• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atık yiyecekler

Prometheus 76

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Aralık 2018
Firma
Meb
Arkadaşlar, bir meslek lisesinde öğretmenim. Öğrencilerimizle bir eğitim Vakfı yarışması için proje hazırlamaya çalışıyoruz. Atık yiyeceklerden metan gazı ve bu gazdan elektrik ile gaz kullanımı sağlanabilirmi. Bu konuda yardımcı olursanız seviniriz
 
Merhaba benim bitirme tez projemdi 2 Prof. 4 Doç 3.Araştırma görevlisi 2 uzman ve 1 öğrenci olarak çalışmıştık. Söylediğiniz projeyi hayta geçirmiştik Yemekhane Atıklarından Biyogaz Eldesi hatta yapmış olduğumuz reaktörden almış olduğumuz metan ile yıkama işlemi sonunda yemekhanede bulunan ocaklarda kullanabiliyorduk. İsterseniz size yardımcı olabilirim.

Anaerobik reaktör yapını kolaylıkla yapabilirsiniz fakat metan yakma ve elektrik enerjisi için motorlar almanız gerekmekte bütçe durumunuza bağlı olarak yapabilirsiniz veya teorik olarak açıklama yapabilirsiniz sizin tercihiniz.
 

Ekli dosyalar

  • biyogaz kilavuzu pdf.pdf
    9.2 MB · Görüntüleme: 44
  • Hayvan Gübresinden Biogaz Üretimi.pdf
    1.1 MB · Görüntüleme: 34
  • Ev tipi biyogaz hakkında hersey.docx
    24.1 KB · Görüntüleme: 43
@Sefa Selcuk, @Aydın Demirel size sormak istediğim bir şeyler var ama duvarınıza yazamıyorum, veya özelden mesaj atamıyorum, sistemden kaynaklı birşey sanırım. Ben bir konu başlığı açtım depo gazından enerji üretimi adında. yorumlarınızı beklerim.
 
sayın dyg, konuyu ne için açtınız bilemiyorum. size bilgimi gerekli acaba? internette bolca makale var. ama sahadaki uygulamaları soruyorsanız şöyle: depolama alanı rehabilite edilecekken veya öncesinde firmalar gelip gaz borularını döşeyerek birde elektriği aktaracak bir sitem kuruyorlar. forumda bu işle ilgilenen arkadaşlar vardır. burada önemli olan sahada bakterilerin yiyebileceği organiklerin çok fazla eski olmaması ve hala o sahaya organik ağırlıklı çöp geliyor olması. firmalar için önemli olan bu.
 
@Aydın Demirel

Aydın Bey; hangi mevzuatlar kapsamındadır, nelere tabiidir vs... bunları öğrenmek istemiştim. Genel hatlarını biliyorum, detaya ihtiyacım var biraz. Mevzuat açısından vs... @Aydın Demirel
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


bu tür tesisler ayrıca enerji bakanlığından da lisans alması gerekiyor. bu sayfayı da bir inceleyin.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
@Sefa Selcuk
Tamam Sefa Bey; Katı Atıklar konusunda deneyiminiz olduğunu gördüm, sorularım vardı forumda bu kısmı meşgul etmek istemediğim için ayrı yazmak istemiştim.
Sorularıma gelince; düzenli depolama tesislerinde GFB aşamasında sunduğumuz bir izleme rapor formatı var, Biz onu sunduk, o aşamalardan geçtik izin lisansımız da var, fakat bir de ayrı olarak izin lisans belgemizin tesis izin lisans konusu kısmında "
Tesisin işletme aşamasında Bakanlığa sunması gereken ve tesisle ilgili ölçüm ve analiz sonuçlarının
yanında ilgili mevzuata uygun olarak işletildiğine ilişkin bilgi ve belgeleri içeren izleme raporlarının
bildirim periyodu İşletme Planında yer almıyor ise işletme izleme raporlarını 6 ayda bir Bakanlığa
sunması gerekmektedir." yazmaktadır. Bunu bakanlığa ne şekilde sunacağız, başlangıçtaki gfb aşamasındaki formatı mı kullanacağız yine bir bilginiz var mı bu konuda?

İkinci olarak; Entegre tesis kurmaktayız. Düzenli depolamamız var, şuan depo gazından enerji üretimi yapıyoruz. Hangi mevzuatlar kapsamındadır, nelere tabidir? Bunların araştırmasını yapıyorum. Sizin yönlendireceğiniz mevzuatlar nelerdir, sorumlulularımızı öğrenmek adına soruyorum. @Sefa Selcuk
 
@dyg
İzleme raporu formatı ekteki gibidir.
Mevzuatlar konusunda, kurulu olan tesisler için mevzuatları bildiğinizi düşünüyorum. Sanırım kuracağınız entegre tesis için soru sordunuz ama ne kuracağınızı tam olarak anlatmazsanız sorumlu olduğunuz yönetmelikleri bilemem.
 

Ekli dosyalar

  • IzlemeRaporuFormat24012017.docx
    15.9 KB · Görüntüleme: 15
Gönderdiğiniz rapor formatını inceledim. Şuan yaptığım izleme raporunda aynı formatı uygulamıştım ben de. Bunda bir sıkıntı yok o halde. Depo gazından enerji üretimi yapan tesisler için ayrıca belirtilmiş bir yönetmelik olmadığından atladığım bir şey var mı diye size sorayım dedim. Mevzuat açısından sorumluluklarımızın ne olduğu hakkında bir çalışma yapmam istendi. Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmelik ve atıktan türetilmiş yakıt ek yakıt ve alternatif hammadde tebliğini içeren bir çalışma hazırladım ben de, başka ekleyeceğim bir yönetmelik yok sanırım. sizce? @Sefa Selcuk Buarada entegre tesisimizde düzenli depolama depo gazından enerji üretimi ve ön ayrıştırma tesisi olacak. Şuan ön ayrıştırma henüz yapılmadı.
 
@dyg

Atıktan gaz üretim tesisi ise biyometanizasyon tesisi tebliği ve kmpost tebliğini de incelemenizi tavsiye ederim. Onun dışında izlediğiniz yönetmelikler doğru. Bu yönetmeliklerin dışında ÇED, Çevre İzin-lisans, Atık Yönetim vb yönetmelikleri de takip ettiğinizi düşünüyorum.
 
@dyg
Oluşturduğunuz kirliliklere göre de yönetmelikleri incelemelisiniz. Enerji üretim tesisi için ayrıca yönetmelik yok ancak Melih Bey'in dediği gibi atık yönetimi yönetmeliğine tabi. Örneğin gaz motorunun bakımı esnasında yağ değişimi olacak ve atık yağ oluşacak. Bu atıklar için geçici depolama alanı gerekli gibi...
Ayrıca sadece sorumluluklarınızdan değil muaf olduğunuz konularda da ilgili yönetmelik ve maddelerinden bahsetmenizi tavsiye ederim.
 
Üst