• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atık Ön İşlem Ve Geri Kazanım Tesisleri - Ek-1/ EK-2

Kubilay Duman

Çevre Teknolojileri Grup Lideri
Yönetim Grubu
Çevre Teknolojileri Grubu
Katılım
11 Ekim 2012
Şehir
Sakarya
Firma
CSR PLASTIC - Şam Yapı Anonim Şirketi Sakarya Şubesi
Bu konuda hakkında konu açıldığını biliyorum ama konudaki sorular yönetmeliğin içeriğinden daha çok Atık tesislerinin hangi kapsama girdiği konusunda spresifik bir bölümü irdelemek için açılmıştır.

Soru1;

Yönetmelikte geçen atık ön işlem tesisi "Ön işlem: Ayırma işlemi dâhil olmak üzere atıkların hacmini veya tehlikelilik özelliklerini azaltmak, yönetimini kolaylaştırmak veya geri kazanımını artırmak amacıyla atığa uygulanan fiziksel, ısıl, kimyasal veya biyolojik işlemlerden bir veya birkaçını" ibaresi yer almaktadır.

-Buna göre Ayırma işlemi yani toplama ayırma tesisleri Ön İşlem
-Atıkların hacmini küçültmek, yönetimini kolaylaştırmak geri kazanımı arttırmak için uygulanan fiziksel işlemler yani Plastik Çapak yapan geri kazanım tesisleri Ön İşlem
-Atıkların hacmini küçültmek, yönetimini kolaylaştırmak geri kazanımı arttırmak için uygulanan ısıl işlemler yani Plastik Granül yapan geri kazanım tesisleri Ön İşlem

olmaktadır. Doğru mu ?

Eğer doğru ise geri kazanım tesisleri kim ? :D

Soru2;

Çevre İzin lisans yönetmeliğinde geçen Ek1 listesinde " 8.1.7 - Tehlikesiz atık ön işlem tesisleri" ibaresi yukarı saydığımız ön işlem tesislerini EK-1 kapsamına mı sokuyor ?

Soru3;

Çevre İzin lisans yönetmeliğinde geçen Ek2 listesinde " 8.2.1. Tehlikesiz atık geri kazanım tesisi (plastik, cam, ahşap, kompozit ve tekstil atıkların geri kazanıldığı tesisler)" ibaresi konu olan tesisler hangileri ? Özellikle yönetmelik tanımında çapak ve granül yapan tesisleri Ön işlem tesisi gibi bir tanıma sokarken bu ibaredeki plastik atıkların geri kazanıldığı tesisi hangileri ?

Konu ile ilgili @Uğur Saruhan @tayfun aydın @Cem Yılmaz @Melih Coşar ve diğer arkadaşlarının görüşlerini merak etmekteyim.

Saygılarıma

kD.
 
Son düzenleme:
Benim anladığım daha doğrusu olması gereken şu:

1. Toplama ayırma = ön işlem tesisi ve toplama ayırma lisansı ile kırma da yapabilirsiniz. Çapak vs yapan toplama ayırma lisansı alacak.
2. Granül yapan tehlikesiz atık geri kazanım lisansı alacak çünkü ortaya granül vb. bir ürün çıkardı. İş kırmadan öteye geçti.
3. Ek-1deki ön işlem tesisleri ise atığın geri kazanılması için hazırlanması için yapılacak prosesler mesela atık cürufların kırılması gibi plastik, cam metal vb atıkların dışındaki tehlikesiz atıklar için gerekli işlemleri kapsıyor.

Bununla ilgili bakanlık yeni bir duyuru/talimat yayınlayacak diye duymuştum.
 
KubilayDumanÖn işlem tanımında sıkıntı var kesinlikle Atık Ön İşlem Tesisleri Yön. ve Ç.İ.L.Y çelişiyor bir kaç gün için İl Müdürlüğü Uygunluk için denetimimiz vardı bu durumu paylaştık memurlarla aynı fikirdeler kendi aralarında da görüşmüşler sanırım bir değişiklik olacak ama sizlerde bakanlığa mutlaka yazın dediler. İl Müdürlüklerine klavuzlar gönderiyorlarmış orada daha detaylı imiş.
 
Selamlar Kubilay Hocam,

Bu soruların muhattabı Bakanlık olmakla birlikte yorumlarımı şöyle yazayım:

1- Geri Kazanım tesislerinin kim olduğunu bilmiyorum. Ancak uyguladıkları işleme göre atık ön işlem lisansına tabi olacaklar gibi görünüyor normal lisanslarının yanında.

Aslında vermiş olduğunuz örnekler aslında tam soruyu karşılamıyor. Plastik çapak ve plastik granül ürün gibi görünüyor. Bir de atığı geri kazanıp ne yapıyorlar? Enerji eldesi mi var?
 
Merhabalar;

Yeni yönetmelikten sonra Toplama ve Ayırma Tesislerine 1000 metrekare şartı getirildikten sonra 1000 metrekareden küçük toplama ayırma faaliyeti yapacak tesisler için hangi lisans konusunda başvuru yapmamız uygun olur mu acaba? Cevaplar için şimdiden çok teşekkürler :)
 
Bu yönetmelik ile Ön İşlem kavramının Lisans olarak yer alması bence çok faydalı. Şöyle düşünün kontamine atıkları kıran adam tehlikeli atık geri kazanım lisansı alıyordu. Bir kırıcı koydum atıkları parçaladım hoop çimento fabrikası ile aynı lisansı aldım.. Ee geri kazandın da noldu yine elinde kontamine atık oluştu.
Ya da çamur susuzlaştırma tesisleri (tehlikesiz arıtma çamurları da olabilir) susuzlaştırdım hoop geri kazanım ee çıkan ürün ne yine atık :)
dolayısıyla bunlar artık hepsi ön işlem olacak. Sap ile saman ayrılacak birbirinden.

O yüzden Ek-1 e neden ön işlem konulmuş derken sadece kağıt-cam-plastik gibi düşünmeyin, daha bir sürü proses atıklarımız var.
 
merhaba,ç) Tesise kabul edilecek atıkların tutarlılık kontrolünü yapmakla, tutarsızlık ve uyuşmazlık durumunda tesise kabul edilmeyen atıkları 24 saat içinde il müdürlüğüne bildirmekle, bu madde de ne demek iştemişler. tutarlılık kontrolü nasıl yani? anlayamadım tam
 
Evrem YeşilAtığı kabul eden/edecek olan olarak,
atığı size gönderenin kestiği irsaliyedeki atık kodu, tanımı ile size gelen atık aynı mıdır?
sizin kabul edeceğiniz türde bir atık mı gelmiştir?
Örneğin, gelen atık ambalaj atığı ise bunun irsaliyesindeki atık kodu 15li kodlardan mı yazmışlar 20li kodlardan mı?
Gelen atık miktarı ile irsaliyedeki atık miktarı birbirini tutuyor mu?
Size atık gönderen firmanın Ankaradaki şubesinden mi geldi, İstanbuldan mı geldi? belli mi? gibi ayrıntılar işte.
 
Merhaba kolay gelsin,

12 01 20* kodlu yağlı talaş atıklarının, santrifüj yönetimiyle veya solvent gibi madde ile temizlenerek yağından arındırılıp tehlikesiz nitelikte metal talaşı elde etme konusu için, Tehlikeli Atık Ön İşlem lisansı mı alınması gerekli, yoksa Tehlikeli Atık Geri Kazanım lisansı mı?

Tecrübe eden arkadaşlarım varsa yardımlarınızı rica ederim.
 
Üst