• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Artık gerçekçi olmanın zamanı gelmedi mi ?

Fatih D.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
31 Mayıs 2012
Şehir
Van
Firma
Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) Genel Müdürlüğü
Öncelikle amacımın ilgili kişi ya da kurumları yaftalamak olmadığının altını çizmek istiyorum. Sorun var ise hepimizin sorunudur.

- Maalesef günümüz piyasa şartları ekonomik olarak "Ben Mühendisim." edasından çok çok uzak. Her yıl TMMOB-SGK arasında ücretli çalışan mühendis, mimar ve şehir planlamacılarının ücret tarifesi belirleniyor. 2017 yılı için bu ücret 3500 TL ve bu C Gurubu Mühendis dediğimiz 1-5 yıl tecrübeliler için.

- A Gurubu Mühendisler (10 yıl ve üzeri tecrübeli) 8000 TL, B Gurubu Mühendisler (5-10 yıl tecrübeli) 5900 TL ücretle çalışmalı TMMOB'a göre.

- Peki dediğimiz koşullarda bu ücretleri alan var mı? Yok.
- Bu ücretleri alan var ise bile, yüzdelik dilimi %'1 i geçer mi ? Hayır.
- Bu ücretleri iş verenler personeline niye vermiyor ya da veremiyor diye bir mesleki fizibilitemiz var mı? Yok.
- Bu ücretleri verebilecek güçte olan iş yerlerinin bu durumu suistimal etmesine karşılık kurumların bir tavrı veya yaptırımı var mı? Yok.
- "Ben bu ücrete çalışmam arkadaş ben Mühendisim." niyetiyle bir kollektif yapımız var mı ? Hayır.
- Bu ücretleri alacak olsak bile, lisans eğitim sistemimiz bu ücretleri hak ettirecek kadar yeterli mi? Hayır.
- "Herkes kendi çıtasını yükseltir." misyonuna çok mu yakınız? Hayır.
- Halen bizim mesleki örgütlenme tartışmalarımız "Bir paket sigara 12 TL, yılda 144 TL odaya ödeme ...." bla bla mı? Evet.
- Sonuç olarak süslü kelimeleri, sözde profesyonel yaklaşımları sevip yerimizde saymaya devam ediyor muyuz? Evet.

-Arkadaşlar cidden bu nereye kadar böyle gidecek? Ne zaman gerçekçi bakış açısıyla menfi davranmadan hataya hata deyip, doğru yapılana da nankörlük yapmamayı öğreneceğiz? Ne zaman haklı haksızı bırakıp, sorunu çözmek için adım atacağız?

-İnanın günlerdir bu soruların cevabını bulamıyorum. Hadi kendimi ve bizden öncekileri geçtim. Bizden sonra gelecek meslektaşlarımız ve kardeşlerimiz için hiç bir şey yapamamak dahi üzüyor insanı.

-Neticede günümüz Çevre Mühendisliği bana göre sektörel dağılımda Polyanna Mühendisliğidir. Bunu üzülerek söylüyorum. Mesleğimize profesyonel yetkinlik ile birlikte "Emek,Hak" teması ile de bakmadığımız sürece bu böyle devam edecektir maalesef.
 
Aslında bir zincir bu. danışmanlık, çevre labarotuvarı vs. nerede çalışıyorsanız yapılan sözleşmelerin taban fiyatı olmalı ki çalışan mühendisine yansıtsın. Siz belki TMMOB- SGK tarafını ele almışmışsınız. Yanlış anlaşılmasın bu sizi kınama manasına gelmesin. Bir de bunun TMMOB- Bakanlık boyutu var ki. O ayrı bir konu. Ben 96 yılında girdiğimde çevre mühendisliğne hiç kimse biz ne yapacağız bilmiyordu. Çünkü bizden öncekilerde aynı durumdaydı. Belki 2000 li yılların başında AB Çevre faslının açılması Çevre mühendislini Polyanna mühendisliğinden çıkarmıştır bana göre
 
@mkibaroglu elbette ki TMMOB - Bakanlık boyutu başlı başına bir problem. Bu problemin aşılamadığının en bariz göstergesi "Çevre Görevlisi" ibaresinin kaldırılamamasıdır. AB Çevre faslının açılması konusunda hem fikiriz. Ancak fikir noktasında ayrıldığımız nokta; alınan ivmenin yeterli olmadığı kanaatindeyim o nedenle bana gerçekçi gelmiyor.

Örn: Herkes KPSS ile atanacak diye bir kaide yok ancak bu kadar Çevre Sorunu var iken ve de bu sorunun çözücüleri Çevre Mühendisi iken, kurumların bizi ne kadar önemsediği çok bariz. Çok uzağa gitmeden;

Bknz. 2017/1 KPSS Çevre Mühendisliği Ataması 15 Kadrocuk.

Yine üzülerek belirtiyorum ki, bu örnek bile söylediklerimi niteleyecek şekildedir.
 
@Fatih D. Ben galiba yorumumda eksik ifade ettim galiba o yüzden yanlış anlaşılma olmuş. Çevre Faslı'nın açılmasıyla her şey dört dörtlük yürümediği kanısında hemfikiriz. Çünkü bu önemli kaynak meselesi. Eski Çevre Bakanlarından olan Osman PEPE çevre Faslı'na tam uyum için milyarlarca dolardan bahsetmişti. Sadece kamu için. Ben Çevre Faslı'nın açılmasıyla çevre korunması diye bir konunun olduğu ve bu süreçten sonra adımlar atılması gerektiğinin farkına varıldığını düşünüyorum. Kamu eleman alımında sıkıntı şu gibi geliyor. Herkes o kadar kolay eleman alıyordu ki 90lı yıllarda bir kişinin yapacağı 3-4 kişi yapıyordu Hamili kart yakınımdır diyerek işe alınıyordu. Şimdi yok mu vardır. Ancak geçmişten gelen yanlışlar şimdi kadrolandırma konusunda devleti cimri davranmaya itiyor gibi geliyor. Mevzuatlar konusunda(Çevre görevlisi vb.) Avrupa ve ABD gibi ülkelerin mevzuatların çevirisi yapılıp yayınlanmamalı. Çünkü Türkiye'nin kendi koşulları var.
 
@mkibaroglu Nedense kurumlar mühendislik bölümlerinden bir tek bizde bu kadro cimriliğine gidiyor. Türkiye'nin kendi DNA'sına uygun mevzuat yapılması konusunda hem fikiriz. Meselede bu zaten. Kendi koşullarımızda gerçekçi olamamak. Hayaller ve hayatlar temsili velhasıl..
 
Üst