• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atık Sanayinde Karışık Ambalaj

Murat Çelebi

Yönetim Sistemleri Grup Lideri/ Eğitim Org.
Yönetim Grubu
Yönetim Sistemleri Grubu
Firma
x
Merhabalar arkadaşlar birazda atık sanayisini konuşalım. Bilen bilmeyenlere bildiklerini anlatsın :) 🙋‍♂️

Tarafımıza böyle bir doküman ulaştı. Yoruma ve tartışmaya açık 🙋‍♂️

Ekli dosyalar

• Taslak Ambalaj Tat Tesis Kriterleri.docx
    136.6 KB · Görüntüleme: 82
@Olgaç Sürmelihindi beylerden yorum bekliyoruz. Engin tecrübelerinizle bizleri de aydınlatırsanız seviniriz :)

Murat ÇelebiÜstad Merhaba,

Güzel düşüncelerin için teşekkür ederim. Senin eline su dökemeyiz.

Ben anladığım durumu açıklayayım;

Atık Üreticileri çıkan atıklarını ayrıştırma yapmadan karışık halde lisanslı firmalara verdikleri için lisanslı firmalar bu atıkları ayrıştırmada zorluklar yaşayabilmektedir. Bundan dolayı atıkların daha kolay ayrıştırılması için böyle bir sistem geliştirilmiş. Atıklar 3 sınıfa ayrılmış; 2D atıklar kağıt, karton ve naylon gibi hafif malzemeler, 3D atıklar plastik, cam ve alüminyum gibi ağır atıklar ve son olarak elek altı denilen inert atıklardır.

Bu atıklar belirli proseslerden geçerek cinslerine göre ayrıştırma işlemi yapılacak ve preslenerek gönderimi sağlanacaktır. Bu atıkların içerisinde metal gibi malzemeler varsa mıknatıs yardımı ile ayrımı sağlanacak. Tekstil sektöründe çalışırken elyaf üretimi sırasında içerisinde metal gibi malzemeler olduğu zaman mıknatıs yardımı ile çekiliyordu.

Son olarak atıkların içerisinde yer alan naylon atıkları ayrıştırılarak vakum sistemine besleme yapılacak.

Bu sistem güzel olur mu derseniz; bence güzel olur ama Çevre ve Şehircilik Bakanlığının destek olması gerekir.

Murat ÇelebiŞok oldum. Belediyenin karışık ambalaj atıklarını toplayacak tat tesisleri için olduğu açıklamalardan benim anladığım. Normal belediye anlaşması olmayan TAt'larada bu kriterler getirilir mi acaba diye düşünmeye başladım. Bekletilen Atık İşleme Tesisleri Yönetmeliğinin neden hala yayınlanmadığı hakkında kafamda deli sorular belirdi.....

Bu kriterler geri kazanım (ham madde üretim) tesisleri için getirilecek olarak anladım. Miktarlar nedeniyle ve karışık olması nedeniyle belediyeler dahil edilir mi bilmiyorum ama TAT için geçerli tutacaklarını zannetmiyorum. Başlığından da anlaşılacağı gibi ikincil hammadde üretim tesisleri için yapılacak bir uygulama olarak görünüyor. Yeni tesisler için geçerli olacaksa yeni tesis açılım maliyetleri artacak, tüm tesisler için belirli bir süre verilerek uygulanacaksa ve destekleme olmazsa çoğu tesisin kapanması, hammadde fiyatları artışı ve ürün fiyatları artışı olarak karşımıza çıkacak bir uygulama...

Murat Çelebi

MBT tesisleri olarak belediyeler düzenli depolama tesisleri önüne bunu kuruyorlar/kurmak zorundaydılar. Buradan anlaşılan hem mücavir alan içinde hem de sanayide oluşan karışık ambalaj dediğimiz ve kimsenin almak istemediği atıkların ATY olarak değerlendirilmesi için ön mekanik ayırma tesisi kurulması için ayrı bir mevzuat hazırlığı var. Bunun karşılığı olarak MBT Lisansı zaten vardı. Ona tabi olabilirler. Ambalaj TAT lar bu şartları sağlamalı diyemeyiz ancak belki ambalaj TATlar artık karışık ambalaj 150106 kodunu alamazlar. Buradan çıkacak sonuç bu olur. Atıklar düzenli depolama sahasında yaş atıklarla karışmadan da kaynağında karışık olarak da olsa ayrılmış olur.
Mevcut MBTlere örnek:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

1633692695977.png

Bu ayrıştırma tesisleri güzel ancak maliyetleri çok yüksek tesisler. Sürekli yönetmelik değişen bir ülkede kimse öz sermaye ile bu yatırıma girmez. Ancak belediye gibi kamu kurumları yapar bunu onlarda bir süre işletir sonra teşvik ve destek olmazsa elektrik, bakım ve işçi maliyetleri ile çıkacak malın kalitesi sebebiyle kısa sürede bu işletmeleri elden çıkarmaya çalışır. Sistemi sürekli destekleyecek mali altyapı ve garantiler oluşturmadan bu tarz yönetmelikler sadece kayıt dışılığı artırır.

Benim fikrim önce mali akış ve destek sisteminin bir diyagramı ortaya koyulmalı,
- çevre ajansı kimi nasıl destekleyecek
- yatırım teşvik sağlanacak mı?
- coğrafi bir planlama yapılacak mı?
- sistem en az kaç yıl devam edecek garanti verilebilecek mi?
- yarın çöp depolama yerine yakma tesisleri geldiğinde bu tesisler ayırıp ayırıp satılmıyor diyip oraya mı gönderecek atıkları,
- dünyada ki örnekler ne durumda..
- Maddesel geri dönüşüme bu karışık toplama sistemi ile ulaşılanilir mi?
Soru çok cevap verecek veya sistemi açıklayacak kaynak yok. Yuvarlak cümleli yönetmeliklerle bu durum daha büyük sorun haline geliyor.