• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atıklara para ödenmesi hakkında

• Konuyu başlatan Anonim (6e37)
  • Başlangıç tarihi
A

Anonim (6e37)

Merhaba. Sorumu daha net anlamanız için bir fabrikada çalıştığımı önceden belirtmek isterim. Biliyorsunuz tehlikeli atıklara lisanslı tesise gönderince para ödüyoruz. Peki bu gönderdiğimiz firmanın bize fatura kestikleri paranın dışında ek olarak ödenen bir para var mı? Vergi gibi bir ödemeden bahsediyorum. Ya da tehlikeli atık sigorta poliçesi yapılırken gönderdiğimiz atık miktarları ile ilişkilendirilip ona göre bir para mı ödeniyor? Çünkü patronum bana gönderdiğim atık miktarı ve çeşidi artınca (firmaya ödeme dışında) başka bir yerden giderimizin artıp artmayacağını sordum. Yeni mezun olduğum için kafamda netleştiremedim.

Bunun dışında başka bir şey daha sormak istiyorum daha önce hiç atık bertaraf ya da geri dönüşüm firmasına tehlikesiz atık göndermedik.Çünkü belediyenin lisanslı sözleşmeli firmasına gönderim yapıyoruz. O firmaya gönderim yapmasaydık eğer normal bertaraf veya geri dönüşüm tesisine gönderim yapsaydık tehlikesiz atıklar için mesela plastik veya kağıt karton ambalaj için de bu firmalara para ödenecek mi yoksa onlar mı bize para ödeyecekti?

İlk sorunuz için tehlikeli atıklarınızı lisanslı tesise gönderdiğinizde ödeyeceğiniz tek ücret sadece "Atık Geri kazanım/Bertaraf Bedeli" olur. Bunun dışında vergi vs. gibi bir ödeme olmuyor. Ödenecek bu tutarda atık bertaraf firmasının belirlediği ücret. Herhangi bir asgari tutar yok.
İkinci sorunuz için tehlikesiz yada ambalaj atıklarınızı istediğiniz herhangi bir lisanslı firmaya gönderebilirsiniz. Bazı il ve ilçelerde belediyeye bağlı tesislere atıklarınızı vereceksiniz diye bir dayatma mevcut. Ama yanlış hatırlamıyorsam "Sıfır Atık Belgesi" kapsamında atığın verileceği yer ile alakalı farklı durumlar olduğunu da duydum. Genelde ambalaj atıkları için (kağıt, plastik, ahşap, metal, kablo, demir, alüminyum vs.) lisanslı firma size bir bedel öder.

Çevre Kanunu atıklar için para ödemenize ya da para almanıza karışmaz. Faturalarınız ile ilgilenmez. Atığınızı ister satarsınız isterseniz üstüne para verirsiniz. Bu tamamiyle atığın maddi değeriyle alakalıdır. Firmayla aranızdaki anlaşmayla ilgili. Verdiğiniz atığın türü ya da atığı alan kurumun türüyle hiçbir ilgisi yok.

"Bu tehlikeli atık, bunu parayla berterafa gönderelim" gibi bir algı olabiliyor. Öyle bir şey yok. O atık değerliyse satarsınız belki. Böyle asla düşünmeyin.

Firmalardan teklif isterken "şöyle şöyle, şu miktarda atığımız var. Bunu şu kodla vermek istiyoruz. Sizde de bu kodun lisansı var. Bu atık için teklif vermenizi rica ederim" gibi teklif isterseniz firma size teklif gönderir.

Belki para edecek atığı "bu atık için ne kadar ödememiz gerek" diye yaklaşırsanız üstüne para vererek satmak zorunda kalabilirsiniz. O yüzden asla para verecek gibi konuşmayın. Bırakın karşı taraf "bunu alırız ama para isteriz" desin. Örneğin arıtma çamuru para da edebilir ya da üstüne para da vermek zorunda kalabilirsiniz. Firmanın istediği kalorifik değerdedir, üstüne seve seve para öder. Tekliften karşı taraf para mı istiyor para mı ödüyor anlamıyorsanız firmayı arayıp sorarsınız. Sektör normali budur.

Sanırım anlatabildim.

Tehlikeli maddelerin ticari değeri arttıkça daha yüksek kapsamlı sigorta yapılması isteniyor. Bir tablosu vardı. Birazdan arkadaşlar atar. Elimde yok. Nereden bakıyoruz unuttum.

Anonim (6e37)ATIK madeni yağ için lisanslı firmalar atığınızı alırken size para öder, aynı şekilde birkisel atık yağlar için de. Arkadaşların dediği gibi atığın değeri önemli, bir kaç lisanslı firma ile görüşürseniz atığın değeri daha da netleşecektir.
Kağıt karton plastik gibi ambalaj atıklarını, sıfır atık belgeniz var ise istediğiniz lisanslı firmaya ister para ile isterseniz ücretsiz bir şekilde verebilirsiniz

Ödeyebilir tabii ki.

Elden para almak maliyeyi ilgilendiren bir usulsüzlüktür. Kayıtsız atık vermek ise bizim bakanlığı ilgilendiren bir usulsüzlüktür.

Neden kayıtsız vermek ister?
- Karşı tarafın lisansı yoktur
- Karşı tarafın girdi-çıktılarında sorun vardır. Dengelemek için kayıt dışı girdi yapmak ister
- ADR'li araç gönderme zorunluluğu kalkar masrafları düşer, daha çok para kazanmak ister
vb.

Kayıtsız verdiği şey için de para transferini gizli yapmak için elden para alışverişi yapılmış olabilir. Malı alan da veren de suçlu. Etik değil. Meslektaşımız adına utanç duyuyorum.

Atıkların parasal değeriyle bakanlık ilgilenmez. Alıcı bulursanız fabrikanızın kirli havasını bile satarsınız. Kimse buna karışmaz. Motat sistemine girin ve usulüne uygun gönderin yeter.