• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atıksuda sülfat giderimi

A

Anonim (c288)

Merhaba arkadaşlar,

Civata fabrikasında çalışmaktayım. Sülfürik asit, asit durulama, aktivasyon, aktivasyon durulama, fosfatlama havuzlarından gelen atıksularımız var. Arıtma tesisine sülfürik asit gönderildiğinde ayrı bir tanka alıyoruz. Geri kalan atıksuları dengeleme havuzunda bekleterek arıtıyoruz. Sülfürik asiti de diğer atıksuları arıtırken sisteme azar azar yedirerek bitiriyoruz yoğun sülfatı bir anda arıtamayacağımız için.

Arıtma aşamalarımız ise şu şekildedir:

Arıtma tesisinde bulunanlar: Dengeleme havuzu, asit dengeleme tankı, 3 adet hızlı karıştırma tankı, yavaş karıştırma tankı, çamur yoğunlaştırma tankı, çöktürme tankı, açık deşarjlı filtre pres
Kullanılan kimyasallar: Baryum klorür, kireç, kostik, demir (III) klorür, anyonik polielektrolit.

Tesis plc otomasyon ile pH kontrollü şekilde yönetilmektedir. Hızlı karıştırma tanklarında pH metreler bulunmaktadır.

1. Aşama: 1-2 aralığındaki pH'ı Kireç ile 6,5-7 aralığına kadar çıkarıyoruz. Burada aynı zamanda Baryum Klorür dozlaması yapıyoruz. Kirecin bünyesindeki kalsiyum ile tutamadığımız sülfatı baryum klorür ile almaya çalışıyoruz.
2. Aşama: Kostik ile pH'ı 11-11,5 aralığına kadar çıkartıyoruz.
3. Aşama: Demir (III) Klorür ile pH ı 8,5-9 aralığına getiriyoruz.
4. Aşama: Anyonik Polielektrolit dozlaması ile flokları büyütüyoruz.
5. Aşama: Son aşamadaki sular çamur yoğunlaştırma tankına geliyor ve buradaki çamuru filtre prese basıyoruz. Filtre pres açık deşarj şeklinde. Presten çıkan çamurdan arındırılmış suyu çöktürme tankına veriyoruz ve savaklanarak deşarj oluyor. (Çöktürme tankında zaman zaman dipte katı partikül birikmesi olduğundan belirli aralıklarla dipteki suyu çamur yoğunlaştırma tankına aktarıyoruz. Bu birikme özellikle beyaz renkte oluyor, baryum sülfat tuzu olduğunu düşünüyorum)

Sorum şu ki; deşarj suyu sülfat değeriyle ilgili sürekliliği sağlamakta zorlanıyorum. Nerede yanlış yapıyorum, ne yapmam gerekiyor? Sülfat için deşarj limiti 1700 mg/L. Diğer deşarj limitlerinde sorun yaşamıyorum. Baryum klorür aktifliği 6-7 pH aralığında olduğunu biliyorum, bu bilgi yanlış olabilir mi?

Doğru mu anladım. Flokülasyon havuzundan çıkan su yoğunlaştırmaya ardından filtreprese basıp süzüntü suyu mu çöktürme havuzuna alıyorsunuz ?

Son düzenleme:
Merhabalar,

4. aşama sonrası çöktürme tankınız olması gerekiyor, neden konmamış acaba ? Çökme gerçekleştikten sonra alt kısımdan çamur yoğunlaştırma tankına almanız gerekir, üstten ise savaklanarak arıtılmış suyu almanız gerekiyor. 4 aşamadan sonra suyu bir kaba alıp bekletin sonra üstteki temiz sudan ölçüm yaparak fikir sahibi olabilirsiniz.