• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

AVM, otel ve hastanelerde atık kağıt satışı

ülkü pak geniş

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Nisan 2014
Firma
Eren Kağıt A.Ş.
Merhaba,

AVM, hastane ve oteller ilgili bölgeye ait belediye ile anlaşmalı olan TAT & Ambalaj Lisanslı firma yerine atıklarını bir depolama alanında toplayıp herhangi bir TAT firmasına bedel karşılığında satabiliyor mu? Son çıkan yönetmelikte bunun önü açıldı mı?
Yorumlarınızı bekliyorum. Teşekkürler
 
Merhaba

Yönetmelikte belediye ile anlaşmalı olan TAT firmasına verilmesi zorunludur yazıyor gibi hatırlıyorum ben tekrar bir incelerseniz yönetmeliği kesin bir sonuca varabilirsiniz.

Bedel karşılığı konusunda şuanda ambalaj atığını veren firma/işletmenin insiyatifine kalmış durumda gibi gözüküyor yani ister bedelsiz verir ister bedel talep eder.
 
@Emrah BOZKURT Bedelsiz ibaresi kaldırıldı ancak benim sorum aslında AVM ler ilgili bölgeye ait belediye ile anlaşmalı olan TAT & Ambalaj Lisanslı firma yerine herhangi bir TAT firmasına bedel karşılığında satabiliyor mu?
 
Merhaba Ülkü Hanım belediye mücavir alanı içerisinde olan ambalaj atık üreticileri belediyenin sistemine dahil olan Lisanslı firmaya vermek zorundadır. Ancak belediye sisteminde lisanslı firma yok ise ambalaj atığı üreticisi başka bir lisanslı firmaya verebilir.
 
@Begüm Özkan

Begüm hn eğer AVM yönetimi kendi atık toplama alanını oluşturursa belediye anlaşmalı TAT yerine herhangi bir TAT firmasına satış yapabilir mi? Şu an uygulamada bunu yapan AVM ler var. Belediye de yönetmelikte açık var diyor ancak detayını bildirmiyor. Bu kondua fikriniz nedir?
 
Ülkü Hanım, AVM ya da diğer ambalaj atığı üreticileri kendi atık alanını oluşturmak ve atıkları o alanda biriktirmek ve belediye ile anlaşmalı lisanslı firmaya vermek zorunda yönetmelikte bir açık olduğunu düşünmüyorum en azından bu konuda :)
 
@ülkü pak geniş

Merhaba Ülkü Hanım,

Ambalaj atığı üreticisinin yükümlülükleri
MADDE 13 – (1) Ambalaj atığı üreticileri, ambalaj atıklarını, bağlı bulundukları belediyenin ambalaj atıkları yönetim planına uygun olarak, ayrı biriktirmek ve belediyelerce belirlenen şekilde belediyenin toplama sistemine veya atık getirme merkezlerine vermekle yükümlüdür. Ancak çevre kirliliğine yol açmayacak şekilde ambalaj atıklarını oluştuğu noktada cinslerine göre ayrı biriktiren sanayi işletmeleri ile altıncı bölümde belirtilen toplama sisteminin oluşturulmadığı ve biriktirme ekipmanlarının temin edilemediği yerlerdeki ambalaj atığı üreticileri ambalaj atıklarını çevre lisanslı ambalaj atığı işleme tesislerine verebilirler.

+Yönetmeliğin ilgili maddesini sizinle paylaştım benim görüşüm herhangi bir açık yok belediyeye dahilsiniz ambalaj atıklarınızı ayrı biriktirip belediyenin sistemine vermekle yükümlüsünüz. Eğer sistemi yoksa lisanslı herhangi bir toplama ayırma tesisine verebilirsiniz.
+Bir diğer konu ambalaj atıklarınızı bedelli vermek istiyorsunuz tabi ki ambalaj atıklarınızı atık alanınızda ayrı biriktirerek satabilirsiniz. Ama bunu belediye ile anlaşmalı olan firma ile yapmak zorundasınız.
Aşağıda eski yönetmeliğin ilgili maddesine göz atalım

Genel ilkeler
MADDE 5
d) Ambalaj atığı üreticileri, ambalaj atıklarını, bağlı bulundukları belediyenin ambalaj atıkları yönetim planına uygun olarak, diğer atıklardan ayrı biriktirmek ve belediyenin toplama sistemine bedelsiz vermekle yükümlüdür. Ancak, organize sanayi bölgeleri yönetimleri, organize sanayi bölgeleri bünyesinde yer alan sanayi işletmeleri ve diğer sanayi işletmeleri, satış noktaları ve alışveriş merkezleri, belediyenin yönetim sistemi dışında kalan sivil hava ulaşımına açık hava alanları ile bu hava alanları bünyesinde yer alan tüm tesisler, belediye mücavir alan sınırları dışında kalan ambalaj atığı üreticileri 23 üncü maddede belirtilen şartları sağlamaları durumunda, oluşan ambalaj atıklarını çevre lisanslı/geçici faaliyet belgeli toplama ayırma tesisine veya belediyenin toplama sistemine bedelsiz şartı aranmaksızın verebilirler.
Eski yönetmeliğin ilgili maddesinde bedelsiz vermekle yükümlüdür yazıyor. Yeni yönetmelikte ise bu ibare kaldırıldı. Yönetmeliğe bedelli vermekle yükümlüdür yazması doğru olmayacaktır tabi.
Yani siz atık üreticileri ambalaj atıklarınızı belediyenin anlaşmalı olduğu firmaya ya da atık getirme merkezine vermekle yükümlüsünüz eğer atıklarınızdan para kazanmak isterseniz bunun önünde herhangi bir engel mevcut değil.
 
@emin2 kesinlikle katılıyorum zira firma belediyeye ihale parası ödüyor zaten belediye mücavir sınırları içerisindeki atık alınan yere para ödemek saçma değil mi bunun için belediyenin bişeyler yapması gerekmez mi?
 
yönetmelikte yazan bu
zaten belediyenin mücavir alanındaki yerlerden atığını para ile satan duymadım hatta birkaç kişiye sordum bu konuyu onlarda duymamışlar
neye dayanarak satamıyor onu bilmiyorum belki belediyecilik kanunu felan vardır ama eğer varsa bu doğru değil

@Begüm Özkan

bu şekilde düşünürsek geri kazanım oranı düşük kalır tabi ki bu işten tüm tarafların fayda sağlaması gerekiyor tabi ki satabilir olması gereken bu
kazanç konusu tartışılabilir(doğrudan para ya da dolaylı kazanç faturada indirim ya da ulaşım indirimi gibi) illaki para olmasına gerek yok ama teşvik olması şart, neden vatandaş hep veren taraf olsun zaten vergi veriyor
 

@Mesut Güngör


Mesut Bey görüşünüze saygı duyuyorum tabi ki teşvik olmalı para olması şart değil ki para olacaksa bunu lisanslı firmanın belirlemesi gerekiyor ben böyle düşünüyorum.
 
@yavuz tuna
Yavuz Bey merhaba bir şey sormak istiyorum belediyede tek lisanslı firma varsa ve belediye sınırları dahilinde Sanayi Sicil Belgesine sahip bir tesis var ise oluşan ambalaj atıklarını yine belediye sistemine vermekle yükümlü değil midir?
 
@Begüm Özkan
Merhaba Begüm hanım,
27.12.2017'de yayımlanan Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliğinde;
Ambalaj atığı üreticisinin yükümlülükleri
MADDE 13 – (1) Ambalaj atığı üreticileri, ambalaj atıklarını, bağlı bulundukları belediyenin ambalaj atıkları yönetim planına uygun olarak, ayrı biriktirmek ve belediyelerce belirlenen şekilde belediyenin toplama sistemine veya atık getirme merkezlerine vermekle yükümlüdür. Ancak çevre kirliliğine yol açmayacak şekilde ambalaj atıklarını oluştuğu noktada cinslerine göre ayrı biriktiren sanayi işletmeleri ile altıncı bölümde belirtilen toplama sisteminin oluşturulmadığı ve biriktirme ekipmanlarının temin edilemediği yerlerdeki ambalaj atığı üreticileri ambalaj atıklarını çevre lisanslı ambalaj atığı işleme tesislerine verebilirler.
Hükmü ile sadece sanayi sicil belgesine sahip tesislere lisanslı olmak kaydıyla belediye ile sözleşmesi olmasa da başka bir şirkete verme izni verildi. Bu eski yönetmelikte sadece O.S.B.'lere tanınan bir haktı.
Bu konularla alakalı bakanlığın il müdürlüklerine yolladığı görüş yazıları ektedir.
 

Ekli dosyalar

  • ÇEV-BAK-AAKY YAZISI-Satış NoktaLARI GÖRÜŞ.pdf
    131.9 KB · Görüntüleme: 77
  • ÇSB AMBALAJ GÖRÜŞ 2018.pdf
    119.6 KB · Görüntüleme: 69
Ya benimde takıldığım nokta bu. Satış noktaları ambalaj atığı üreticileri ile birlikte tanımlanmamış ve satış noktalarına ayrı bir yükümlülük getirilmiş yönetmeliğe göre. (Bakınız Madde 14) Ve satış noktalarının yükümlülükleri içerisinde de belediyenin toplama sistemine vermek zorundasınız demiyor.

Yönetmelik, mevzuat ta yazmayan birşeyi, sonuçta yönetmelik en üstün, hangi mevzuata dayandırarak AVM'ler belediyenin toplama sistemine verilecektir denilebiliyor. Bu konu hakkında görüşebilen toplantılara katılabilen oldu mu?
 
Bakanlık, birkaç toplantı yaptı yönetmelikle alakalı. Katılamayan ve bu hususta kendisine soru yöneltenler için de bu görüşleri yolladı il müdürlüklerine. Yönetmeliği de bu görüşü de yazan aynı kişiler ve merci.
Anlaşılan, yönetmeliği yazan kişiler satış noktalarını ayrıca yazmak zorunda hissetmemişler ki ambalaj atıklarını müstakil ve bağımsız olarak tek muafiyeti sanayi tesislerine verdikleri zaten görülmekte yönetmelikte. Satış noktalarını da 13. maddedeki atık üreticisi sınıfında tutmuşlar anlaşılan sanayi tesisleri gibi ayrıcalık vermediklerinden.
İsterseniz bakanlığa yönetmeliğin uygulanması hakkında bir tebliğ yayınlaması talebinizi iletebilirsiniz.
 
Üst