• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Arıtma çamuru

  • Konuyu başlatan Anonim (4428)
  • Başlangıç tarihi
A

Anonim (4428)

Merhabalar,
Tekstil sektöründe ıslak işlem yapan bir firmada çalışıyorum. Tesisimizde atıksu arıtma tesisinde çok fazla çamurumuz oluşmaktadır. İş akım şemasını kısaca özetleyecek olur isem; Kanallar vasıtasıyla gelen atıksu direk terfiye verilmekte. Terfiden sonra statik elek, dengeleme havuzu, kimyasal arıtma (Nötralizasyon, koagülasyon ve flokülasyon), çamur çöktürme, çamur yoğunlaştırma, vidalı press.
Terfi ve dengeleme havuzunda çok fazla çamur oluşmakta. Her hafta sonu buralarda maliyetli bir temizlik yapılmakta ve çok fazla çamur çıktığı için bertaraf maliyetlerimizde yüksek olmaktadır. Nasıl bir öneride bulunabiliriz. Desteğiniz için şimdiden teşekkürler.
 
Tekstil sektörüne çok hakim değilim o yüzden emin olmayarak mantık yürütüyorum:
Terfi ve dengeleme havuzunuzda difüzörler vb. bir sistemle karıştırma yapılmalı ki çökme olmadan su homojen bir şekilde aktarılsın.
Homojen atıksu koagülasyon flokulasyon kısmında zaten topaklaştırılıp çöktürüldüğünde tüm çamurlu kısmın alınması sağlanır.
Böylece ön havuzlarınızda da birikme olmaz.

Böyle bir yöntem kullanıyor musunuz?
 
Anonim (4428)Üniteler birebir bizde de var. Dengeleme ve terfi ünitemizde hava nozzle ları ile karıştırma yapıyoruz. Tabi ki buda maliyetli ama hava yerine, eğer dengeleme belirli bir seviyesinin üzerinde su yüksekliğine sahip olduğunda karıştırıcı mikserler otomatik devreye giriyor.

@Nazlıhan TOPÇU hanımın dediği gibi dengelemede homojen bir karışım elde etmeniz gerekiyor.

Dip Not: Dengeleme havuzuna havayı düfizör ile vermek yatırım açısından maliyetli işletme ve bakım açısından zorlayıcı olabilir.
 
Kubilay DumanBu atıksudaki çamurun çökme yapısına göre değişir. Bir tesiste bazik çamurun çökerek havalandırma sisteminde tıkanmaya sebep olması sebebiyle diyaframlı difüzör alarak ara ara karıştırma yapmak zorunda kalmıştık. Diyafram gerilerek açılıyor hava ile karışım sağlanıyor kapanınca da toplandığı için gözenekleri kapanıyor ve tıkanmanın önüne geçmiş oluyorduk. Farklı sistemler de vardır muhakkak araştırmak gerek maliyet açısından. Yoksa yapılan yatırım tıkanarak verimsiz bir hal alabilir.
 
Üst