• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atıksu arıtma entegre sistem

Reak

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
19 Aralık 2016
Firma
üniversite
Merhaba arkadaşlar, çalışmakta olan bir endüstriyel atıksu arıtma tesisine daha iyi fosfor giderimi için bir sistem entegre etmem gerekiyor. Birkaç alternatife ihtiyacım var. Yüzeysel ve sadece fikir bazlı bir çalışma yapmam gerektiğinden tasarıma&maliyet hesabına şimdilik gerek yok.
Sizce yüksek çıkan fosfor değerini en iyi arıtabilecek sistemler nelerdir? Alışılagelmiş kimyasal biyolojik vb. sistemler dışında yakın zamanda çıkmış yeni bir şeyler var mı bu konuyla ilgili bir de bunu öğrenmek istiyorum. Son olarak elimdeki giriş suyu fosfor değeri yüksek olduğu için geri kazanım ''strüvit'' denen sistemlerden bahsetmiş bazı kişiler, nasıldır elinde döküman, link vb. olan varsa paylaşırsa sevinirim, teşekkür ederim.
 
Kompleks bir sistem mi kurmak durumundasınız yoksa mümkün olan daha basit alternatifleri de uygulamaya alır mısınız?
 
Şimdi şöyle izah ediyim öyleyse, olayın arıtma boyutuna danışmanlık firmasında çalışmam nedeniyle çok çok hakim değilim. Eminim ki, bu duruma derinlemesine hakim olan meslektaşlarım el atacaklardır. Danışman olarak Kentsel AAT'lere hizmet verdiğimiz için su mercimeği isimli bir bitkinin oldukça yüksek konsantrasyonlarda nütrient giderdiğini duydum. Besi maddesi olarak nütrient kullandığı için azot ve fosfor miktarını deşarj standartlarında veya daha fazla giderip, çok kısa sürede çok fazla ürediğine de ben şahit oldum. Ama bahsettiğim bu durum evsel nitelikli atıksu arıtma tesisi için geçerli. Dolayısıyla aynı verim endüstriyelde sağlanabilir mi ya da giriş suyu karakteristiğindeki herhangi bir parametre su mercimeğinin yetişmesine engel teşkil eder mi bilmiyorum. En azından denenebilir diye düşünüyorum.
 
@Reak
Rica ederim. Araştırma sonuçlarınızı, elde ettiğiniz bilgileri paylaşırsanız çok memnun olurum.
Kolay gelsin.
 
@S. Sancar Tural kardeşin dediği mevzunun genel teknik adı fitoremidasyondur. Yani bitkileri kullanarak atıksu kirliliğini toprak veya hava kirliliğini giderme yöntemidir. Araştırmanızı bu yönde yaparsanız daha sağlıklı olacak ve daha fazla makale vb. kaynak edineceksiniz.
 
@kubiay DUMAN

Bilgilendirme için teşekkür ederim.

Güncellemek adına şunu da eklemek istiyorum; yukarıda belirttiğim gibi ''fosfor giderimi hakkında yakın zamanda çıkmış yeni bir şeyler var mı? '' derken bu bir patent de olabilir; şu üniversitede bu kişi böyle böyle bir çalışma yapıyor Türkiye' de veya dünyada fark etmez. Bilen veya duyan varsa paylaşırsa sevinirim, iyi forumlar.
 
Üst