• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ardışık kesikli reaktör sistemine göre işletmede yaşanan şıkıntılar

emindemir

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
14 Ocak 2017
Firma
aaa
Merhaba,
yeni kurulan fabrikanın arıtma tesisinde biyolojik arıtmada sorun yaşıyoruz.
giriş KOİ 4500, önce kimyasal arıtma ile KOİ 1500-2000'ne düşüyor. Biyolojik arıtma Ardışık kesikli reaktör olarak dizayn edilmiş.

havuz boyutları 39-7 metre. yükseklikte 1-1,60 m arasında. günlük 195 m3/gün olarak kabul edilmiş. şimdilik gelen su 50-80 m3/gün. difüzör ile havalandırma yapılıyor.

4 ay önce bir OSB tesisinden çamur aldık. ilk günler sonuçlar güzeldi (koi 200 altında). havaların soğumasıyla sonuçlar artmaya başladı. kar yağışı ile birlikte daha da arttı.
blowerlar ilk zaman 8 saat çalış- 4 saat dur ayarlanmıştı, çözünmüş oksijen değeri artınca bunu 6/4 saat olarak çalıştırdık. şimdilik 4/4 saat. çözünmüş oksijen değeri 8-6 mg/l arasında.

Huniden kontrollerde ise çamur çöküyor ama yinede suyun rengi berrak değil biraz bulanık, çok küçük parçalar asılı kalıyor. Çamur seviyesi ilk zamanlar 150-200 arasındaydı.şimdilik 80-100.
Arıtmayı yapan kişide arıtma tecrübesi yok. ne yaptığını o da bilmiyor. konu hakkında yardımcı olurmusunuz.
 
Havuz boyutlarını büyük ihtimalle yanlış belirtmişsiniz. Yazılabilecek çok şey var ama özetle ilk olarak tekrar çamur getirtin. Bu noktadan sonra çözüm ikiye ayrılıyor:
Burada blower ların durduğu 4 saat süre çökelme ve deşarj için ayrılmışsa havalandırma süresini uzatın. Örneğin 16 saat havalandırma süresi verin. Çökelme için 2, deşarj için 1 saat genelde yeterli olur.

Bu 4 saatlik süreyi çözünmüş oksijeni ayarlamak için veriyorsanız eğer 4 saat duraklama çok uzun bir süre. Bakteri bu sürede zaten havuz dibinde kalacağı için hem MLSS'iniz düşer hem de arıtma gerçekleşmez. İnvertör vardır tahmin ediyorum. Çözünmüş oksijeni dur kalk ile değil frekans kontrolü ile ayarlamaya çalışmalısınız. Eğer yok ise 3 saat çalış 15 dk dur şeklinde deneyin. Çökelme olmaması için 15 dk yı geçmemeli.

Kolay gelsin.
 
Çözünmüş oksijen değerin 8-6 mg/lt çok fazla değil mi. Bu miktarda bakterinin yumak haline gelmesi engellenir. Küçük parçaların askında kalması koi değerinizin yüksek çıkma sebeplerinden biridir. @hakanme ardaşımızın dediği gibi aynı zamanda 4 saat havalandırma havuzuna hava vermemek çökelmeye sebebiyet verir. Blowerleri bakterileri oksijen sağlamak dışında havalandırma havuzundaki bakterinin çökmesini englemek gibi birgörevide bulunmaktadır.

Benim düşüncem hava daha az ve sürekli olarak verilmeli çözünmş oksijen 2-4 mg/lt arasına çekelim. 2 blower çalşıyorsa teke düşürün
 
havuz boyutları 39-7 metre. yükseklikte 1-1,60 m arasında.
Arıtmayı yapan kişide arıtma tecrübesi yok. ne yaptığını o da bilmiyor.

havuz boyutları doğru. dediğim gibi, arıtmayı yapanın tecrübesi yok. blowerlarda invertör yok. havuzda mikser de yok. şimdilik tek blowerı çalıştırıyorum.
4 saat çalış 4 saat bekle olmasına rağmen çöz.oksijen 6-8 mg/l arasında. havalandırma süresini arttırrsam çözünmüş oksijen değeri iyice artacak.
 
@emindemir havalandırma süresi artırma ama havuzunda çökelme oluyordur kesin buna bir çözüm bulman lazım. Ve çözünmüş oksijen miktarın çok fazla düşürmen lazım sisteme tekrar bir çamur ilavesi yapmalısın ondan sonra gözlemlemelisin diye düşünüyorum
 
arkadaşlara katılıyorum. blowerı 4 saat durdurmak yerine daha sık periyotlarla ve daha kısa sürelerde durdurulmalı diye düşünüyorum.
 
Çözünmüş oksijen seviyesini blowerları durdurarak ayarlayamazsınız. Blowerların durması 5 dk içerisinde havuzlardaki çözünmüş oksijeni çok düşürecek, karışımı durduracak ve çökelmeye sebep olacaktır. Dolayısıyla arıtım gerçekleşmeyecektir. Bu durumda deşarj limitlerinin sağlanması için çözünmüş oksijen fazla olsa da blowerların en az 7 - 8 saat aralıksız çalışması gerekiyor.

Yapmanız gereken şey havuz boyutlarının değiştirilmesidir. Kaba bir hesapla en sabit, 39 m uzunluğun 10 da birini kullanıp yüksekliği 2 katına çıkarırsanız ve blowerı ona göre seçerseniz şuanki kapasiteniz için yeterlidir. Blowerlara frekans konvertörü konulabilir bu size elektrik tasarrufu sağlayacaktır fakat zaten boyutlar ideal seçilirse şuanki gibi alakasız ço değeri görmeyeceksizniz. Bunun dışındaki tüm müdahaleniz deşarj limitlerinizi etkileyecektir.

Bakterilerin o bahsetmiş olduğunuz çok küçük parçalar halinde askıda kalmaması, tam anlamıyla floklaşarak çökelebilmesi için tam karışım halinde, en az 2 mg/L oksijenle ve en az 7-8 saat atıksuyla başbaşa kalması gerekiyor. Yukarıda dediklerimi yapamıyorsanız siz yine 8 saat çalış 4 saat dur a getirin, gelen elektrik faturasını da arıtmayı yapan firmaya gönderin :)
 
anladığım kadarıyla sizin havuzunuzun kapasitesi yüksek besleme düşük (yarıdan bile az) olduğu için blower çalışınca oksijen çok oluyor. kapatınca ise çok düşüyor. Yine anladığım kadarıyla asıl sorun oksijen debisini ayarlayamamaktan kaynaklanıyor. Örneğin blower oksijen miktarını çok arttırıyor. bir şekilde daha az ve ama devamlı oksijen vermenin yolunu bulmak ilk yapılması gereken çözüm olacaktır.

havanın soğuması bakterinin metabolizmasını yavaşlattığı için arıtmanın azalması beklendik bir sonuçtur. Çamur miktarını arttırmak bir çözüm olabilir ancak daha tecrübeli arkadaşlar bu konuda daha kesin cevap verirse daha doğru olacaktır.

Gerçek anlamda çözüm ise havuzunuzun uygun kapasite için (eğer bu akış miktarı sizde sürekli ise ve yıllarca da böyle kalacaksa) tekrar tasarlanması olacaktır. Blowerları birkaç ayrı parça halinde bölmek havuzu bazı inşaat modifikasyonları ile uygun boyuta getirmek ciddi maliyet oluştursa da daha kalıcı bir çözüm olacaktır.
 
Havalar soğuk olduğu için şimdilik havuzdaki su sıcaklığı 3-6 derece arası değişiyor. bu sıcaklık ta arıtma verimini etkileyen faktörlerdenmidir?
bu su sıcaklığıda sıkıntıya sebep olmuş olabilirmi?
 
@emindemir sıcaklıkta bakterileri büyük ölçüde etkiler. Buda arıtma verimlerini etkiler. Ama daha öncede yazdığım gibi havalandırma havuzunda blowerları durduğunda 4 saatte çökelme olur bunu çözmelisin ve çözünmüş oksijen miktarın çok fazla buda bakterin yumak haline gelmesi etkiler ve çökeltim havuzunun yüzey kısmında akm yi yükseltir.
 
oksijen değeri o koi miktarı için ideal. Belli ki arıtma verimi çok güzel. Yalnız tesiste bir kabarma var. bu da bakteri türünden kaynaklanıyor. nocardia denen bakteri malesef buna sebep olabilir. Geri devir yapıyorsanız arttırın bunu. Kış mevsiminden dolayı bu sorunlar teşkil edebilir. Bulanıklık,askıda kalma, arıtma verimi ,ph vb. faktörler sıcaklıkla direk bağlantılıdır. Kış mevsimlerinde her arıtmada bir çok problem kendini gösterir. Tavsiye olarak size ; geri devir yapılıyorsa arttırın , çamur çekimi yapıp o bakteri türünü bir nebze olsa dışarı atın. Kolay gelsin.
 
Üst