• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Bakteri durumu değerlendirmesi

Emrah Se.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Şubat 2020
Şehir
Ankara
Firma
Kafama Göre
Merhaba arkadaşlar, Atıksu arıtması ile ilgili pek tecrübem yok. Bu yüzden tecrübenize ihtiyacım var arkadaşlar. Çalıştığım firmada 24 m3/gün kapasiteli bir arıtma sistemi mevcut. Sisteme sadece evsel atık girişi oluyor. Yaklaşık 2 ay önce bir aşılama yaptık. Sistemi komple boşaltıp, aşılama için tedarik ettiğimiz Belediye tesisinden almış olduğumuz organizmaları sistemin içine aktardık. Ancak gün geçtikçe çamur seviyemiz de azalma meydana geliyor. Blower esnasında aldığım numunelerin resimlerin de gördüğünüz üzere 30 dakika süre sonunda bu şekilde bir çökme meydana geldi. Dediğim gibi aşılama yapılalı 2 ay gibi bir süre geçti. Sizce bu durumu normal olarak mı değerlendirmeliyim, iyileştirmek gerekliyse çözüm olarak ne yapmalıyım? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
 

Ekli dosyalar

  • 20200824_142708.jpg
    20200824_142708.jpg
    771.6 KB · Görüntüleme: 67
  • 20200824_145829.jpg
    20200824_145829.jpg
    643.5 KB · Görüntüleme: 63
Öncelikle;

1- deneyi yanlış yapıyorsunuz. Deneyi İmhoff hunisinde yapacaksınız.
2. olarak 3,0 tl atıksu almayacaksınız. 1lt atıksuda bu deneyi yapacaksınız.
3. Ama yinede oranladığımız zaman bakteri miktarınız az gözüküyor. Burada yapılacak şey çıkış suyu değerlerine bakmak. Çıkış suyu değerleri standartın altında ise bakterinin kendi kendi çoğlamasına izin verin ekstra birşey yapmanıza gerek yok
4. Eğer çıkış suyunuz standartların üzerinde ise bakteriler için atıksuda karbon, azot ve fosfordan birini yada bir kaçı eksik demektedir. havalandırma havuzuna besleme yapmanız gerekiyor. ( örnek azot gübresi, fosfor gübresi, ciğer vs. ::D)
 
Nasıl fena değil!!!

Yaklaşık 3000 ml atıksuda bakteri seviyesi 350ml

Olması gereken ideal değer 1000 ml atıksuda 300-400 ml civarı. Yukarıda atıksuyu 1000 ml üzerinden oranlarsak 350/3 = 116 ml çıkıyor ve bakteri miktarı oldukça az
 
Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim arkadaşlar. Anladığım kadarıyla Kubilay Beyin de söylediği gibi suyun çıkış değerlerine bakmak ve analiz sonucuna göre hareket edip gerekli adımları atmak. Bu şekilde bir kontrol edeyim umarım sorun olmayacaktır. Tekrar teşekkür ederim..
 
Merhabalar,

Sisteminiz muhtemelen ardışık kesikli reaktör.Karşımıza çok çıkan bir durumu paylaşmak istiyorum.Otomasyon sisteminde elektrik kesintisi ,zaman rölesi arızası gibi durumlarda blower,deşarj pompası zamanlamalarında kayma meydana gelebiliyor.Bunun sonucunda deşarj pompası, blower çalışırken ya da çökelmenin tam gerçekleşmediği bir zamanda devreye giriyorsa deşarj edilecek atıksuyla beraber çamur atımı da yapıyor olabilirsiniz.Bunun sonucunda çıkış suyu çamurlu oluyor hemde reaktördeki çamur miktarınız azalıyor.Bu işi çözmek için blower durduğunda en az 1 saat çökelme süresinden sonra deşarj pompası devreye giriyor mu takip etmeniz gerekiyor.Eğer dediğimiz şartlar sağlanamıyorsa otomasyon sisteminin zamanlamalarını elden geçirmeniz gerekiyor.

İyi çalışmalar.
 
Çamur oranın şu duruma göre çok az durmuyor fakat Çamur değeri deneyi için imhof hunusi ni kullanırsa daha net bir sonuç alırsın...Birde çamuru aldığın kısmın fotoğrafını atarsan havuzun renginden de bir yorum yapılabilir
İyi Çalışmalar
 
Resim için ortam pek uygun değil karanlık bir yer fark edilmez pek. Ama anladığım kadarıyla 1lt numunede %30-40 aralığında çamur olması gerekiyor sanırım.
 
Üst