• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

atıksu arıtım tesis tasarımı

elayda

Kayıtlı Kullanıcı
Firma
öğrenciyim
atıksu arıtım tesis tasarımı yapılırken ATV standartlarına göre mi yapılmalı yoksa metcalf standartlarına göre mi yapılmalı? Neye göre karar veriyoruz kıstasımız nedir nelere dikkat etmeliyiz açıklarsanız sevinirim.
Teşekkürler

medcalf biyolojik arıtım için ön ayak olur ATV fiziksel+kimyasal+biyolojik olarak referansları ve formülleri verir diye hatırlıyorum

Bu tamamen projeyi yapacağınız yere göre değişir. Projeyi yapacağız kurum sizden özel olarak ATV ye göre yada Metcalff e göre isteyebilir. Metcalfde havalandırma havuzu hacmi daha az çıkar genelde. Ayrınca İller Bankasına proje yapmış biri olarak hem metcalff hemde ATV standartlarına göre isteyebiliyor. Metcalf biraz daha bakteriler katsayılar vs. üzerinden gidiyor. ATV biraz daha bütün gibi. Çizgileri daha belirgin.

Sonuç olarak tasarımı yapacağınız yer size bir standart belirtmiyor ise her 2 tasarım kriteri de bir çok yerde kabul gördüğü için sıkıntı teşkil etmiyor

Metcalf bir standard değildir. Öncelikle bunun altını çizelim ve metcalf e göre tasarımda söz konusu olmamalı. Bizim kıstasımız her zaman standartlar ve devlet talimatları olmalıdır. Birçok ülke ATV standartlarını kullanır çünkü Alman standartları atıksu konusunda iyi ve amerikayı baştan keşfetmenin bir anlamı yok.

Metcalf ne zaman kullanabiliriz? Örneğin AKM için ATV 1000-5000 gibi bir aralık belirler. Sizin tasarımınızda bu aralık arasında ciddi maliyet oynamaları olur, projenizi optimize etmek için açarsınız metcalf 'i yada başka kaynakları 1000-5000 arasında tavsiye edilen bir değer var mı bakarsınız (Tabi iş yaptığınız ülke talimatlarında buna karşılık gelen bir tavsiye yoksa).

Örnek vermek gerekirse, tam parametreyi hatırlamıyorum fakat ATV standardı bir aralık değer vermişti. Bu aralık değerde minimum ve maksimum arasında değer seçtiğimizde yaklaşık 50 milyon dolar oynuyordu. Bu durumlarda literatür araştırması yapılır ve ona göre optimize edilmeye çalışılır.

Metcalfe göre tasarım söz konusu olmamalı kısmını anlamadım ? Ülkemizde bir çok arıtmada ATV'e kadar Metcalf de kullanılıyor.

Metcalf bir standart değil. Bu tarz çalışmalar ülkelerin standart kurumlarının yada yönetim otoritelerinin kabul ettiği standartlara göre yapılmalı.

@Fatih Özcan anladım ama bizzat Bakanlığın hazırlamış olduğu teknik usuller tebliğinde hem metcalfe göre hem ATV ye göre örnek tasarım var. Yani Metcallf e göre tasarım yapanlar hatalı mı burada ?

@KubilayDuman resmi bir kabul varsa tabi ki kullanılabilir, bu çok ayrı bir konu. Ha bence doğru mu değil. Neden değil bu bir ders kitabı yada kaynak. Bu konuda yazılmış binlerce kitap ve yaklaşım var. Birinin ak dediğine diğeri kara diyebiliyor. Ama standartlar öyle değil. Tüm ülkelerin standartları %95 örtüşüyor dersem yalan olmaz, sadece detaya girişleri farklı olabiliyor.

Ona bakarsanız 4-5 yıl önce denk gelmiştim, bakanlık 5000 kişilik bir arıtma tesisi dizayn etmiş bütün belediyelere bunu vermiş alın kullanın diye. Bu yaklaşımda hatalı.

@Fatih Özcan Bence metcalfi biraz fazla hafife alıyorsunuz :D Bu gün çoğu kitabın referanslar aldığı yurt dışında da kabul gören bir tasarım kaynağı. Bağımsız olarak aldığım atıksu konusunda yabancı kitapların hemen hemen hepsi referanslarını metcalf&eddy den almış.

Tasarımda dizaynda bu kadar aktif olarak kullanılan "ders kitabı" daha önce görmedim

teşekkür ederim. okulda projemiz var ikisine göre hazırlıyoruz ve arasında kıyaslama yapılacak

yorumlarınız için teşekkür ederim. okulda projemiz var hesaplamaları her ikisine göre yaptık hocamız bulduğunuz sonuçları yorumlamamızı istedi bende sizlerden fikir almak istedim :)