• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Belediyelerde bina yıkımları ve atık yönetim planı

BERAT ALTAŞ

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
17 Mayıs 2016
Firma
Xxx
Arkadaşlar merhabalar d zabıta müdürlüğüne bağlı olarak çalışmaya 1 hafta önce başladım.Görevlerimiz il genelinde yıkım kararı alınmış olan yapıların Binaların Yıkımı Hakkında Yönetmeliğe göre yapmak ve bendende muhtemelen bu yüzden görevlendirildim.Yardım istediğim konular ise;
1) Bizler çevre mühendisleri olarak yıkımlarda fenni mesul olarak imza atabilirmiyiz.
2)Elinde örnek olarak yıkım atık planı dosyası olan varmı
3)Asbest ve toz kontrolüde yıkımla alakalı işler arasındaymış yardımlarını beklerim değerli meslektaşlarım
ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER
 
Üçüncüden başlayayım Belediye olarak Asbest Söküm Uzmanlığı olan bir şirketle mi çalışıyorsunuz? Yoksa İSG Biriminiz var da onlarda belgeyi alanlar mı var? Çünki Asbest Söküm Uzmanlığı diye bir olay var, yıkım yaparken ihtiyaç duyarsınız. Asbest Söküm Uzmanlığı yalnızca İSG Uzmanlarına verilir, özel bir eğitim ve sınav sonunda alınır. İSG Uzmanlığının derecesi, tecrübesi olup olmadığına bakılmaz, C Sınıfları da alabilir. Toz kontrol de yıkımla ilgili işler arasında ama onda sizin yetkiniz var, onun için de Çevre Görevlisi belgeniz olması yeterli. Toz Kontrol ve Atık Planı size yüklenmiş. Türkiye'de 600 civarı Asbest Söküm Uzmanı vardır, bunu da belirteyim, haberim olduğunda yani belgemi aldığım süreçte (İSG Sertifikam var) 350-400 civarı diye hatırlıyorum. 4,5 sene öncesi yani
İkinci sorunun cevabı bende malesef yok.
Birinci olarak fenni mesul olarak istisna hariç siz imza atamazsınız, Yönetmeliğin 5. Maddesi çok açık. Ama sizin yıktığınız binalarda fenni mesuliyet aranmayabilir, zira iki katılı binalar 21,5 Metre olmaz diye düşünüyorum mesela Sakarya'da depremden ötürü hep 3-4 katlı binalar var.

Madde 5: Bu Yönetmelik kapsamındaki binaların yıkılmasına ilişkin fenni mesuliyet, inşaat mühendisi tarafından üstlenilir. Ancak bina yüksekliği 21.50 m’den az olan binaların yıkımlarında fenni mesuliyet aranmaz. Patlayıcılarla yapılan yıkımlar ile ikiden fazla bodrum katı olan her türlü binanın yıkımında fenni mesuliyetin üstlenilmesi zorunludur.
 
Öncelikle Gerçekten ilginize , sayginiza ve özenle cevap verişinize çok tesekkur ederim.Toz kontrolu ile ilgili olarak ne gibi bir işlem yapiyoruz mesela rapormu onceden veyahut tespit tutanagimi ne yapiyoruz tam olarak yada alacagimiz onlemlere dair bir rapormu?
 
Ben hiç böyle bir rapor düzenlemedim, ya da görmedim, bilmiyorum. 3 Belediyede staj dışında görev almadım, biri malum Lab Stajı, diğeri Büro Stajı ama ben temizlik işleri kısmında çalıştım, diğeri de İSG Stajı o da sadece 1 hafta sürer, risk değerlendirmesi yapılır bu süreçte. Yapı Denetimde çalışıyor olsaydım yanıt verebilirdim, ayrıca askerlik sorunu ile uğraşıyorum (12 aylık hizmete başlarken geçmişimden ötürü son derece sıkıntılı bir çürük raporu düzenlendi)

Yıkım Planı 6. Madde'de bulunuyor.

(2) Yıkımdan önce hangi yıkım yönteminin kullanılacağı, yapıda ve yapı çevresinde etkilenebilecek diğer yapı, altyapı, tesisat, trafik ve insanların hangi tedbirlerle güvenliklerinin sağlanacağı, yapının malzeme ve varsa hasar özellikleri ile taşıyıcı sistemi, taşıma gücü imkânları ile tüm risk unsurları incelenip tespit edilerek TS 13633 Yapıların Tam ve Kısmi Yıkımı İçin Uygulama Kuralları Standardına uygun şekilde müellif tarafından Ek-2’ye göre yıkım planı hazırlanır. Çevre yönetimi hizmeti yeterlilik belgesini haiz çevre görevlisi/çevre mühendisi tarafından Ek-3’te yer alan formata uygun olarak hazırlanan atık yönetim planı ve toz emisyonunun kontrolü için alınması gereken önlemler ile bu Yönetmeliğin 17 nci maddesinde belirtilen uzmanlığa sahip kişilerce düzenlenecek patlatma ile yapılacak yıkım faaliyetlerine ilişkin akustik rapor, yıkım planına eklenir. Patlatmalı yıkımlarda yıkım planına ayrıca; inşaat, maden, çevre, jeoloji ve jeofizik mühendislerinden patlatma teknik ve uygulamalarına ilişkin yüksek lisans veya üniversitelerin sertifika programına haiz olanlarca hazırlanacak patlatma yöntemini/planını içeren rapor da eklenir. Patlatmalı yıkım işlerine bu personel de refakat eder.

Ayrıca bu toz emisyonuyla ilgili bu standartları da bilmeniz lazım gibi görünüyor

(1) Yıkım faaliyetleri sırasında oluşacak toz emisyonunun kontrolü için alınması gereken önlemler çevre yönetimi hizmeti yeterlik belgesini haiz çevre görevlisi veya çevre mühendisi tarafından belirlenir ve yıkım planına eklenir.

(2) Yıkım faaliyetlerinde oluşacak toz emisyonunun kontrolü ile ilgili TS 13633 standardına uygun olarak faaliyetler yürütülür.

(3) Toz emisyonunun kontrolü amacıyla TS 13883 Toz Bastırma Sistemleri-Mekanik Özellikleri Standardına uygun toz bastırma sistemlerinin kullanılması zorunludur.

Son olarak ATEX Direktifleri ile de ilgilenmenizi tavsiye ederim, patlamalı yıkımınız olabilir, bir de ATEX Toz Patlamaları ile de ilgilidir. Onun da yönetmelikleri var. Biraz İSG Profesyonellerinin konusudur ama sizi de ilgilendirir gibi görünüyor. Yakın zamanda İstanbul Sanayi Odası AB Projesi kapsamında online olarak eğitim de yaptı, haftada 3 gün 3 saat aralıksız.

Son olarak asıl ben teşekkür ederim.
 
Üst