• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği 2017

Üzerinde asıl konuşulması gereken şeyi atlamışsınız. 1. Tip tesisler mühendis çalıştırmak zorunda iken diğer 2. ve 3. Tip tesis hk. bilgi yok sanırım zorunlulukta kalkmış oluyor. Bu da demek oluyor ki yeni mezun arkadaşlara daha da geçmiş olsun.... Sorunuza gelecek olursak eğer inanın o kısmı şu bölümü okuduktan sonra değerlendirmeye bile almadım. Zengin adam tesis açan adam zaten bir yolunu bulur malını işler. Benim derdim meslektaşım ne yapacak ://
 
Şu an tesiste çalışan biri olarak işin işleyişi konusunda elbette konuşacağız, Zaten çevre görevlisi idi , zorunluluk hala o yönde takıldığınız o ise , onu zaten çözememiştik...

1. tip tesiste en az 1 çevre Mühendisi , diğerlerinde Çevre görevlisi zorunluluğu devam ediyor.
 
@surmene1967
Hayır tüm tip tesisler çevre görevlisi çalıştırmak zorunda, sadece 1. tip tesis çevre mühendisliği mezunu çevre görevlisi çalıştırmak ile yükümlü olacak.
Benim merak ettiğim tesis tiplerinde verilen ayırma kapasitesi m3/gün ama kapasite raporlarında kg/gün yada kg/yıl olarak veriliyor. Kapasite Raporlarının değişmesi gerekecek mi?
 
Şu ayırma bandı saçmalığı da kaldırılsa da atıkları birbirinden ayıracak sistem tarzı bir laf gelseydi keşke. Şu saçmalığa bir bakın:

"Kapasiteyi karşılayacak şekilde platformlu ambalaj atığı ayırma bandı ile malzeme cinsine göre ayrılacak ambalaj atıkları için, ayırma bandının kenarlarında belirli aralıklar ile ayırma gözleri ve bu gözlerin altında, cinslerine göre ayrılan ambalaj atıklarının biriktirilmesi maksadıyla tesis içerisinde kolayca hareket ettirilebilecek konteynerler veya pres hattını besleyen atık bölmeleri bulundurulması,"

bizim fabrika günde 1150-1200 ton kağıt hamuru üretecek. O kadar kağıdı ayıracak bir bant yok ki...

çevre görevlisi olmadan zaten sisteme veri girişi yapılamıyor. Bu belge de sadece çevre mühlere veriliyor artık. O yüzden özellikle çevre müh diye belirtilmesinde gerek yok zaten sanırım
 
'' İnternet bağlantılı uzaktan erişim imkânı veren kantar programının bulunması''derken hangi programı kast etmiş acaba fikri olan var mıdır?
 
@Seren Doğan
Yani biz kendi bilgisayarlarımızdan kantar tartımı yapabiliyoruz kantardaki pc ye bağlanarak , yani kantar ayrı bir yerde de olsa tartımı siz yapın diyor olabilir :)
 
Yönetmelikte en çok beğendiğim şey Plastik torba kullanımının kısıtlanması , ama keşke çok hafif plastik poşetler de bu kısıtlamaya dahil edilseydi.
 
Ben de o noktada muallakta kaldım ama sanırım artık GDT'ler de direkt olarak sanayi kuruluşlarından ambalaj atıklarını alabilecekler. Ben bu maddeyi bu şekilde yorumladım.
 
Tamamen kapalı alanlar haricindeki alanların etrafının tesis güvenliğini sağlayacak şekilde kalıcı yapı malzemeleri ile çevrili olması,

ne yani beton mu atacağım tüm tesisin etrafına? kalıcı yapı dediği bu mu? bunun maliyetini işveren hayatta karşılayamaz. 2m yüksekliğinden çit ve üstüne branda yapmıştık en iyi ihtimalle buraya metal saclar ile revizyon yapar.
 
@alisaka
Evet benim de anladığım GDT ler de direk üreticiden alabilecekler , bu durumda TAT lar 2. plana atılmış oldu , rekabet edemeyiz ki GDT ler ile fiyat konusunda

@Abdulkerim DOĞAN
bence çit de kalıcı yapı , daha ne olsun
 
@alisaka @Gülin Ç.
Sanayi konusunu ben şöyle anladım. Eğer sanayiler ambalaj atıklarını ayırmıyor ise direk belediye sistemine vermek zorunda. Eğer ayırıyor ise direkt GDT'ye (işleme tesisi) veya yine belediye sistemine verecek, TAT'lara veremiyor çünkü TAT'ın yapacağı işlemi kendi bünyesinde yapmış oldu.
 
@hatiye_findikci
Ancak MAdde 4 Ç bendinde Ambalaj Atığı İşleme Tesisi tanımında : Ambalaj atıklarını toplayıp ayıran , geri dönüştüren ya da geri kazanan tesisler diyor .Yani işleme tesisi hepsini içeren bir tanım
 
Ambalaj atığı üreticisinin yükümlülükleri
MADDE 13 – (1) Ambalaj atığı üreticileri, ambalaj atıklarını, bağlı bulundukları belediyenin ambalaj atıkları yönetim planına uygun olarak, ayrı biriktirmek ve belediyelerce belirlenen şekilde belediyenin toplama sistemine veya atık getirme merkezlerine vermekle yükümlüdür.

Organize sanayi bu yönetmelikte ayrı tutulmamış. Organize sanayideki fabrikalar Yönetim Planına dahil edilirse bu fabrikalar da Belediyenin sistemine vermekle yükümlü oluyor sanırım. Yoksa ben mi işime geldiği gibi anlıyorum? (OSB ve Belediye sınırları içerisindeki diğer fabrikalar)
 
@Sercan Demir
peki madde 13/3 Belediye yönetim sistemi dışında kalan ambalaj atığı üreticileri nedir , kimdir ??
 
Üst