık ve ÇED firmalarına gelen asgari kişi şartı, sürdürülebilirlik alanında çevre mühendislerine güven duyulmaya başlanması, laboratuvarların sayısının artması gibi etmenler çalışma alanımızı genişletti. Ancak yine bu maddelerden ötürü maaş skalaları da değişiklik göstermeye başladı. Şöyle bir örnekle açıklayayım; 2022 yılının ortasında 4 kişi çalışmakta olan bir danışmanlık firmasına 2023 yılında 5. kişiyi çalıştırma zorunluluğu geldi. Müşteri portföyünde genişleme olmaz ise, diğer personellerin de maaşına gelecek zam oranları düşünüldüğü zaman yeni alınacak personel asgari ücrete yakın seviyelere gelir oldu. Öyle ki şu an yeni mezun bir mühendis 11 bin - 12 bin TL arası alırsa şaşırmıyorum.
Birinci sınıfı yeni bitirecek birisine verebileceğim çok güzel öğütler var. Şöyle ki ben de senin gibi korku ve endişe içinde birinci sınıfımı tamamladım. Mesleğe dair doğru düzgün bir şey öğrenememiş, acaba hangi maaşla nerede yaşayabilirim korkusuyla okuluma devam etmiştim. Benim hayatımı değiştiren, yapmış olduğum stajlar oldu. Bu stajlar benim mesleğimin aslında ne kadar eğlenceli olabileceğini, çalışma alanlarımızın ne kadar çok olduğunu gösterdi. Geriye maaş durumu kalıyor... Bunu da yıllar içerisinde kendimi geliştirebilmem sayesinde aştım. Şimdilerde benim mezun olduğum üniversitede "İşletmede Mühendis Eğitimi (İME)" isimli bir öğrenim metodu mevcut. Son dönemine giren öğrenciler haftanın 3 gününü işletmede (danışmanlık firmaları, proje firmaları, fabrikalar vb.) geçiriyorlar. Bu sayede sahada işimize ait detayları görüyorlar, hangi sektörde çalışıp hangisinde çalışmak istemeyeceklerine karar verebiliyorlar.
Burada size şahsi tavsiyem, zorunlu stajlar dışında gönüllü stajlar da yapmaya çalışın. Ne kadar farklı sektör görürseniz, gelecekte yönelmek istediğiniz alanı seçmek o kadar kolay olacaktır. Şu anda büyük çoğunluğumuz danışmanlık, proje ve atık firmalarına sıkışmış durumda. Ancak fabrikalarda kurulan sürdürülebilirlik birimleri, karbon piyasası gibi konular revaçta ve kendinizi bu alanlarda da geliştirebilmek diğer meslektaşlarınıza göre öne çıkmanızda rol oynayacaktır. Yabancı dil anlayabilmenizi ve ifade edebilmenizi de öneririm. Ben pre intermediate seviye İngilizce biliyorum. Hayatımda en son 11. sınıfta İngilizce eğitimi aldım. Ancak çeşitli çalışmalarım sayesinde şu an İngilizce yazılmış dokümanları anlayabiliyorum. Bu da spesifik konularda kendinizi geliştirme ve bilgi edinme anlamında öne taşıyor.
Anlatacağım, konuşacağım çok şey var ancak birçoğunu yüzyüze yapılan ÇMNet buluşmalarına saklıyorum
Sizden ricam hangi sektörde çalışmak istediğinizi ya da kariyer hedeflediğinizi belirtirseniz bizler de belki daha kolay yardımcı olabiliriz.
Aramıza hoş geldiniz.