• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atık analizleri

Erkan Yılmaz

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
29 Nisan 2013
Şehir
İstanbul
Firma
Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası
Merhaba arkadaşlar bir sorum olacak. Atık yönetimi yönetmeliğinde madde 11 (5)'te
"Atıkların tehlikelilik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılacak çalışmalarda malzeme güvenlik bilgi formları, proses girdileri ve bilgileri, Bakanlıkça yayınlanan kılavuzlar veya ek-3/B’de yer alan konsantrasyon değerleri esas alınarak yapılacak analiz çalışmaları kullanılır. Bakanlıkça gerekli görülmesi halinde ek-3/B’de yer alan konsantrasyon değerleri esas alınarak atık üreticisi veya atık sahibi tarafından analiz yaptırılır. Analiz çalışmaları Bakanlıktan ek-3/B için yeterlik almış laboratuvarlarca gerçekleştirilir" ifadesi yer alıyor. Ek-3/B analizi yaptırmadan, msds'e ya da atık oluşum şekline bakarak kendimiz "m" işaretli atıkların bı alt satırında yer alan tehlikesiz atık kodunu seçebilir miyiz? Örneğin 150203. Tesis gezerken başımıza taktigimiz boneyi atık olarak 150203 kodu verebilir miyiz? Yukarıda "bakanlıkça gerek görülmesi hâlinde" ifadesi tam olarak neyi anlatıyor?
 
Erkan YılmazÜstad Merhaba,

Atık Yönetimi Yönetmeliği'nin eklerinde tehlikelilik ile ilgili gerekli açıklamalar bulunmaktadır. Şu şekilde sıralayalım;

1- Bir atığın tehlikeli olup olmadığını anlamak için bazı firmalar analiz yaptırıyor. Bazı firmalar ise analiz ücreti yüksek olduğundan dolayı atık kodu tayini ederek "M" işaretli de olsa atığı tehlikeli olarak lisanslı firmaya gönderiyor. Örnek vermek gerekirse; havalandırma bacalarının bakım ve onarım sonucunda filtre atıkları olmaktadır. Bazı firmalar bunu tehlikesiz atık olarak göndermek istiyor ancak lisanslı firma ise tehlikesiz olduğunu kanıtlarsan 15 02 03'den alırım diyor. Bazı firmalarda analiz yaptırmadan 15 02 02 atık kodunu kullanabilir.

2- Ayrıca "M" işaretli atık kodlarının bazılarında bir alt sekmesinde "dışındaki" ifadesi yer almaktadır. Bu tür atık kodları tehlikesiz olarak geçmektedir ancak bu atığın tehlikesiz atık olduğuna dair Bakanlık ve lisanslı firma kanıt ister. Bu durumda Bakanlık bu tür atıkların tehlikesiz olduğuna dair yetkili laboratuvar tarafından analiz yapılmasını isteyebilir.

Yönetmelik ekinde yer alan açıklamaları paylaşalım;
II. Atık Kodu Açıklamaları

Ek-4 atık listesinde altı haneli atık kodlarının yanında yer alan işaretlerin açıklamaları aşağıdaki şekildedir;

Yıldız (*) işareti: Altı haneli atık kodunun yanında yıldız (*) işareti bulunan atıklar tehlikeli atıklardır.

(A) işareti: Altı haneli atık kodu hizasında “Açıklama” sütununda yer alan işaret atığın kesin tehlikeli atık olduğunu belirtir. Bu şekilde işaretlenmiş olan atıklar analiz yapılmaksızın kesin tehlikeli olarak sınıflandırılır.
(M) işareti: Altı haneli atık kodu hizasında “Açıklama” sütununda yer alan işaret atığın muhtemel tehlikeli atık olduğunu belirtir. Bu şekilde işaretlenmiş olan atıkların tehlikeli olup olmadığının belirlenmesi için bu Yönetmeliğin 11 inci maddesinde öngörülen atığın tehlikelilik özelliklerinin belirlenmesine yönelik çalışma yapılır.
III. Atığın Tehlikelilik Durumu (Değişik:RG-23/3/2017-30016)

Muhtemel tehlikeli atık olarak tanımlanan atıkların uygun atık kodunun belirlenmesi için tehlikelilik özellikleri ve konsantrasyonlarının belirlenmesi çalışmaları yapılır. Çalışma sonucunda atığın EK-3/B’de yer alan konsantrasyon değerlerinin üzerinde olduğunun tespiti halinde (M) ile işaretli atık kodu kullanılır. Çalışma sonucunda atığın EK-3/B’de yer alan konsantrasyon değerlerinin altında olması halinde ise ilgili bölümdeki uygun tehlikesiz atık kodu ile atık sınıflandırılır. Muhtemel tehlikeli atık kodu (M) ile bağlantılı olan tehlikesiz atık kodu, atığın tehlikesiz olduğu kanıtlanmadan kullanılmaz.

Bazı durumlarda prosese bakarak ya da kullanılan malzemenin güvenlik bilgi formuna bakarak atığın tehlikeli olup olmadığına karar verebiliriz. Ancak bu durum her zaman doğru sonuçlar vermeyebilir.
 
Üst