@ülkü pak geniş
Merhaba Ülkü Hanım,
Ambalaj atığı üreticisinin yükümlülükleri
MADDE 13 – (1) Ambalaj atığı üreticileri, ambalaj atıklarını, bağlı bulundukları belediyenin ambalaj atıkları yönetim planına uygun olarak, ayrı biriktirmek ve belediyelerce belirlenen şekilde belediyenin toplama sistemine veya atık getirme merkezlerine vermekle yükümlüdür. Ancak çevre kirliliğine yol açmayacak şekilde ambalaj atıklarını oluştuğu noktada cinslerine göre ayrı biriktiren sanayi işletmeleri ile altıncı bölümde belirtilen toplama sisteminin oluşturulmadığı ve biriktirme ekipmanlarının temin edilemediği yerlerdeki ambalaj atığı üreticileri ambalaj atıklarını çevre lisanslı ambalaj atığı işleme tesislerine verebilirler.
+Yönetmeliğin ilgili maddesini sizinle paylaştım benim görüşüm herhangi bir açık yok belediyeye dahilsiniz ambalaj atıklarınızı ayrı biriktirip belediyenin sistemine vermekle yükümlüsünüz. Eğer sistemi yoksa lisanslı herhangi bir toplama ayırma tesisine verebilirsiniz.
+Bir diğer konu ambalaj atıklarınızı bedelli vermek istiyorsunuz tabi ki ambalaj atıklarınızı atık alanınızda ayrı biriktirerek satabilirsiniz. Ama bunu belediye ile anlaşmalı olan firma ile yapmak zorundasınız.
Aşağıda eski yönetmeliğin ilgili maddesine göz atalım
Genel ilkeler
MADDE 5
d) Ambalaj atığı üreticileri, ambalaj atıklarını, bağlı bulundukları belediyenin ambalaj atıkları yönetim planına uygun olarak, diğer atıklardan ayrı biriktirmek ve belediyenin toplama sistemine bedelsiz vermekle yükümlüdür. Ancak, organize sanayi bölgeleri yönetimleri, organize sanayi bölgeleri bünyesinde yer alan sanayi işletmeleri ve diğer sanayi işletmeleri, satış noktaları ve alışveriş merkezleri, belediyenin yönetim sistemi dışında kalan sivil hava ulaşımına açık hava alanları ile bu hava alanları bünyesinde yer alan tüm tesisler, belediye mücavir alan sınırları dışında kalan ambalaj atığı üreticileri 23 üncü maddede belirtilen şartları sağlamaları durumunda, oluşan ambalaj atıklarını çevre lisanslı/geçici faaliyet belgeli toplama ayırma tesisine veya belediyenin toplama sistemine bedelsiz şartı aranmaksızın verebilirler.
Eski yönetmeliğin ilgili maddesinde bedelsiz vermekle yükümlüdür yazıyor. Yeni yönetmelikte ise bu ibare kaldırıldı. Yönetmeliğe bedelli vermekle yükümlüdür yazması doğru olmayacaktır tabi.
Yani siz atık üreticileri ambalaj atıklarınızı belediyenin anlaşmalı olduğu firmaya ya da atık getirme merkezine vermekle yükümlüsünüz eğer atıklarınızdan para kazanmak isterseniz bunun önünde herhangi bir engel mevcut değil.