• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atıksu arıtma tesisi su döngüsü

süleyman Ö.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Kasım 2020
Şehir
Amasya
Firma
çalışıyor
Hayırlı günler dilerim, kafama takılan bir konuyu sormak istedim sizlere
Arıtma tesisine sürekli atıksu mu besliyoruz yoksa havuz hacmi kadar atıksu alıp onu arıttıktan sonra mı tekrar su alıyoruz? Yani anaerobik havuz diyelim 240 m3 hacimli saatlikte debi 10 m3 gibi. 240 m3 ü de alıp mı arıtıyoruz yoksa saat başı 10m3 mü arıtıyoruz. Kısaca bu döngü nasıl devam ediyor? Sorum belki saçmadır ama merakımdan sordum cevaplarsanız beni mutlu edersiniz.
 
İkisininde yapıldığı tasarım mevcut. Ardışık kesikli Reaktör olarak tasarlanırsa önce su alınır, işlem uygulanır, boşaltılır. Ama klasik bir A 2 /O, A/O, bardenpho vs. sürekli bir besleme mevcuttur, sürekli bir giriş suyu ve çıkış suyu vardır.
 
Şöyle düşün havalandırma havuzu hacmin 240 m3 ve için boş. Su almaya başlıyorsun....100 m3 oldu.... 200 m3 oldu....220 m3...230 m3 ve sonunda 240 m3 su aldın ve havuz tasarlanırken 240 m3 den fazla su almasın diye savak konuluyor ve hidrolik profil ona göre hesaplanıyor. 240 m3 den sonra sen havuza 10 m3 su daha alırsan 10 m3 da havuzdan çıkar diğer havuza geçer. Ama o havuzdan 240 m3 su hep durur. Yeni artılmamış su girer havuzda yukarıdan arıtılmış yada havuzdan yeteri kadar bekleyen su sistemi terk eder. Tabi yukarıda arkadaşın bahsettiği Ardışık kesikli reaktör hariç.
 
Bunu anlamak için çok fazla seçenek var 😋
Ama işi zorlaştırıp, gözümü bağlayıp sadece havalandırma havuzunu bana gösterseler; Su çıkış noktasına bakarım. AKR de su çıkış noktası tabana yakın bir noktada olur. Sürekli de ise, su yüzey kotunda olur. Bu çıkış yapısı sabitse geçerli. Bir ayrıntı, hareketli çıkış yapısı olan da var AKR de, su yüzeyinden başlayıp istenilen seviyeye kadar suyu alan, ama ben görmedim hiç. 😊
 
Son düzenleme:
Ardışık kesikli reaktör.

Örneğin Fosfor havuzu , havalandırma havuzu, son çökeltim havuzu normal sürekli besleme sistemlerde bu üç havuzu da görürsün. Ama AKR de bu 3 tane havuz yerine tek havuz vardır. İlk önce 240 m3 su aldın. ve bekliyorsun giriş yok çıkış yok havuzda 240m3 su var. Havuzda sadece pervaneler çalışıyor. Bu ne demek yani bu havuz şuan fosfor havuzu. Daha sonra hem pervane hem de blower çalışıp difüzör ile hava veriyor. Bu ne demek havuz şuan havalandırma havuzu. Daha sonra ne pervane ne blower çalışıyor ne de difüzörlerden hava geliyor. Bu demek yani havuz şuan çökeltim havuzu oldu. Sonra arıtılan suyu deşarj ediyorsun. çamuru çekiyorsun sonra tekrar havuza su alıyorsun. Yani sistem sürekli beslenmiyor bu yüzden kesikli. Tek havuzdan birkaç işlem gerçekleşiyor bu yüzden ardışık reaktör.
 
Üst