• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

HAKKI ERDOGAN

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
2 Mart 2016
Şehir
İstanbul
Firma
Akva Kuant Teknoloji Ltd. Şti.
Merhaba. Geliştirdiğim ve prototip çalışmalarını gerçekleştirdiğim atıksu arıtma ve geri kazanım sistemim var. Yeni bir teknoloji. Yurt dışında ve yurt içinde benzer prosesler olsada geliştirdiğim sistem onlardan daha çok donanımlı ve daha fazla proses içeriyor. Asıl sormak istediğim konuya gelecek olursak, geliştirmiş olduğum bu sistemin ticarileşmesi sonrası satışının yada projelendirilmesinin yapılması için bir kurum onayı gerekiyor mu? Onay gerektirmeden bir fabrika için projelendirme yapıp arıtma ve geri kazanım sistemimi oraya kurabilir ve satışını yapabilir miyim? Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
 
Merhaba,

Öncelikle geliştirmekte olduğunuz sistem için sizleri tebrik ederim. Umarım birçok farklı sektöre, gereken ihtiyacı karşılamaya yönelik bir çalışma olmuştur. Bu hususta kurulum yapmak istediğiniz tesisin mevcut bir arıtması var mı? Eğer var ise Proje Onayı ya da Muafiyeti var mı bunu sorgulamak lazım.

Atıksu arıtma tesisi kurmak isteyen tesislerin öncelikle Proje hazırlatıp bunu bağlı bulunduğu İl Müdürlüğü ya da OSB'ye onaylatması gerekiyor. EK-3 formu tutuluyor ve bunun neticesinde proje ile ilgili nihai çalışmalar tamamlanmaktadır. Resmi izinlerinizi aldıktan sonra işletmeye almanızda hiçbi problem bulunmuyor. Satış için önünüzde hiçbir engel yok. Ancak hak verirsiniz ki birçok firma, benzer sektörde bir uygulama yapılmış mıdır bunu görmek/öğrenmek istiyor.
 
Cem YılmazBahsetmiş olduğunuz formları inceledim. EK-1 Formu arka sayfa "ATIKSU ARITMA TESİSİ ÜNİTELERİ" başlıklı formda benim kullanmış olduğum bazı teknolojiler yer almıyor. Kullanmış olduğum yöntemler elektrokimyasal yöntemler. Ancak bu formda sadece elektrokoagulasyon ünitesi yer almakta. Ben sistemimde elektrooksidasyon ve elektroflotasyon üniteleri de kullanıyorum. Bunun için ne yapmalıyım?
 
Şöyle başımdan geçen bir olayı anlatayım;

Bir firmaya proje onay dosyası hazırlıyordum. Hazırladım projede firma yurt dışından özel bir bakteriyi bir havuzda olgunlaştırıp havalandırma havuzuna düzenli olarak kimyasal dozlar gibi dozluyor bu sayede havuz boyutlarını minimumda tutuyordu.

Alıcı ortama deşarj eden her arıtma için proje onay dosyası hazırlanması debisine göre Bakanlık/İl müdürlüğünden onaylanması gerekiyor.

Proje dosyasını hazırlayıp sunduğumda bakanlık bu çalışmanın literatürde yerinin olmadığını o yüzden bu raporu onaylayamayacağını söyledi.

Sizin durumunuzda aklıma gelen ilk sorun bu oldu.

Eğer yeni bir teknoloji geliştirmiş yada ilave teknolojiler ile farklı bir proses oluşturduysanız bu prosesinin arıtılabilirliğini ispatlamanız gerekiyor. Çünkü sizin prosesinizi kullanacak fabrikalar sonra proje onay aşamasında sorun yaşamasın.

Prosesin geçerliliği konusunda tubitak ile çalışılabilir. Ya da üniden bir hoca ile makale yazılabilir. Ama bence durumu ilk önce bakanlıktan bu konuyla ilgili kurum adı almalısınız.

Bu arada tebrikler. Başarınız daim olsun
 
Üst