• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

bekleme süresi hesabı

  • Konuyu başlatan Anonim (f637)
  • Başlangıç tarihi
A

Anonim (f637)

Uzun havalandırmalı aktif çamur bir tesisi işletirken havalandırma havuzu bekleme süresini nasıl hesaplamalıyım kriter ne olmalı az yada fazla diyebilmek için.
 
Hidrolik bekletme süresi en az 18 saat seçilir. Üst sınır ise güncel kaynaklarda 48 saat gibi belirtilse de 100-120 saatlere kadar hidrolik bekletme süresi ile çalışan uzun havalandırmalı sistemler vardır. Metcalf ve Eddy: 18-36 saat hidrolik bekleme süresi önerirken ABD EPA: 48-120 saat der.

Uzun havalandırmalı sistemler kısa süreli dalgalanmalara karşı dayanıklıdır. Çok nadiren oluşabilecek pik debileri dikkate almadan (dengeleme bunun emniyet sibobu zaten) boyutlandırabilirsiniz.
 
Benim demek istediğim tasarımda değil işletmede nasıl hesaplanmalı yada nasıl ayarlanmalı ben işletmede havalandırma havuzumun bekleme süresi nedir nasıl hesaplayacağım olması gereken 4-8 saat benimki nedir ne ile nasıl bulacağım.
 
Diğer konuda kentsel arıtma demişsiniz. Kentsel arıtma tesislerinde uzun havalandırmalı sistem pek tercih edilmez. A2/O ve A/O tercih edilmiş oluyor genelde ülkemizde. Uzun havalandırmalı olsaydı çok büyük hacimde havalandırma havuzu gerekir. Maliyet artar diye düşünüyorum.

Hidrolik bekleme süresini bildiğimiz yöntemden V= Q x t ile bulursunuz. (Hacim m3 = Debi (m3/saat) x bekleme süresi (saat)
 
Onur Altun
Uzun havalandırmalı aktif çamur işlettiğim için ne olduğunu biliyorum. Uzun havalandırmalı aktif çamurda havuzda bekletme süresi uzun olması gerektiği için hacim büyük olabilir. Şehir atıksuyunu bir A2O bir de uzun havalandırmaya göre boyutlandırınca anlayabilirsiniz.

Bilginiz olsun.
 
Onur Altunaudhadhahdahd hocam uzun havalandırma havuzundan kasıt havuzun uzun olması değil tabiki de bunu böyle anlayacak ÇM azdır :d Bu arada atıksuyun havalandırma havuzunda uzun uzun oksijenle temas edebilmesi için o atıksuyun o havuzda uzun kalması gerekir. Bu yüzden boyut yüksek çıkıyor. Yada bir daha farklı yerden bakacak olursak normal havalandırma havuzlarında çamur yaşını 10-15 gün olarak alırsınız. Ama uzun havalandırmada çamur yaşı 25 gün ve üzeri alınır. Bu bakterinin havalandırma havuzunda fazla kalması gerektiğini gösterir. Ee bakteri havalandırma havuzunda daha fazla kalması için havalandırma havuzu hacminin boyutunun daha fazla olması lazım.. İnanamıyorum herşey birbiri ile bağlantılı çıktı.
 
KubilayDumanmütevaziliğimi korumak adına bir önceki mesaja "hayırlı olsun" diyerek tartışmayı kapatmayı düşünmüştüm ama ne hikmet ise sizin bir cevabınız olmuş. şimdi herkesin kendine göre bir tasarım hesabı vardır. her zaman tasarım kriterleri ile atıksu arıtma tesisleri arasında bağlantı olmadığını her platformda anlatmaya çalıştım. bizzat nacizane kendim 2 bardenpho prosesi, 1 ardışık kesikli reaktör ve 1 endüstriyel tesise sahip atıksu arıtma tesisi işletmesinde bulundum. ve hali hazırda bu konularla ilgili çalışmalarım devam ediyor. derslerde öğretilen ile uygulama arasında çok fazla farkın olduğunu işletmeye girince öğreniyorsunuz. tabi işletme sistemlerini çok iyi bilmiyor olabilirsiniz klasik olarak atıksu mühendisliği dersinden ziyade size çevre mikrobiyolojisini çok iyi öğrenmenizi öneririm. eğer ister iseniz bu konuyla ilgili çok fazla dökümanım var. kendinizce bir bağlantı kurmuşsunuz tabi ama okurken çok güldüm :) bu yüzden çok fazla detaya girmeden bakteri hücresi ile oksijen transferi ve oksijenin bakteri bünyesinde organik gideriminin detayına girerseniz eğer uzun havalandırmada oksijen trasnferi ve havuz boyutlandırması üzerinde daha detaylı anlarsınız diye umuyorum. (işimin yoğunluğundan dolayı siteye çok fazla giremiyorum o yüzden geç cevap verdim.) tekrar söylemeden geçemeyecem çevre mikrobiyolojisi çok önemlidir :)))
 
Havalandırma havuzlarında bekleme süresi belirlenir iken dikkat etmeniz gereken en önemli husus günlük kirlilik yüküne göre sistemi tasarlamanız olacaktır. Bu yüzden klasik standartların arıtma tesislerinde uygulanması hataya neden olabilir. verilen değerler dizayn değerleridir. Ham atıksuyun tam karakterizasyonu belirlendikten sonra bu tasarım standartları belirleniyor. ama gün içerisinde hatta hafta içerisinde gelen kirlilik yükünüz değişeceği için bekleme sürenizde değişecektir.
 
Üst