• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Arıtma tesisi

mervetas

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Mayıs 2019
Firma
Erü
Merhabalar. Çevre mühendisliği 4. sınıf öğrencisiyim. Arıtma Teknolojileri ders ödevi olarak bir yerleşim yerinde mevcut bir arıtma tesisi var. Ve bu tesis nulunduğu bölgenin ihtiyacını %80 oranında karşılıyor. %20 lik kısmı çukur bir bölgede bu yüzden arıtma tesisine su cazibeli gelmiyor ve arıtılamıyor. Bunun için bir çözüm bulmam isteniyor. Bu bölgedeki suyu arıtma tesisine en düşük maliyetle nasıl getirebilirim ? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.. :)
 
%20 lik bir kısım çukurda kalıyor demek kot farkı kurtarmıyor demek. Kot farkının çok yüksek olduğu bölgelerde terfi istasyonları kurulur . Bu terfi istasyonları suyun önce toplanıp debiye ve Hm dediğimiz basma yüksekliğine göre uygun seçilen pompalar ile kurulur . Pompaların tıkanmaması ve sürekli arıza vermemesi için ön ızgara sistemleri kurulabilir . Ancak ızgara kullanmayıp bıçaklı pompa tercihi yapan mühendisler de var. Ben olsam kullanmam çünkü bıçaklı pompalara çok güvenmemek gerekir her ihtimale karşı bir ızgara konulmalıdır . Kısacası ; boru hattı- ızgara -(sepet ızgara öneririm) - terfi istasyonu - dalgıç pompa - iletim hattı
 
Arıtma tesisi olan bir bölge ise nüfusu yüksek bir bölge demektir. %20'lik kısım da 100-200 kişi değildir. Dolayısıyla foseptik, doğal arıtma gibi seçenekler uygulanamaz. Deniz kenarı da değildir. Deniz kenarı olsaydı arıtma tesisi denizin kenarında olurdu. Geriye terfi pompası kullanarak atık suyu tesise basmak dışında bir alternatif kalmıyor bence.

Terfi merkezi kurmak maliyetli bir işlemdir. Hem ilk yatırım masrafı hem de işletme masrafları can sıkar. Öğrenciyken biz de projelerde kafamıza göre oraya buraya terfi merkezleri koyuyorduk ama iş hayatına geçince mühendislik çalışmalarının "para" darboğazından geçemediğini gördük.

Eğer söz konusu tesis ve bölge hayal ürünü ise siz de gerçekle pek bağdaşmayacak şekilde derin deniz deşarjı vs. önerebilirsiniz. En düşük maliyetle bulmanızı istemiş çünkü.
 
Teşekkür ederim bilgileriniz için :)
[automerge]1603613532[/automerge]
Bölgedeki arıtma tesisi yaklaşık 25000 kişilik bir nüfusun arıtımını yapmakta ve tesisimiz şuan için mevcut burada. ve mbr tesisi. Bilgileriniz için çok teşekkür ederim. :)
 
Üst