Isıl değeriniz 1,2 MW altında ise yönetmelikte verilen sınır değerler açık zaten. Çatının en yüksek noktasından ... m yüksek olacak.
Ama anma ısıl gücü 1,2 'den büyükse bu durumda yükseklik Abakla belirlenecek. Abak hesabınız ÇED raporunuz varsa ÇED raporunda yapılmış ve baca boyunuz taahhüt olarak belirtilmiştir zaten. Oradan kontrol edebilirsiniz. Ayrıca Abak hesabı emisyon raporunda laboratuvar tarafından zaten yapılacak.
Elinizde emisyon ölçüm sonuçlarınız varsa, aşağıda özetlemeye çalıştığım şekilde abak hesabını yapabilirsiniz. (Ölçüm sonucunuz yoksa ve bu gün canım sıkılıyor illa abak hesabı yapayım diyorsanız

, yakma sisteminize uygun şekilde literatürden belirleyeceğiniz faktörlerle emisyon miktarını da hesaplayabilirsiniz. bu şekilde yapacağınız hesap en azından gerekli yüksekliğin sağlanıp sağlanmadığı konusunda bir fikir verecektir.)
Q: Her bir parametre için ayrı ayrı kütlesel debiler,
S: SKHHKY Ek-4’de yer alan faktörler (03.07.2009 dan önce kurulanlar tesisler için Tablo 4.2 sonra kurulanlar (yeni) tesisler için Tablo 4.1 )
* Buradaki tesis “işletme” değildir. Hesabı yapılan yakma tesisidir.
Her bir parametre için Q/S değerleri hesaplanır. En büyük Q/S dikkate alınarak
- (Abağın sol altında bulunan bölümden) Abakta baca çapı (metre cinsinden) ve baca gazı sıcaklığının (°C) kesiştiği yerden, yukarı doğru dik çıkılarak bacanın hacimsel debi değeri ile kesiştirilir.
- Kesişim noktasından sağa doğru gidilerek hesaplanan Q/S değeri ile kesiştirilir. Kesişim noktasından aşağı doğru dik inildiğinde Hı değerine ulaşılır.
* Hacimsel debi Q/S değerini kesmez ise (değerlerin küçük olması nedeniyle bu durum oluşabilir) baca yüksekliği en az tabandan 10, çatıdan 3 metre olmalıdır. (J düzeltmesi gerekmesi halinde J düzeltmesi ayrıca ilave edilir.)
3. Baca etrafındaki 10*Hı yarıçapındaki alanın arazi veya bina yüksekliklerine (imar planında belirtilen) göre ortalama Jı değeri (tesis zemin yüksekliğine göre) belirlenir.
4. Jı/ Hı değerleri grafikte J/ Jı ile kesiştirilir.
5. Bulunan J/ Jı değerinden J değeri hesaplanır.
6. Sonuç olarak Hı+J = H değeri bulunarak Abak hesabı tamamlanmış olur.
Kolay gelsin.