• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atık yönetim firması kurmak

Borasiugur

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Eylül 2024
Şehir
İstanbul
Firma
Yok
Merhaba,

Bir iş fikrim var ve bu anlamda sizlere danışmak istedim.
Değerli fikirleriniz benim için çok önemli, atık yönetim firması kurmak istiyorum ancak nasıl yapılacağı konusunda tecrübem olmadığı için nasıl ilerlemek gerektiğini bilmiyorum.

Yapmak istedikleri,

Firmalardan atıklarını almak için anlaşmalar sağlamak
Bu atıklar için belli bir kg başına ücret vermek
Atıktan gelecek ücretleri uygulama üzerinden sivil toplum kuruluşlarına bağışlanması
Aylık ve haftalık atık türü ve kg raporlarını görmesi


Aslında geri dönüşüm firması değil geri dönüşüm firması ile atıklar arasında aracı olmak
 
"geri dönüşüm firması değil geri dönüşüm firması ile atıklar arasında aracı olmak" demişsiniz ama hangi sıfatla aracı olacaksınız onu anlayamadım. Kaldı ki sizin yapmak istediğiniz işi hali hazırda yapan tat ve gdtler var zaten. Size kim, neden ihtiyaç duysun ve üzerine de para ödesinler?
 
Bana herhangi bir para ödenmeyecek ben firmalar ile anlaşma yaptım ve atıklarını bana vermeyi kabul ettiler.
Bende geri dönüşüm tesisine atıkları ayrıştırılmış bir şekilde satacağım aslında bir iki örnek var, mol-e e atıklar
Wastelog girişimleri gibi aslında benim demek istediğim örneklerdir.
 
Aslında şöyle diyebilirim kişisel geri dönüşümün her türlü aşamasında insanları bilgilendirmek ve teşvikler ile bunu aşılamak, gelir kazandırmak, gelir kazandırmak ve çevreyi de korumak.
İstanbul'da anadolu bölgesinde yaşıyorum belediye ile temasa geçtim, yaklaşık on kişi çalışıyordu iklim ve şehircilik departmanın da bu tür projelerimiz var dedi gerçektende araştırdığım da var bir proje ancak hiç bir kitlenin bundan haberi yok.
Belediyenin önünde yeni nesil atık kutuları var ancak tahmin ettiğiniz gibi :) plastikte çöp kağıtla yağ her türlü çöp vardı.

Aslında firmalar ile anlaşarak gerekli plastik atıklarını almak, karşılığında onlara da pay vermek ve site gibi konaklama alanları ile anlaşmalar yaparak atık gelirleri ile daha fazla atık kutuları ve bilgilendirme sunumları hazırlamak gibi eylemlerde bulunmak istiyoruz.

Aslında bu olan fikirlerden bazıları haberlere ve internetten baktım araştırdım, evet mesela küçük veya büyük ölçekli kahve satış zincirlerin de incelediğimiz zaman geri dönüşüm tesisleri ile çalıştıklarını vurgulamışlar ancak gerek orda çalışanlara sorduğumda çöpe attıklarını belirttiler en az 10 şubesinde ben de burada sizinde dediğiniz gibi hem anlaştığım firmalara kar payı ve başka yaratıcı mantıklı anlaşmalar önererek bu işte olmak istiyorum.

Sizden de değerli fikirlerinizi duymak isterim.
 
Siz dorseli kamyonet alın. atık taşıma lisansı alın. Araç sıkıntısı olan firmalara kiralayın. Mis.
 
Hocam neden öyle bir şey yazdın, olabilitesi olmayan birşey mıdır.
Aslında atığı yönlendirme gibi bir iş bu operasyonel olarak olmaz diyorsan neden diye sorsam en azından neden olmazını bana anlatsan
 
BorasiugurAnladığım kadarıyla sosyal sorumluluk gibi bir girişimden bahsediyorsunuz. Umudunuzu kırmak istemem ancak, maalesef ülkemizde çevre ve çevre sağlığı ile ilgili her türlü maliyet; gereksiz ve boşa yapılan gider olarak görülüyor, hem kamu hem özel sektör için. Bunu elbette her kurum/kuruluş için genellememiz yanlış olur ama durum ne yazık ki bu şekilde.
Projeniz kurumsal ve sosyal sorumluluk/çevre/sürdürülebilirlik ilkelerine önem veren ve uygulayan şirketler için bir pazar olabilir.
 
Bu fikrin operasyonel olarak zorlayıcı ve sürdürülebilir olmayacağını düşünüyorum. İş sadece aracı olayım, firmalar arasında köprü olayım demekle bitmiyor. işin hem operasyon kısmında bilgili ve tecrübeli olmak hem de yasal mevzuat ve gerekliliklere hakim olmak gerekiyor diye düşünüyorum. Siz atık yönetim firması kurmak istiyorum ama nasıl yapacağımı bilmiyorum diyorsunuz. Önce atık sektörüne, uygulamalara vs ne kadar hakimsiniz onu bilmiyorum ama aşağıdaki gibi sıralayabilirim.

Yasal ve Lisans Gereklilikleri: Bu alanda faaliyet gösterebilmek için belirli lisanslar, sertifikalar ve denetimler gereklidir. Hem firmalardan atık almak hem de geri dönüşüm firmalarıyla aracı olmak, bu alanda ciddi yasal sorumluluklar getirir. Eğer atıklar doğru şekilde yönetilmezse çevresel ve hukuki sorunlarla karşılaşılabilir. Özellikle kurumsal firmalar, en küçük konularda bile kılı kırk yarıyor.

Lojistik Zorluklar: Firmalardan atık toplamak ve bunları geri dönüşüm firmalarına ulaştırmak için iyi organize edilmiş bir lojistik altyapıya ihtiyaç vardır. Taşıma, depolama ve zamanında teslimat gibi unsurlar, operasyonun verimli olması için önemli.

Kar Marjı: Siz bu faaliyeti sonuçta hayır için yapmayacaksınız. Belli bir karınız olması gerekir ki bu faaliyetleri sürdürebilin. Atık yönetiminde bildiğim kadarı ile öyle büyük kâr marjları yok. Attığınız taşın ürküttüğünüz kurbaya değmesi lazım.

Rekabet: Sektörde alabildiğine geri dönüşüm firması var büyüklü küçüklü. Bunlarda rekabete hazır mısınız? Networkünüz var mı? Geri dönüşüm firmaları genellikle atıkları doğrudan firmalardan almayı tercih ederler. Bu tür bir aracı sistem, onların iş süreçlerini karmaşıklaştırabilir belki de.

Gelir Modeli: Sivil toplum kuruluşlarına bağıştan bahsetmişsiniz. Atıktan elde edilen gelirlerin sivil toplum kuruluşlarına bağışlanması, iş modelinin sürdürülebilirliğini daha da zorlaştırır. Bağış yapılacak miktar ne kadar olursa olsun, önce şirketin kendi operasyonel masraflarını karşılaması gerekir. Aksi takdirde iş devam ettirilemez. Bu dengeyi iyi sağlamanız lazım.

İş fikriniz belki sektör için iyi olabilir ama şuanda Türkiye şartlarındaki piyasa koşulları, maliyetler, mevzuatlar vs. tüm bunlara göğüs germeye hazırsanız size başarılar dilerim. Başlamak bitirmenin yarısı derler. İyi şanslar.

PS: Bu arada bunların arasında en kolayı firma açmak 1 günde açılıyor:)
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Hamza AyÇok sağolun detaylı bilgilendirme için anlamadığım çok garip bir konu var aslında plastik direkt olarak bedava bir hammadde olarak karşımızda iken neden bu toplama süreçlerine hiçbir firma dahil olmuyor bunu anlamıyordum.
Aslında bedava olan bir maddeyi çöpe değilde direkt olarak geri dönüşüme yönlendirmek gerekli bunu da ilçelerde yerel yönetimlerin yapmamasından dolayı oluyor.
Yeterli bilgilendirme 0 sadece gösterir olan şeyler insanların gözüne sökülüyor, aslında çok büyük bir gelir var sonuçta ve sadece gelir değil ayrıca çok büyük bir çevre kirliliği engellenmiş oluyor.
Cevabınıza göre biraz daha düşüneceğim dediğiniz gibi operasyonel kısmı çok sıkıntılı o kısımları biraz daha düşünmem gerekli.
Tekrardan teşekkür ederim.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Hamza AyHamza bey güzel özetlemiş konuyu, geçmiş dönemde yaklaşık 13 yıl atık yönetim sektöründe çeşitli kademelerde görev almamız hasebiyle ufak bir katkı vermek istedim. Değişen yönetmelikler ve sokak toplayıcılarının sisteme dahil edilmesiyle belediye toplama sistemleri karlılığını yitirmiş durumda olup birçok firma bu operasyonlarını sonlandırmış ve sadece al-sat sisteminde bir nevi aracı kuruma dönüşmüşlerdir. Öncelikli tercih edilen atık üreticileri tabiki yüksek tonajlı ve temiz malzeme üreten firmalar, avmler, marketler olmuştur. Bu durum da belediye toplaması yerine tamamen buraya yönelen firmalar arasında rekabet düzeyi de yükselmiş karlılıklar epey düşmüştür. Legal çalışan kurumsal atık yönetim firmalarının hurdacıdan bozma firmalarla rekabet edebilme şansları kalmamıştır. Bir dönem yasaklanan ve akabinde tekrardan serbest bırakılan plastik ithalat serbestliği ile iç piyasada fiyatlar epey kırılmaktadır. Ayrıca döviz fiyatlarındaki durgunlukta atığın satış fiyatlarını olumsuz etkilemektedir. Tüm bunlara ek olarak 2 yıldır başlanacağı söylenen ama çeşitli sebeplerle henüz devreye giremeyen TUDİS (depozito iade sistemi) ile tek bir saha operatörü (alman bir firma) üzerinden bu sürecin yönetilecek olması benim nezdimde sizin yapmaya çalıştığınız iyi niyetli projenin biraz ütopik kalmasına sebebiyet vermiştir. Fakat mevcutta oluşturduğunuz ya da oluşturabileceğiniz portföyünüz var ise, ilgili lisansları olan ve atık yönetim sektörüne hizmet veren bir firmaya bu atıkların ulaşmasını sağlayabilecek noktada iseniz bu firmayla gatefee modeli üzerinden anlaşıp, bir nevi yönetim danışmanı gibi kar payınızı alıp istediğiniz kurumlara da bunu bağışlayabilirsiniz, ya da yapacağınız anlaşma çerçevesinde ilgili firmanın bu kuruluşlara bağış yapmasını sağlatabilirsiniz. Özetle mevcut yönetmelikler çerçevesinde günümüzde atık sektöründe en temiz para kazananlar at-sat sistemiyle çalışanlardır.
 
Aslında konu ile ilgili bir proje oluşturarak kuluçka merkezlerine proje sunmak istiyorum.
Yardım gerektiği ve fikir almam sormam gerektiğinde size danışmak isterim.
 
Üst