• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atıkmatik ile ilgili görüşlerinizi alabilir miyim ?

Bilinçlendirmeye teşvik için güzel ama yeterli değil bence.Ayni durumu Almanya da marketler de yapıyorlar ve büyük marketlerde. Ama onlarda attıkları ürün başına ücret alıyorlar daha sonra markette o parayı kullanbiliyorlar .Bizim insanımızın çevre anlamında teşvik edilmesi için gerçekten onlarà hitap edecek bir durum olmaşı gerekiyor diye düşünüyorum. Bilinçli olan çoğu insan zaten atıklarıni ayırıyor bilinçli olmayanı da açıkçası 750 puana TOP vererek teşvik etmek enteresan :) bence unutulup giden bir makine olur çocuklar tarafından olmaz ama .Çocukların dikkatini çekebilir .Ama yeterli bir proje değil bence.

bunun işlemesi sürecinden bahsedeyim.

1- vatandaş üşenir o kartı almaz
2- 750 puana bir top deyince 750 cam şişe toplayan ancak bir futbol topu alır demek oluyor onunla da kimse uğraşmaz
yani özetle bilinçli olan kartla martla uğraşmadan ayırıp atar. Bilinçsiz olan oraya plastik şişe de sokar sigara paketi de atar kartla topla da kimse uğraşmaz. Vatandaşa zamanında bazı yerlerde geri dönüşüm kutuları dağıtıldı, atık poşetleri verildi. Geri dönüşler yapılan işin maliyetini bile çıkarmadı. Tembellikten, uyuntuluktan ölüyor vatandaş ne atığı ne ayırması

Amaç güzel düşünce iyi bunu takdir ediyorum yanlış anlaşılmasın. Bunu yurt dışında yap ödül dağıtmana gerek yok herkes atığını getiriyor. (Ben kendim de gördüm) bizde cam atık kutularında plastik şişeler mi dersin sigara paketleri mi dersin alışveriş fişi vs herşey var. Onu oraya atan, bunu yapmaması gerektiğini bilmiyor mu? biliyor elbette.

Yorumlarda ki eleştiri insanların bilinçsizliği ve ödül sistemine dayalı.
1-)Çocuk yaşta eğitim ve onları teşvik önemli.
2-)Ödül sisteminde TOP üzerine durulmuş. Ödül sistemi bütçeye ve sponsor desteğine göre değişiklik gösterebilir.

@ozan adiguzel bilinç denilen şey bir yorumu eleştiri yaptığın zaman malesef olmuyor.Bilinç dediğin şey paylaşılan şey hakkında yorum yapmak ve daha ne yapılabilir diye düşünmek üzerine olmalı. TOP açıkçası çok komik bir durum.hediyeyi neden veriliyorlar düşünmek lazım ben söyleyim insanları teşvik etmek için. Ama bir insanı teşvik etmek için de 750 puana bir TOP vererek sen bunu yapamazsın .Çoğu insanın bilinci olmadığı için yapacağı ilk şey teşvik olmasına neden olacak hediyeyi degerlendirmek olur.Amaç belli bir miktarda geri donusturulecek ürün toplamaksa dediğin gibi sponsorlar ile daha ilgi çekici şeyler yapılabilir. Ama amaç insana çevre bilinci vermekse o zaman teşvik etmek için zaten önüne hediye sunmaz bunu başka yollarla yaparsın.Bu bilinci de yetişen nesil için uygulamakta çok kolay çünkü daha duyarlı olabiliyorlar verdikleri önemden dolayı. Alig açısından da sunulan teşvik te yani (TOP) en çok cocugun dikkatini çekebilecek bir durum.

Güzel bir sistem bizde bu sistem üzerinde çalışmalar yaptık, ilk olarak ülkemizde depozito sistemi olmamasından dolayı sadece hurdanın eğerine göre ödül verilebiliyor bu da çok düşük oluyor. bu noktada projeye okul kantininde satılan ürünlerle sponsorluk anlaşması yapılabilir. kart sistemi öğrenciler için çok zorlayıcı artık parmak izi gibi sistemler ucuz. o şekilde parmak izi ile tanısa ve kantinde de parmak izi ile ödeme yapsa güzel olabilir. daha bir çok fikir var bedava verdim arge bilgilerimizi :) ayrıntılı bilgi için ulaşın bize :D