• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Bekra toplama kuralı

ismailhakkiosma

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
15 Temmuz 2023
Şehir
Kocaeli
Firma
ae çevre proje müşavirlik hizmetleri
Merhabalar öncelikle
BEKRA Toplama Kuralı hazırlamayı öğrenmeye çalışıyorum. İnternetteki öğreticide "Öncelikle kuruluşta bulunan tehlikeli maddeler sağlık tehlikeleri (H), fiziksel tehlikeler (P) ve çevresel tehlikeler (E) başlıkları altında gruplandırılır: " şu şekilde madde halinde açıklayıp bırakmış fakat ben bu tehlikelilik sınıflarının nasıl gruplandırılacağını bilmiyorum. Bu tehlikelilik sınıflarını neye göre gruplara ayırıyoruz?
 
Sanırım GBF yani Kimyasalların Güvenlik Bilgi Formlarına dikkat etmediniz. Bir kimyasalın GBF içinde kimyasalın tehlike kodları ve sınıflandırılması var. İGU olmam nedeniyle kodlara biraz hakimim ama çok detay vermeden GBF okuma bilginizin önemine dikkat çekeceğim. GBF'de bir maddenin hangi tehlike sınıfında olduğu yazar. Baştan neden bunu anlattım? BEKRA'da EK-1'de iki tablo var. Bu tabolarda tehlikeli kimyasal sınıflandırmaları ve direkt kimyasallar var. İlk tabloda maddeler sorduğunuz üç kapsamda (H, P ve E) buna göre tanımlanıyor. Tehlikeli kimyasalların sınıflandırılması yanında ADR de var. İkisi arasında belirli farklılıklar mevcut. Maddeniz hangi tehlike sınıfındaysa tabloya göre maddenizin EK-1 karşılığını görebilir, yönetmelikteki Tesisteki miktar/Sınır Miktar formülünün her kimyasal için yapılıp toplanmasıyla ortaya çıkan değere göre Üst Seviye, Alt Seviye ve Kapsam Dışı olup olmadığı öğrenilebilir. Yönetmelikte EK-1 içinde formülün uygulanışının bir anlatımı var.

Saygılarımla.

Ek olarak şu linke de bakabilirsiniz

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
ismailhakkiosmaÖncelikle merhaba,
Bekra için en önemli konu kimyasal maddesin Seveso kapsamında olup olmadığı, TR de hazırlanan MSDS lerin %90 ı çakma , kopyala yapıştır.
Ben önce CAS numarasına göre kontrol ediyorum, sonrası toplama kuralı. (Kontrol ettiğim site yabacı kaynaklı.)

Türkiyede hazırlanan MSDS lere göre tesis Kapsam dışı çıkıyor, CAS numarasına göre SEVESO kapsamında bakıldığında Kapsama giriyor. Doğru hesaplama için bizim ülkede hazırlanan MSDS lerden uzak durun. (Türkçe hazırlanan MSDS ile ingilizce hazırlanan MSDS i mutlaka karşılaştırın.)
 
Merhaba arkadaşlar soğuk haddeleme tesisinde kullanılan kimyasal sabunların msds lerine nasıl ulaşabilirim
 
merhaba Bekra Sistemine giriş yapamıyorum
24-0010 | EÇBS üzerinde kayıtlı SGK Sicil Numaranız bulunmamaktadır. SGK Sicil Numaranızı girmeniz için EÇBS uygulamasına yönlendirileceksiniz. gibi bir hata veriyor
 
Üst