Şükran PehlivanMerhaba üstad,
Bakanlığımızın kapasite ile ilgili "Atık Yönetim Uygulaması" sekmesinde duyuru bulunmaktadır. Sorunuzun cevabını bulabilirsiniz.
2020 yılında tamamlanan Atık Beyan Sistemine Denetim Kabiliyeti Kazandırılması ve Atık Yönetiminin İyileştirilmesi Projesi (ABSİS) kapsamında gerçekleştirilen yeniliklerden biri NACE/kapasite seçim menüsüdür.
Bilindiği üzere NACE Ekonomik Faaliyet kodları; tesisin faaliyet alanına ilişkin Eurostat (Avrupa Birliği İstatistik Ofisi) tarafından oluşturulan NACE Rev.2 sınıflaması temel alınarak türetilen altı basamaklı bir sınıflamadır.
Atık beyan ekranında, atık beyanlarının gerçekleştirilebilmesi için NACE kodunuzu seçtikten sonra kapasite kısmına tesisin o yıla ait fiili kapasite bilgisi girilmesi istenmektedir. Her bir sektör için tek bir kapasite ve birim seçimine izin vermektedir.
Kapasite bilgisi sayesinde, tesislerin faaliyetleri kapsamında (NACE?ye göre) oluşan/oluşacak atık miktarlarının değerlendirilmesi sağlanmaktadır. Bu nedenle beyan edilecek tesisin NACE sektörünün doğru seçilmesi ve kapasitenin doğru giriş yapılması tesislerin izlenmesi ve istatistiksel çalışmalar açısından önemlidir.
En çok tarafımıza soru olarak iletilen sektörlere ilişkin kapasite giriş örnekleri;
1- Alım satım yapan yerler (akaryakıt istasyonları vb.) beyan yılında satışı yapılan m3 veya litre ürünü,
2- Hastaneler, ASM ler vb. sağlık kuruluşmaları beyan yılında hizmet verdiği hasta sayısını birimi adet/yıl olarak,
3- Üretim yapan tesisler, seçtikleri sektör içerisinde farklı üretim kalemleri için farklı birim kullanmaları ve (yıl içerisinde adet üretim ve kg bazında üretim) bu durumun kapasite raporlarında yer alması halinde, en çok üretimi gerçekleştirilen kalemin biriminin kullanılması ya da birimler arası dönüşümü sağlanabilecek birime çevirerek, tek üretim birimi üzerinden girebilir.
NACE kodu nedeniyle kapasiteden muaf olan (kamu kurumu, üretim faaliyeti olmayan ofis ve büro nitelikli) tesisler, kapasitelerini çalışan sayısı üzerinden adet/yıl olarak bildirmelidir.
Belediyeler ise; hizmet binasında oluşan atıkları yanı sıra hane halkından topladığı bitkisel atık yağ, elektronik atıklar vb atıkların atık işleme tesislerine gönderimini yapmakta olup bu atıkların da beyanlarını gerçekleştirmektedirler. Bu doğrultuda hizmet verdiği nüfusun kapasite bilgisine yazılmalıdır.
"Nace Rev.2-Altılı Ekonomik Faaliyet Sınıflamasına ilişkin detaylı bilgiye TÜİK web sayfasından erişim sağlanabilmektedir.